Energie Transitie –
CO2 Neutraal
Met de Klimaatwet worden de doelstellingen voor het beperken van broeikasgassen wettelijk vastgelegd. Eén van de doelen in de Klimaatwet is dat in 2030 49% minder broeikasgassen worden uitgestoten dan in 1990. Dat doel kan nog worden opgehoogd naar een vermindering van 55%. In 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen met 95 procent teruggebracht te zijn.
Almere is een unieke jonge polderstad in Nederland en kan landelijk een voortrekkersrol spelen. De ambitie is dat Almere de eerste grote energie neutrale stad in Nederland wordt. D66 wil inzetten op het gebruik van schone hernieuwbare energiebronnen. Op de lange termijn is hierbij geen plaats voor fossiele energiebronnen. Met het bestaande warmtenet heeft Almere een unieke positie om gebruik te kunnen maken van alternatieve warmtebronnen. Wij willen volop inzetten op het onderzoeken naar de mogelijkheden hiervan voor Almere. Ook nieuwe ontwikkelingen zoals de e-boiler door Vattenfall in Diemen, in plaats van een biomassacentrale, zijn positieve ontwikkelingen in de transitie. Bewoners in Almere met een gasaansluiting moeten zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen wat de transitie voor hen gaat betekenen. De gemeente zorgt voor een routekaart, zodat huiseigenaren weten wat zij in de komende jaren kunnen verwachten en eventuele investeringen gericht kunnen doen. Zo voorkom je dat er ineens grote uitgaven gedaan moeten worden. Energiearmoede in Almere moet inzichtelijk worden gemaakt om de juiste maatregelen te kunnen nemen om deze ongelijkheid te kunnen bestrijden.
Gasleidingen laten wij liggen in de grond, ook als we deze niet gebruiken. Zo kan Almere snel en goedkoop inspelen op nieuwe ontwikkelingen. In nieuwe wijken wordt een open warmtenet aangelegd waarop verschillende initiatieven warmte kunnen leveren. Om dit ook in de bestaande stad te regelen, gaat de gemeente in gesprek met Vattenfall die het huidige warmtenet beheert. Door haar monopolie belemmert Vattenfall andere initiatieven en heeft zij volledige controle over de tarieven. D66 wil dat andere energieleveranciers kunnen leveren aan het net. Het netwerkbeheer kan wel bij Vattenfall blijven liggen. Restwarmte van industrie, wordt hergebruikt voor het warmtenet. Ook in de wijken wordt onderzocht op welke manier warmte opgeslagen kan worden. Denk hierbij aan de warmte van alle koelingen en airco’s op supermarkten. Als je deze warmte lokaal kunt opslaan kun je deze op andere momenten inzetten. Kobalt-accu’s kunnen hier bijvoorbeeld een rol spelen.
Datacentra gaan er komen, het is dan wel belangrijk dat er voorwaarden over het opwekken van stroom komen. Wij denken dan aan een gesloten waterhuishouding en teruglevering van restwarmte aan de stad. Datacentra kunnen een enorme visuele impact op de omgeving hebben, hierbij moet rekening gehouden worden bij de locatiekeuze en het ontwerp, zodat deze impact zo klein mogelijk is. Wij willen een duidelijk beleid voor groene datacentra in Almere.
Almere heeft al een groot en groeiend oppervlak aan zonnepanelen dat verder moet uitbreiden. Er valt te denken aan het verhuren zonder winstoogmerk van daken voor zonnepanelen, bijvoorbeeld in de vorm van een coöperatie van woningeigenaren of het aanmoedigen via woningbouwverenigingen of door bestaande VVE’s. Het stroomnetwerk is nog niet berekend op de verwerking van deze stroom. Vooral omdat deze energie in grote pieken en dalen komt; als de zon schijnt komt er ineens veel extra elektriciteit beschikbaar terwijl dit ’s avonds wegvalt. ’s Avonds neemt het energiegebruik juist toe. Deze energie moet dus in de wijk opgeslagen kunnen worden. Wijken kunnen op deze manier zelfvoorzienend worden. Wel houden we deze wijken ook aangesloten op het algemene netwerk; uiteindelijk leveren Almeerse wijken energie terug. Ook windmolens (in verschillende maten en vormen) kunnen een bijdrage leveren. Bij het kiezen van locaties moeten eventuele nadelen meegenomen worden in de afweging.
- Almere als de eerste grote energie neutrale stad in Nederland
- De gemeente zorgt voor een routekaart, zodat huiseigenaren weten wat zij in de komende jaren kunnen verwachten en eventuele investeringen gericht kunnen doen.
- Energiearmoede in Almere moet inzichtelijk worden gemaakt dit gericht tegen te kunnen gaan
- In nieuwe wijken wordt een open warmtenet aangelegd waarop verschillende initiatieven warmte kunnen leveren
- Een duidelijk beleid voor groene datacentra in Almere
- Warmte en energie moet lokaal opgeslagen worden
- Wijken worden zelfvoorzienend qua energie en leveren uiteindelijk terug