Kansen voor iedereen: denk en werk aan een inclusieve samenleving
D66 vindt dat elke inwoner mee moet kunnen doen aan het maatschappelijke en economische leven. Of men nu oud is of jong, arm of rijk, met of zonder beperking. De gemeente moet daarbij de vindingrijkheid en creativiteit van inwoners ondersteunen en ruimte geven. Er zijn soms mensen die dit (tijdelijk) zelf niet voldoende kunnen. Door fysieke beperkingen, een psychiatrische aandoening of omgevingsfactoren zoals armoede. Voor mensen die zichzelf niet goed kunnen redden dragen we via de gemeente een gezamenlijke verantwoordelijkheid. D66 wil een inclusieparagraaf bij elk raadsvoorstel die er voor zorgt dat telkens wordt stilgestaan bij de vraag hoe iedereen mee kan doen. Een vaak vergeten groep is die van de licht verstandelijk beperkten, waar D66 extra aandacht voor vraagt.
- Pak laaggeletterdheid aan. Onze samenleving is behoorlijk ingewikkeld voor wie laaggeletterd is, en al helemaal voor analfabeten. Er is vaak (maar niet altijd) een overlap met licht verstandelijk beperketen. Wie niet (goed) kan lezen en schrijven heeft vaak ook moeite met het begrijpen van gesproken taal. Daardoor lopen zij tegen allerlei barrières op in de samenleving. Een gemeentelijke overheid dient hier rekening mee te houden en oplossingen te bieden. De vestigingen van de openbare bibliotheek en andere digitale wijk- of dorpsservicepunten spelen een belangrijke rol bij het terugdringen van laaggeletterdheid. Om laaggeletterdheid tegen te gaan is signalering belangrijk. Naast welzijnswerk en vrijwilligerswerk hebben ook werkgevers daarin een rol. De gemeente moet hierbij zelf nog beter het goede voorbeeld geven.
- Bestrijd armoede met toegankelijke hulp. Ingewikkelde regelingen van zowel de landelijke als de lokale overheid kunnen onbedoeld mensen in de financiële problemen brengen. Voor veel mensen is het aanvragen van ondersteuning te ingewikkeld. De gemeente moet regels vereenvoudigen, ‘fysiek’ bereikbaar zijn (je moet iemand kunnen spreken) en zorgen voor een integrale aanpak. De wet biedt gemeentes veel vrijheid om lokale invulling aan de uitvoering te geven. Mede dankzij de voortdurende inzet van D66 kreeg de gemeente Geldermalsen een ruimhartig sociaal beleid. Dat is sinds 2019 in de gemeente West Betuwe voortgezet. Iedereen met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm kan een beroep doen op ondersteuningsregelingen. De ‘werkende armen’ worden tot nu toe echter onvoldoende bereikt en met het afschalen van de Coronasteun bestaat er risico dat deze groep groter wordt. Ook de hoge energielasten leveren problemen op. Voor mensen die langdurig van de bijstand afhankelijk zijn willen we extra aandacht en ondersteuning vanuit het sociaal team en het welzijnswerk om hen in ieder geval bij de samenleving betrokken te krijgen en houden.
- Maak openbare voorzieningen toegankelijkheid. Bereikbaarheid en de toegankelijkheid van de (semi)openbare voorzieningen zijn een belangrijk aandachtspunt. Geen loodzware deuren, trappetjes, te nauwe ingangen, versperringen op het trottoir e.d. Bij (ver)bouwvergunningen voor deze panden dient een toegankelijkheidstoets toegepast te worden. Ook het openbaar vervoer moet toegankelijk zijn. Toegankelijkheid is meer dan alleen de ‘fysieke’ toegankelijkheid van een samenleving. Het gaat dan ook om voldoende openbare toiletvoorzieningen in elke kern en passend aanbod van sport, scholings- en culturele activiteiten. Iedereen moet zich welkom voelen. Duidelijkheid in communicatie (schriftelijk, mondeling, digitaal) zijn net zo belangrijk. Als koploper inclusieve gemeente hebben we nog veel te doen om die rol te blijven verdienen. De inzet van ervaringsdeskundigheid moet daarbij gekoesterd worden. Een inclusietoets bij elk raadsvoorstel is een must
- Voer gemeentelijke regie op integratie nieuwkomers. De nieuwe wet inburgering vraag een regierol van de gemeente. Voor een goede inburgering van vluchtelingen die als statushouder nieuw in de gemeente komen wonen is het leren van de Nederlandse taal noodzakelijk. Er is laagdrempelige informatie en begeleiding nodig, waarbij taal en het vinden van passend werk voorop staat, zo nodig met behoud van uitkering. D66 pleit voor een integrale aanpak waarbij de gemeente duidelijke afspraken maakt over wie wat doet. En voor de maatschappelijke begeleiding vooral gebruik maakt van lokale (vrijwilligers)organisaties en inwonersinitiatieven.
- Ondersteun vrijwilligerswerk en mantelzorg. Vrijwilligers en mantelzorgers leveren een groot aandeel aan de leefbare en zorgzame samenleving. D66 wil dan ook vol inzetten op het behoud en vergroting van het aantal vrijwilligers die nu al in alle kernen actief zijn. Essentieel daarbij is de professionele ondersteuning van het vrijwilligerswerk. Bij het werven, selecteren, trainen en begeleiden van vrijwilligers en bij ondersteuning voor wat betreft fondsenwerving en subsidieaanvragen. Inwoners moeten op de website eenvoudig kunnen vinden hoe en onder wat voor voorwaarden zij bij de gemeente kunnen aankloppen voor subsidie en hun aanvraag ook eenvoudig, zonder bureaucratische rompslomp kunnen indienen en verantwoorden.
- Eén loket voor inwoners en ondernemers. De gemeente moet functioneren als het loket voor inwoners en ondernemers waar de persoon achter de vraag centraal staat en waar de regels mogelijk moeten maken in plaats van belemmeren. Het moet niet uitmaken waar inwoners/ondernemers bij de gemeente aankloppen voor informatie of een hulpvraag. Of het nu via de telefoon, email, een gebiedsmakelaar of het vergunningenloket gaat, de organisatie moet zo zijn ingericht dat de vraag snel bij de juiste persoon terecht komt. Ook als het een vraag betreft die in feite een andere overheid/organisatie betreft is er een rol voor de gemeente om door te verwijzen.
- Voer een transparant subsidiebeleid. Wie wel of niet in aanmerking komt voor subsidie/ondersteuning vanuit de gemeente moet voor iedereen duidelijk terug te vinden zijn in de regelingen die de gemeente vaststelt. Ook moet deze informatie makkelijk te vinden zijn via de gemeentelijke website. Het aanvragen en verantwoorden van subsidies moet zo simpel mogelijk zijn. Ook inwonersinitiatieven die geen officiële status hebben (geen stichting dan wel vereniging zijn) moeten voor incidentele subsidies in aanmerking kunnen blijven komen.