Provincie Utrecht: waar gemeente Vijfheerenlanden ertoe doet

“Hoe komt het dat je daar zoveel stemmen hebt gekregen?”
Ik werd eerlijk gezegd overvallen door deze vraag, drie dagen na de verkiezingsdag. Met ‘daar’ wordt de gemeente Utrecht bedoeld. 708 stemmen. Een 4e plek qua aantal stemmen op de lijst van D66 provincie Utrecht. En dan onze eigen gemeente Vijfheerenlanden. 148 stemmen. Een 2e plek. Wat zal ik zeggen? Nog even niets. Bij het schrijven van dit stuk is de definitieve uitslag nog niet bekend. Desondanks vind ik het nu al een ontzettend leuke afsluiting van mijn eerste jaar in de politieke school als brugklasser. Volgens mijn mentor ben ik met goede cijfers over naar het tweede jaar!
Zonder een groot aantal mensen was ik niet waar ik nu ben, politiek gezien. Ik wil hen dan ook hier graag bedanken.

Provinciale Statenverkiezingen 2023

Fractievoorzitter Jaap Breur en bestuursvoorzitter Arie de Groot hebben mij benaderd om me verkiesbaar te stellen voor de Provinciale Statenverkiezingen 2023. Ik was daar enigszins verbaasd over, want ja, ik zit pas in mijn eerste jaar! Begin net mijn draai te vinden als raadscommissielid. Maar onbevangen en vooral nieuwsgierig als ik was, ging ik er voor. Superbedankt, Jaap en Arie!

Lijstadviescommissie

En dan ga je het traject in. Het voelde alsof ik naar een sollicitatiegesprek ging. Spannend, maar ook weer niet. Ik had niets te verliezen, vond ik. Willen ‘ze’ me hebben, prima. Zo niet, ook goed. Het gesprek met de lijstadviescommissie was erg leuk. Ik was totally mijzelf. Dat bleek goed te werken. Ik had de commissie snel onder de tafel. Vragen waarop ik het antwoord niet wist of er nog geen mening over had, ging ik niet uit de weg.
Na dit gesprek kwam de interne ledenstemming en belandde ik op plek 13 van de kandidatenlijst. Prima zo, toch? Dank alle leden voor jullie stem, en uiteraard dank (lijstadvies) commissieleden voor het leuke gesprek!

Campagne voeren

Werken aan je zichtbaarheid online en offline. Niet alleen van jezelf als persoon, maar vooral ook van de partij. Posters, flyers, en berichten op de social media. Bedankt, Jaap en Arie, voor het plakken van de posters. En Jaap, je hebt heel veel stappen gezet met flyeren. Top! De social media heb ik veelal zelf gedaan. Vind ik ook erg leuk om te doen. Uiteraard met ondersteuning van social media beheerder Christa Hendriksen en website beheerder Fenna Mossel. Top!

Campagneteam

Campagne voeren betekent vooral op pad gaan en met mensen praten. De kandidaten werden hierin begeleid en ondersteund door het campagneteam van D66 provincie Utrecht. Er werden allerlei activiteiten georganiseerd, wie wat waar ging doen in de provincie. Dit werd ook goed bijgehouden door de wekelijkse updates. Je kon gewoon aansluiten, of niet. Goed geregeld door coördinator Damien Storimans! Bovendien kreeg je als kandidaat ook nog eens een persoonlijke campagnecoach! Dank je wel, Didi el Moussaoui voor de ontzettend leuke en informatieve gesprekken.
In overleg met de campagne coördinator en met onze eigen fractievoorzitter heb ik besloten om vooral campagne te voeren op een manier die bij mij past.

Online zichtbaarheid

Wat zouden we anno 2023 zijn zonder social media. Ik ben er heel blij mee en vind het nog leuk ook! Voor mijn online zichtbaarheid heb ik een soort van flyer ontworpen met hetzelfde format als dat ik ontworpen heb voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Het werd een kwestie van beeld en tekst aanpassen op de Provinciale Statenverkiezingen 2023. Eerlijkheidshalve had ik niet echt inspiratie welke pakkende tekst ik zou kunnen gebruiken. Tot op het moment dat er vanuit onze eigen (provinciale) D66 gelederen een beeld van de provincie Utrecht op de social media werd gedeeld, en nu komt het, zonder onze gemeente Vijfheerenlanden. En toen had ik het. In het verlengde van mijn missie, of opdracht zo je wilt, om vanuit onze partij de gemeente Vijfheerhenlanden zichtbaar te maken in de provincie, dacht ik, nou, het wordt me ook op een presenteerblaadje aangereikt! Onze gemeente doet er natuurlijk toe! De omissie werd ruiterlijk toegegeven en goedgemaakt. Lijsttrekker Marianne de Wit en degene die deze fout had gemaakt, kwamen met taart en welgemeende excuses langs bij onze burgemeester. Wacht, horen jullie hem ook? Precies. En dan heb ik het over Willem van Hanegem die in 1970 met deze uitspraak kwam: “Je moet uit een nadeeltje een voordeel weten te halen”. Okey, of zoals we dat kennen van Johan Cruijff “Elk nadeel heb zijn voordeel”. Hoe dan ook, ik kon verder met het ontwerpen van mijn flyer. Grappig he, dat je iemand bedankt voor het maken van een fout. Toch is het zo. Bedankt dus!

Offline zichtbaarheid

Of ik niet naar een bijeenkomst van migrantenouderen wilde. In een buurthuis in Utrecht, paar dagen voor de verkiezingsdag. Alle politieke partijen uit de provincie Utrecht werden hiervoor uitgenodigd. Natuurlijk ging ik. Het voelde als in het diepe te worden gegooid. Het werd, op de vooravond van de verkiezingen, mijn eerste publieke optreden! En ik moest het ook nog eens alleen doen! Gelukkig ging de vicevoorzitter van D66 Midden Nederland, Joris Canoy, met mij mee. Maar ik moest wel het woord voeren! En daar zaten we dan. Zes op een rij. Op het podium. De woordvoerders. Terwijl de anderen spraken over hun respectievelijke verkiezingsprogramma’s, en wat hun partij concreet zou kunnen betekenen voor de kiezers, zocht ik de persoonlijke klik. Het merendeel van de migrantenouderen was vrouw en zelf migrant. Ben ik ook, dacht ik. En daar ben ik vooral op ingegaan. Voor het inhoudelijke deel werd ik bijgestaan door Joris, die mij vanuit het publiek, af en toe appte met relevante informatie die ik kon gebruiken in reactie op de opmerkingen van de andere woordvoerders. Dat was eigenlijk wel supervet, mijn eigen souffleur! Dank je, Joris.
Zou mijn eerste publieke optreden mij geholpen hebben aan die 708 stemmen uit de gemeente Utrecht? Hoe dan ook, dank lijsttrekker Marianne de Wit, voor de uitnodiging om aan deze bijeenkomst deel te nemen. Spannend was het! Maar ik heb genoten!

Tenslotte

Nu ik tweedejaars ben in de politieke school, mag ik ook weer rekenen op de support van mijn mentor Christa Hendriksen, net zoals ze dat gedaan heeft in mijn eerste jaar. Top, Christa! En natuurlijk zijn er zovele anderen wiens naam ik hier niet heb genoemd, die mij hebben gesteund en/of op mij hebben gestemd, zoals mijn eigen fractiegenoten. Superbedankt voor jullie vertrouwen in mij en jullie stem!
Debby de Lima