Guus Reichgelt

Guus Reichgelt - Beeld: D66 Wijchen

Beluister hier de D66 Wijchen podcast met Guus Reichgelt en leer hem beter kennen!

Sinds 1994 woon ik in Wijchen. Ik ben getrouwd met Ingrid en heb drie kinderen. Na 19 jaar op de Kraaijenberg te hebben gewoond, zijn we in 2019 verhuisd naar het prachtige Alverna. Daar ben ik actief geweest in de Dorpsraad. In het dagelijks leven ben ik freelance vertaler Duits en heb een eigen vertaalbureau.

  • 52 jaar
  • Oss
  • Alverna
  • Hij/hem

De eerste twintig jaar van mijn leven ben ik opgegroeid in het mooie en groene Salland. Na een mislukte poging om op het conservatorium te komen, ben ik de bibliotheekopleiding gaan doen en daar leerde ik mijn vrouw kennen. De liefde trok mij naar Wijchen en sinds 1994 woon ik daar, met een korte onderbreking van anderhalf jaar. Eerst op Hoogmeer, na terugkeer uit Zwijndrecht 19 jaar lang op de Kraaijenberg en sinds 2019 op Alverna.
In het dagelijks leven ben ik freelance vertaler Duits en heb een eigen vertaalbureau. Hiervoor was ik ruim twintig jaar werkzaam als bibliotheekmedewerker bij de bibliotheek van Wageningen UR.
Al sinds mijn tienerjaren voel ik me maatschappelijk betrokken en politiek geïnteresseerd. Al vroeg was ik lid van Greenpeace en was ik actief bij studentenverenigingen. Tussen 1994 en 2005 was ik politiek actief in diverse functies.
De laatste jaren begon het steeds meer te kriebelen en ik wilde ik weer een actieve bijdrage leveren bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 en de verkiezingen voor de gemeenteraad in 2022. Ik ben lid geworden van D66. Sigrid Kaag vind ik een aansprekend politica die de vinger weet te leggen op de zere plekken in de hedendaagse politiek. Ook het gedachtegoed van de partij spreekt me aan: “we laten iedereen vrij, maar niemand vallen” is een motto dat uit mijn hart gegrepen is. D66 staat ook voor vernieuwende ideeën en gaat met de tijd mee.
Als gemeenteraadslid wil ik me in gaan zetten voor het behoud van de prachtige natuur van Wijchen en Alverna in het bijzonder. Tegelijkertijd zullen we ook stappen moeten zetten om in 2040 een energieneutrale gemeente te worden: juist ook om op de lange termijn te kunnen blijven genieten van die mooie natuur en ervoor te zorgen dat de aarde nog leefbaar blijft voor mijn kinderen. Dat is heel ingewikkeld met verschillende belangen die spelen, maar ik vind het een uitdaging om daar met elkaar goede oplossingen voor te vinden.

Alverna. Ook al kom je van buiten: je wordt snel geaccepteerd en krijgt alle kansen om mee te doen. Daarnaast is het een prachtige groene omgeving met alle ruimte om met of zonder hond te gaan wandelen. Het is een van de beste beslissingen in mijn leven geweest om daar naartoe te verhuizen.

  1. Stuur een e-mail naar Guus
  2. Volg Guus op Twitter
  3. Volg Guus op Instagram
  4. Connect met Guus op LinkedIn

Wijchen heeft alle kansen om een serieuze bijdrage te leveren aan de energietransitie. We kunnen dit ook nog eens zodanig invullen dat we als Wijchense gemeenschap een goede balans kunnen vinden tussen zonne- en windenergie.

1. Ik wil graag Wijchen wat groener maken en ervoor zorgen dat we gaan stimuleren dat mensen daar zelf mee aan de slag gaan;
2. Wijchen moet een sterke, betrouwbare, zelfbewuste, maar toch enigszins bescheiden partner in de regio worden;
3. Dat iedereen de kans heeft om zichzelf te zijn en mee mag doen in onze samenleving.

“We laten iedereen vrij, maar niemand vallen” is een motto dat uit mijn hart gegrepen is. Dit is een motto waar ik graag concreet handen en voeten aan wil geven als ik gekozen word in de gemeenteraad. Daarnaast staat D66 voor vernieuwende ideeën en gaat mee met de tijd.

De biografie van Robert Enke (Duitse versie). Robert Enke was de doelman van mijn favoriete voetbalclub Hannover 96. Hij kwam in 2009 door zelfmoord om het leven. Dat is een gebeurtenis die veel indruk op mij heeft gemaakt. Hij was, net als ik, vader van een geadopteerde dochter en dat schept een band. Het boek geeft een mooie inkijk in zijn leven en ik denk dat ik hem daardoor beter ben gaan begrijpen.

Het is al even geleden, maar dat was een try-out van Arjen Lubach. Ik vind hem een leuke en grappige cabaretier, die je aanzet tot nadenken: de dingen ook van een andere kant laat bekijken. Een andere favoriet van me is Pieter Derks. Ik luister graag naar zijn wekelijkse columns op de radio. Daarnaast vind ik het ook erg leuk om af en toe te luisteren naar klassieke muziek op authentieke instrumenten. Dit omdat ik zelf jarenlang blok- en dwarsfluit heb gespeeld. Zelf musiceren voelt voor mij hetzelfde als een rondje hardlopen: even alles om je heen vergeten en je alleen druk maken over de juiste uitvoering van de muziek.