Kernenergie

De energietransitie is nuttig en nodig, maar tegelijkertijd gigantisch en raakt alles en iedereen. Het eerlijke verhaal is dat dit niet kan zonder impact en zonder kosten. Wel kunnen we aan het stuur zitten door te denken in oplossingen en door reële doelen te stellen, onderbouwd met heldere en haalbare toekomstvisies en concrete plannen.

We kijken met een open vizier naar kernenergie. Dat betekent dat we ons houden aan de gemaakte afspraken (twee nieuwe kerncentrales in 2035), maar dat we in verdere besluitvorming kritisch zijn op m.n. het kostenplaatje en de verwerking van kernafval.

Wat zegt ons verkiezingsprogramma?

  • Wij willen Zeeland beschikbaar stellen voor de vestiging van twee kerncentrales van ongeveer 1000 MW, in aanvulling op de bestaande centrale te Borssele.
  • Daarnaast kunnen in Zeeland kleine modulaire reactors (SMR) worden ingezet. D66 verlangt wel dat de nieuwe centrales landschappelijk goed ingepast worden, dat het Rijk de gemeente Borsele financieel compenseert en het eigendom van de huidige kerncentrale overneemt.
  • Daarnaast wil D66 dat het Rijk zorgt voor de oprichting van een nucleaironderzoekscluster dat zich richt op verwerking van kernafval en op onderwijs.
  • D66 Zeeland wil in Zeeland een grootschalig kennis- en ontwikkelcentrum van nucleaire technologie huisvesten.

  • Ga naar het betreffende hoofdstuk in ons programma: