Toekomst voor NME samen met Kunstwerk!

De nieuwe zekerheid is dat de organisatie voor Natuur- en Milieu Educatie (NME) zijn nuttige werk voor de basisscholen kan voortzetten. Leerlingen krijgen bij NME op een “buitengewone” manier les over de natuur, het milieu, voeding en duurzaamheid.

De huidige locatie van de NME Beeld: Erik Verkampen

NME gaat over naar Kunstwerk!

De raad heeft besloten dat de NME overgaat naar de cultuurkoepel Kunstwerk! Deze educatieve instellingen kunnen elkaar inhoudelijk versterken en bedienen ook (gedeeltelijk) dezelfde doelgroepen. Beide partijen zijn erg verheugd over de nieuwe samenwerking. De subsidie voor NME wordt helaas wel verminderd tot EUR 100.000,- per jaar. Dit bedrag wordt aangevuld met een eenmalige transitievergoeding voor de overstap naar Kunstwerk! Door de verzelfstandiging kan NME ook andere inkomsten gaan genereren. Er al zijn overeenkomsten met de gemeenten Westervoort en Doesburg voor hun basisscholen. Ook andere scholen en organisaties, zoals BSO’s, kunnen NME inzetten als aanvulling op hun lesprogramma.

D66 is erg tevreden over deze doorstart

Het behoud van het natuuronderwijs was een van de eerste besluiten van de nieuwe gemeenteraad tijdens de raadsvergadering op 20 april 2022. Na vele jaren soebatten is NME nu toch gered, en dat is zeker een wens van D66 Zevenaar. In de bezuinigingsdrang (2019) van het College van Lokaal Belang en CDA zou NME vanaf dit jaar geheel opgeheven worden. Door druk vanuit oppositie en de lokale basisscholen ging het College nu toch ineens overstag. D66 is erg tevreden over deze doorstart, maar blijft zeker de vinger aan de pols houden omdat de eventueel nieuwe locatie met een plek voor de vele planten en dieren van NME nog niet is geregeld. Ook is er over twee jaar een evaluatie.

Hans Lombarts, commissielid Samenleving, is echt blij dat NME voorlopig en waarschijnlijk ook structureel gered is. Inhoudelijk is dit een belangrijk onderwerp uit ons verkiezingsprogramma. Ook de directeur van Kunstwerk! en de NME hebben deze raadsvergadering bijgewoond en toonden zich erg blij met deze nieuwe ontwikkelingen.