Miranda Muller
Maak kennis met Podcast
Beluister hier de D66 Wijchen podcast en leer Miranda Muller beter kennen!
Geïnspireerd door Sigrid Kaag wil ik werk maken van D66-idealen in onze gemeente. Een functionerende woningmarkt, echte inspraak bij het vormgeven van de klimaatplannen op lokaal niveau en meer kansengelijkheid voor gezinnen en kinderen. Hier wil ik me voor inzetten. Onze generatie zal zich hier ook voor móeten inzetten, het zal niet vanzelf gaan.
Afkomst is steeds belangrijker en D66 heeft de naam elitair te zijn. Maar ik kom ook gewoon uit een middenklassegezin van een vader die in de haven van Rotterdam werkte en een moeder die huisvrouw was en pas ging werken toen mijn broer en ik naar de middelbare school in Breda gingen. Mijn ouders zijn in mijn tienerjaren gescheiden en op mijn 19e vertrok ik naar Nijmegen om daar te studeren. Het waren goede jaren, waarin ik bestuursfuncties had in studentenorganisaties, naar het buitenland kon met een Erasmusbeurs en als bijbaan werkte aan de universiteit. Eenmaal afgestudeerd in 2012 moest de klap van de kredietcrisis en de eurocrisis en de daaropvolgende enorme economische dip van 2013 nog komen. De belofte van een gouden toekomst bleef uit, er waren alleen ‘werkervaringsplekken’ en stage op stage stapelde zich op. Ik heb het heft in eigen hand genomen door voor mezelf te beginnen en daarmee weer autonoom in mijn werk te worden. Inmiddels ben ik met mijn man en twee zoontjes erg gelukkig in Wijchen, waar de ‘Brabantse’ gezelligheid uit mijn jeugd nog voelbaar is. Maar de tweedeling in onze maatschappij wordt steeds beter zichtbaar op allerlei plekken: de arbeidsmarkt, de woningmarkt en daarmee ook voor de wijken en scholen waar onze kinderen opgroeien. Positief van geest geloof ik nog steeds dat er zoveel meer mogelijk is: een arbeidsmarkt die werkt voor veel meer mensen en voor vrouwen in het bijzonder, een woningmarkt die werkt voor mensen die gewoon willen wonen en een samenleving waarin kinderen niet gescheiden opgroeien van elkaar. Maar onze generatie zal zich ervoor moeten inzetten, het zal niet vanzelf gaan.
Lievelingsplek in je gemeente
De Blije Dries, omdat het geweldig leuke speeltuin is voor kinderen.
Welke kansen zie jij voor je gemeente?
Een klimaatpanel organiseren voor échte inspraak, waarbij we inwoners random uitnodigen om mee te denken hoe we Wijchen Klimaatneutraal in 2040 gaan halen.
Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?
– Positie van vrouwen op de arbeidsmarkt verbeteren
– Meer ondersteuning aan jonge gezinnen en kinderen bieden
– Verbinding zoeken met andere partijen
Wat betekent D66 voor jou?
Een inspirerende omgeving met positief ingestelde mensen die anderen de kans willen geven om zichzelf te kunnen ontplooien
Wat is je favoriete boek?
Neem een geit – Claudia de Breij (2015) – Ik ben fan van Claudia de Breij, van haar optredens ,maar ook van haar boeken. Dit boek is ook zo positief geschreven en geeft je de wijsheid mee van mensen met levenservaring. Neem een geit en doe hem ook weer weg is er zo een.
De honderd jaar oude man die uit het raam klom en verdween – Jonas Jonasson (2012) omdat het ook zo’n positief boek is. Toen ik het las moest ik echt lachen om de hilarische situaties waar de hoofdpersoon in terechtkomt. Bovendien is het een voorbeeld van dat je nooit te oud bent om iets nieuws te proberen, zelfs op je 100e kun je nog avonturen beleven.
Laatst bezochte culturele event?
Door corona heb ik al even geen cultureel evenement meer meegemaakt en dat mis ik heel erg. Ik hoop dat daar snel verandering in komt, want cultuur is wat ons mens maakt.