Column 1: Oosterhuis in Westerveld

Een kijkje in de keuken van een raadslid in de Gemeente Westerveld.

Wellicht denkt u wel eens, wat doet de gemeenteraad nu eigenlijk? Of, wat doet een gemeenteraadslid nu eigenlijk? Vanaf deze week kunt u tweewekelijks lezen over mijn werk en ervaringen als D66 raadslid in Westerveld.

Mijn naam is Anke Oosterhuis. Ik woon met mijn man en drie kinderen in Wapserveen. Ik ben daar geboren en getogen en op mijn achttiende ben ik naar Groningen verhuisd voor mijn studie. Inmiddels samen met mijn man Jorge heb ik daarna zo’n zes jaar in Gouda gewoond. Hier werkte ik voor het COA op het hoofdkantoor in Rijswijk. Ik deed daar beleidsonderzoek in opdracht van de directie. Een erg leuke tijd, als team reisden we regelmatig het hele land door. Van Zuid-Limburg tot in Groningen bezochten we centra.

Hoewel het wonen ‘in het Westen’ ons prima beviel, besloten we toch weer de stap terug naar het Noorden te maken. Onze oudste dochter Meike was geboren en we wilden haar toch graag laten opgroeien in de omgeving waar wij zelf ook groot geworden zijn. Met veel ruimte en groen. 

Nu, zo’n zestien jaar later, wonen we nog steeds in ons huis dat we bouwden op de plek waar mijn opa en oma vanaf de jaren zestig woonden, dichtbij mijn ouderlijk huis, de boerderij van mijn ouders waar ik zelf opgroeide.  Met zijn vijven, inmiddels is ons gezin uitgebreid met een zoon en een dochter, wonen we hier met veel plezier, het Holtingerveld praktisch als onze achtertuin. Hier komen we vaak, wandelend met onze twee honden of te paard. Paardrijden is een van mijn grootste hobby’s. Vaak om te trainen voor wedstrijden voor langeafstandsritten, de endurance. Maar ik ben ook samen met mijn jongste dochter en haar pony op de heide te vinden.
Zo leuk om dit samen met haar te kunnen doen.

Gaandeweg kreeg ik het gevoel dat ik iets ‘terug wilde doen’ voor mijn omgeving. Ik heb dit in 2018 gedaan door in de gemeenteraad te stappen. Ik was al langere tijd landelijk lid van D66 vanwege hun focus op kansengelijkheid, nu kan ik ook lokaal dit geluid vertegenwoordigen. Eerst in het samenwerkingsverband waar we als D66 Westerveld lid van waren, maar vanaf afgelopen maart als raadslid voor een zelfstandige D66-fractie.

In de raad behandelen we met zeventien raadsleden veel verschillende onderwerpen, van heel concreet tot wat meer abstract. Maar altijd gaat het om hoe we Westerveld weer een stukje mooier, beter en duurzamer kunnen maken. In de volgende columns vertel ik hier meer over.