Woningbouw

De woningmarkt is oververhit. Veel mensen zijn op zoek naar een betaalbaar huis. Huizenprijzen blijven stijgen en starters komen er op de woningmarkt amper tussen. Wij zijn een gemeente met veel midden- en kleinbedrijven met praktisch opgeleid personeel. Deze mensen kunnen moeilijk in Westerveld een met hun salaris betaalbare woning vinden. Daarbij verdienen starters een betere kans op de woningmarkt. De afgelopen 10 jaar is er te weinig gebouwd in Westerveld en inwoners trekken naar de ons omringende steden voor betaalbare woningen. Wij willen deze inwoners voor Westerveld behouden met de bouw van betaalbare woningen. Daarnaast willen wij dat nieuw personeel van groeiende bedrijven dicht bij hun werk kunnen wonen. Hiervoor worden regionale afspraken gemaakt die wij versnelt willen uitvoeren. Maar we moeten niet alleen meer bouwen, we moeten juist anders bouwen.

Anders bouwen kan door inwoners te stimuleren samen een bouwgroep te vormen om zo gezamenlijk betaalbaar en circulair te bouwen en hen daarbij te ondersteunen met een begeleider. Anders bouwen kan ook door regelarme gebieden aan te wijzen waar inwoners op eigen initiatief, en met ondersteuning van de gemeente, kunnen bouwen. De ondersteuning van de gemeente bestaat uit voor een redelijke prijs vrijgeven van bouwgrond en begeleiding van (groepen) inwoners bij het papierwerk voor de bouw. Anders bouwen zit er ook in dat wij de starterswoningen willen behouden voor starters uit Westerveld. Dit willen wij regelen met voorwaarden bij de bouw van de starterswoningen. Hiervan zijn goede voorbeelden voorhanden.

Toekomstbestendig wonen

We hebben een mooie, groene gemeente met een gemiddelde leeftijd die steeds hoger wordt. Dit is landelijk een trend, die niemand even snel kan keren, maar in Westerveld sterker aanwezig dan in de gemiddelde gemeente in Nederland. Vergrijzing heeft gevolgen voor de kracht van het verenigingsleven, de diversiteit van voorzieningen voor sport, onderwijs en kinderopvang. Daarnaast neemt de zorgbehoefte in de vergrijzende gemeente hard toe. Om die zorg te kunnen blijven bieden is het van belang dat onze jongere inwoners ook de mogelijkheid krijgen om in onze gemeente een plek te vinden en het ook aantrekkelijk wordt voor andere jongeren om zich in onze gemeente te vestigen. Er is een tekort aan woningen. De huizen die wel gebouwd worden zijn vaak dure gezinswoningen. Terwijl er juist een schreeuwend tekort is aan kleinere woningen: ouderen die kleiner willen wonen maar niet in een appartement willen zitten, jongeren die starten met hun woon carrière, maar ook het groeiend aantal alleenstaanden; voor hen is er veel te weinig geschikt aanbod. 

Dit vraagt om een nieuwe aanpak. D66 wil dat jongeren, starters, ouderen, statushouders en gescheiden eenoudergezinnen meer mogelijkheden in onze gemeente krijgen. Dit doen we door meer nieuwe, betaalbare, energie-neutrale woningen te realiseren en daarbij te sturen op meer diversiteit in doelgroepen. Dit doen we door nadruk te leggen op passend wonen en door het inwoners makkelijker te maken om grote boerderijen en huizen op te splitsen in meerdere, kleinere woningen. Denk hierbij aan ‘levensloopbestendig’ wonen, of ruimte om meerdere generaties bij elkaar te huisvesten. De leefbaarheid neemt daardoor verder toe en het draagvlak voor, en de aantrekkelijkheid van, publieke en private voorzieningen ook. Van bouwbedrijven en projectontwikkelaars én van de gemeentelijke organisatie vraagt D66 meer doortastendheid en creativiteit in hun bouwplannen om die diversiteit in bouwtypen en doelgroepen te realiseren.

Daarnaast willen we dat de woning coöperaties daadwerkelijk huurwoningen gaat bouwen, zodat de praktisch opgeleide vakmensen ook in Westerveld kunnen wonen.

Pauzewoningen

Verder ziet D66 de behoefte aan zogenaamde ‘pauzewoningen’. Ruim 30% van de huwelijken strandt, hetgeen al voor veel spanningen bij gezinnen zorgt. Met name als er kinderen in het spel zijn, is het belangrijk dat ouders in de omgeving kunnen blijven wonen. Dat is nu erg moeilijk en een groot deel van hen is aangewezen, al dan niet tijdelijk, op vakantiewoningen. Dit vindt D66 geen wenselijke ontwikkeling en wij zetten dan ook in op de bouw van ‘pauzewoningen’ zodat mensen de tijd en ruimte krijgen om letterlijk en figuurlijk even op adem te komen voordat ze een volgende stap zetten.

Inpassing woningbouw in omgeving

Bij het realiseren van een nog aantrekkelijker woonklimaat in Westerveld staat bij de woningbouw inpassing in de omgeving centraal. Bij de vormgeving van nieuwbouw worden de gebiedswaarden uit de omgevingsvisie versterkt. Met de inpassing van de woningbouw in de omgeving willen we de biodiversiteit versterken evenals het eigenaarschap van inwoners van hun omgeving. Daarom willen wij waar dit kan inwoners ondersteunen bij het zetten van vruchtbomen, struiken en heesters die zij verder zelf onderhouden. Daarnaast willen wij het openbaar groen zo onderhouden dat er meer bodemleven, insecten en vogels kunnen leven.

Wat u D66 ziet doen
• We stimuleren en begeleiden inwoners om al dan niet gezamenlijk in bouwgroepen energie neutrale woningen tot 200.000 euro te bouwen.

• We stimuleren Particulier en Collectief Particulier Opdrachtgeverschap waarin particulieren samenwerken en zelf opdrachtgever zijn.

• We passen startersleningen zo aan dat deze betaalbaar zijn met een MBO startersinkomen.

• We vergroten de leefbaarheid door te sturen op diversiteit bij nieuwbouw.

• We wijzen regelarme gebieden aan waar inwoners op eigen initiatief en met ondersteuning van de gemeente kunnen bouwen.

• We maken het makkelijker om grote boerderijen en huizen op te splitsen in meerdere, kleinere woningen.

• We activeren woningbouwcoöperaties om leeftijdbestendige energieneutrale huurwoningen te bouwen met als doelgroep starters, senioren, inwoners die door scheiding direct een woning nodig hebben.

• We regelen dat er woningen gebouwd kunnen worden in het buitengebied met behoud van gebiedswaarden.
Hoe? De financiering van deze punten volgt in tweede instantie uit de onroerendzaakbelasting die wordt geheven op deze nieuwe woningen. Voorfinanciering van grondaankoop en aanleg van de benodigde infrastructuur financieren wij met een lening bij de Bank Nederlandse Gemeenten. De inzet van ondersteuning voor bouwgroepen regelen wij met een andere inzet van bestaande medewerkers. Hierbij gaat het nadrukkelijk niet om uitbreiding maar om het anders invullen van de beschikbare capaciteit en middelen.