Digitale transformatie en werk
De coronacrisis heeft de digitale transformatie van de samenleving versneld. Dit biedt kansen, bijvoorbeeld voor nieuwe startups of voor flexibeler werken. D66 wil dat iedereen profiteert van de digitalisering en de mogelijkheden voor Almere maximaal benutten. Wij willen een economisch beleid dat start-ups en scale-ups ondersteunt, samen met marktpartijen, om Almere verder te ontwikkelen tot een data gedreven smart city. Het midden en kleinbedrijf is de ruggengraat van onze lokale economie, wij willen dat met name het MKB optimaal ondersteund wordt bij de digitale transformatie en het benutten van kansen.
Tegelijkertijd heeft de coronacrisis kansenongelijkheid inzichtelijk gemaakt. Sommige sectoren hebben harde klappen gehad door corona met banenverlies tot gevolg. En waar een deel thuis kon doorwerken/leren/vergaderen, was dit voor anderen simpelweg geen optie. Bijvoorbeeld door het soort werk, of door het ontbreken van een geschikte thuiswerkplek. D66 wil deze ongelijkheid terugdringen. D66 wil mensen stimuleren om zich om te scholen naar de beroepen van de toekomst.
Werkgevers in bijvoorbeeld de ICT, de energietransitie en de circulaire economie vinden het lastig om personeel te vinden, daar moeten we nu op inspelen. Daarom moet Almere programma’s opzetten waarmee werknemers zowel op de werkvloer als tijdens periodes van werkloosheid zich verder kunnen ontwikkelen en bijscholen. De gemeente creëert geen banen, maar kan wel stimuleren en faciliteren dat bedrijven starten, zich vestigen en groeien in Almere. Verder wil D66 dat mensen die minder profiteren van digitalisering zoals kinderen uit kwetsbare gezinnen of ouderen extra steun krijgen. Onderwijs wordt fysiek gegeven, tenzij digitaal bewezen waarde toevoegt, en ouderen kunnen laagdrempelig hulp krijgen bij hun (digitale) vraagstukken. Op die manier werken we aan een toekomst waarin innovatie hand in hand gaat met kansengelijkheid.
Het gebruik van technologie en het beheren van data wordt steeds belangrijker voor de gemeente. D66 wil dat technologie en databeheer een kerntaak wordt van één van de leden van het college. Data is open, tenzij er zwaarwegende belangen zijn. We vormen een visie op wat algoritmes van de gemeente wel en niet mogen bepalen en elke Almeerder heeft recht op inzicht in hoe besluiten genomen worden. Extra aandacht voor digitale criminaliteit is essentieel en valt ook binnen de technologie en data portefeuille.
- Een economisch beleid dat start-ups en scale-ups ondersteunt
- Ondersteuning voor het MKB bij digitale transformatie
- Mensen stimuleren om zich om te scholen naar de beroepen van de toekomst
- Programma’s opzetten waarmee werknemers zowel op de werkvloer als tijdens periodes van werkloosheid zich verder kunnen ontwikkelen en bijscholen
- Gemeente stimuleert en faciliteert dat bedrijven starten, zich vestigen en groeien in Almere
- (Digitale) Kansenongelijkheid tegen gaan door ondersteuning voor ouderen in digitale zaken en fysiek onderwijs
- Technologie en databeheer een kerntaak van een collegelid met aandacht voor digitale criminaliteit