Voor zelfvertrouwen, identiteit en inkomsten: bijdrage debat Visie arbeidsparticipatie en arbeidsmarktbeleid

Ons raadslid Lizet heeft complimenten gegeven voor de nieuwe visie op arbeidsparticipatie, omdat de visie in korte tijd is opgeschud tot een aanpak die werkt voor mensen. Wel heeft ze nog vragen gesteld over de reacties van de partners die met deze visie in de praktijk te maken krijgen en over de mogelijkheid van het gebruiken van buddy’s, zodat mensen nog meer ondersteuning kunnen krijgen op hun weg naar de arbeidsmarkt.

Hieronder leest u haar bijdrage.

Een aanpak die werkt

Voorzitter, mijn betoog start met een groot compliment. Dat is in mijn ogen ook zeer terecht. In korte tijd is er de bezem door heen gehaald, is alles even opgeschud maar is er ook écht een belangrijk stap gezet naar een visie en doelen om Zwollenaren aan het werk te helpen. Voor zelfvertrouwen, identiteit en inkomsten. 
 
En D66 wil vanavond nog een keertje benadrukken dat we gaan voor een aanpak die werkt. Voor de werkgevers, voor de gemeentelijke financiën, maar vooral de mensen. Voorzitter, we ondersteunen de aanpak om – in eerste instantie – vooral mensen te helpen met een korte afstand tot een kansrijke baan. We vinden het belangrijk dat er extra wordt ingezet om statushouders meer ondersteuning te bieden bij het vinden van een baan.

Buddy

En voorzitter, als je vindt dat het om de mensen gaat – en iedereen van waarde is (dat is voor ons de kern!) – dan moet je dat ook in alles uitstralen en doorvoeren. Dat betekent dat de nieuwe ketenaanpak of de participatieladder behulpzaam moet zijn. Mensen moeten niet uitglijden over een trede, aanpak of een fase. D66 is daarom voorstander van een buddy, breder dan werk, ter ondersteuning van mensen om samen alle fasen door te gaan (naar voorbeeld van Zoetermeer en Groningen). We zijn benieuwd hoe het college, maar ook de raad, daar naar kijkt. 

Partners

Voorzitter, tot slot, na de herijking en na het vaststellen van deze ambitieuze visie, die we als fractie van harte ondersteunen, vinden we het belangrijk om koers te houden. En dat kan alleen als mensen er in de praktijk in geloven, als de samenwerkende partners erin geloven en als de gemeentelijke organisatie erin gelooft. Graag wil ik de wethouder vragen wat de reacties zijn op de nieuwe aanpak en of iedereen in de startblokken staat om het tempo bij te houden.

De toekomst

Onze fractie kijkt uit naar de uitvoeringsagenda waarbij we over twee jaar graag opnieuw een compliment willen uitdelen, maar dan over de behaalde goede resultaten, en dat ook veel mensen dan een nieuwe baan hebben.