Waarom komen er eigenlijk ondergrondse containers voor het restafval?
Dit heeft drie redenen die we hieronder verder uitleggen:
1. Omlaag brengen van de kosten voor afvalverwerking
2. Gelijktrekken (‘harmoniseren’) van het beleid over afvalinzameling binnen de gemeente
3. Het doel bereiken in 2025 van maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar.
1. Omlaag brengen van de kosten voor afvalverwerking
Alle kosten die de gemeente maakt voor de verwerking van afval, worden één op één aan de inwoners doorberekend. Dat gebeurt via de afvalstoffenheffing. Als de kosten voor de gemeente hoger worden dan stijgt de afvalstoffenheffing voor de inwoners.
De belangrijkste oorzaak voor de stijging van kosten, zijn de hoge kosten voor het verbranden van restafval. En deze kosten zullen de komende jaren alleen nog maar hoger worden. De belasting op het verbranden van restafval zal namelijk steeds hoger worden. Het is dus belangrijk dat we zo min mogelijk restafval hebben om te verbranden. Alleen zo kunnen de kosten in de hand worden gehouden of zelfs omlaag gaan.
2. Gelijktrekken (‘harmoniseren’) van het beleid over afvalinzameling binnen de gemeente
In Leerdam en Zederik wordt al langer gewerkt met ondergronds verzamelen van restafval (‘omgekeerd inzamelen’). Als nieuwe gemeente wil je één beleid, hetzelfde in alle kernen. Ook de andere gemeenten waarmee we samenwerken voor de afvalinzameling door Waardlanden hadden al eerder omgekeerd inzamelen ingevoerd. Op deze manier is het afval inzamelen in het gehele Waardlanden-gebied gelijk en dat maakt het inzamelen van afval door Waardlanden efficiënter en goedkoper.
3. Het doel bereiken in 2025 van maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar
Deze doelstelling is in lijn met de landelijke doelstelling en is een duurzaamheidsdoel. Hoe meer we grondstoffen uit het restafval houden om te kunnen hergebruiken, hoe beter dat is voor het milieu (en voor onze portemonnee). Op dit moment is de hoeveelheid restafval die in de gemeente Vijfheerenlanden per inwoner wordt ingezameld nog 231kg per inwoner per jaar. Hiermee behoren wij tot de slechtst scorende gemeenten. Om dit te verbeteren en meer afvalstoffen te kunnen recyclen zijn veranderingen noodzakelijk. Vandaar dat de gemeenteraad op 10 juni 2021 met ruime meerderheid heeft besloten om over te gaan naar het omgekeerd inzamelen. En hierbij horen de ondergrondse containers voor restafval.