Maak van Wijchen Schaatst een energiezuinige kerstmarkt

D66 Wijchen vindt het ongepast om in deze tijden van energiecrisis en torenhoge energieprijzen een schaatsevenement in op de markt in Wijchen te houden als de 40.000 kWh aan stroom door de gemeente wordt gesubsidieerd.

We horen uit onze omgeving dat mensen van alles doen om de energierekening nog enigszins betaalbaar te houden. Daar past een energieslurpend evenement, wat een schaatsbaan is, niet bij” aldus raadslid Miranda Muller van D66 Wijchen.

Het evenement Wijchen Schaatst staat gepland van 16 december 2022 tot 8 januari 2023 en is vorig jaar niet doorgegaan vanwege corona. Dat is volgens D66 Wijchen ook jammer en iets waar mensen naar uit hebben gekeken. Maar gezien de enorm gestegen energieprijzen is het beter om te kiezen voor een alternatief evenement zoals een kerstmarkt met sfeerverlichting en glühwein.

Een schaatsevenement kost namelijk heel veel elektriciteit, wel 40.000 kwh in vier weken tijd blijkt uit vergelijkbare schaatsbanen in Helmond en Eindhoven. Ter vergelijking: het huidige energieplafond vanuit Den Haag is vastgesteld op 2400 kwh voor een heel jaar voor één huishouden oftewel je kan 16 huishoudens een jáár lang van stroom voorzien van de energie die nodig is voor een schaatsbaan die vier weken op de markt staat.
De vorige editie van Wijchen schaatst kreeg van de gemeente een subsidie in natura tot 70.000 kWh.

Bekijk video RN7

Beeld: RN7

Beeld: unsplash – cmophoto.net