Betere toegang tot de zorg
D66 wil dat er meer maatwerk in de zorg geleverd wordt. We moeten kijken waar mensen behoefte aan hebben, en waar nodig de regels en het budget aanpassen. Optimale zorg is nou eenmaal geen eenheidsworst!
Er is bijvoorbeeld meer aandacht nodig voor het tijdig signaleren van mensen die specialistische hulp nodig hebben. Wij willen dat het sociaal team het overleg tussen zorgaanbieders en vrijwilligers- en welzijnsorganisaties ondersteunt, zodat mensen zo snel en goed mogelijk geholpen worden. Daarnaast is het is niet altijd duidelijk waar inwoners terecht kunnen voor zorg of ondersteuning.
De gemeente moet voor ondersteuning zorgen zodat de vakkundigen in een dorp/Westerveld duidelijke aanspreekpunten zijn waar mensen geholpen en begeleid kunnen worden.
Wij passen betere toegang ook toe op de tijd die zit tussen hulpvraag en start van de zorg. De professional bepaalt op basis van de vraag welke hulp nodig is. Die wordt direct gegeven zonder toets
vooraf. Ook het papierwerk wordt geregeld nadat de zorg is gestart. Immers, wij gaan uit van vertrouwen. We gaan dus over van toetsen van aanvragen en toetsen van het gehele systeem, naar signalering van hulpbehoefte tot de afronding van het hulptraject. Dit is een belangrijke reden om zoveel en snel als mogelijk af te stappen van gemeenschappelijk regelingen en over te gaan op regionale
samenwerking. We hebben nu geen doorzettingsmacht als gemeente om deze verandering door te voeren. Met een samenwerking die direct onder verantwoordelijkheid van de raad valt, is democratische sturing en verantwoording mogelijk.
Wij willen geen financieel jaarplafond voor de zorg. Of dat nu thuiszorg is of jeugdzorg. Dit geeft rechtsongelijkheid tussen onze inwoners en onwenselijke wachttijden aan het einde van het jaar. Daarnaast willen wij dat de gemeente zich zeer actief opstelt naar het rijk om de middelen te krijgen die nodig zijn om onze wettelijke taken uit te voeren.