Actuele update na de raadsvergaderingen 8 en 12 februari

Na elke raadsvergadering presenteren de raads- en commisieleden van D66 Vijfheerenlanden een update van de afgelopen periode.

Bijdrage Jaap Breur

Omgevingsvisie Vijfheerenlanden
Tijdens de afgelopen raadsvergadering is de omgevingsvisie Vijfheerenlanden 2024-2040 vastgesteld. De omgevingsvisie vormt het kader voor het omgevingsplan. In het omgevingsplan komt te staan wat er wel en niet mag voor de invulling van de openbare ruimte. Voor D66 was het een goede omgevingsvisie waar veel aandacht is voor duurzaamheid en een schone gezonde leefomgeving. Echter was er wel één punt waar wij een amendement voor hebben ingediend. Dit betreft de energie transitie vanaf 2030 tot 2040. Deze is bewust weg gelaten in de omgevingsvisie terwijl we wel weten dat er een grote opgave ligt waar ook rekening mee moeten houden met de invulling van de ruimtelijke omgeving.
Helaas was er te weinig draagvlakt voor het amendement om ook de energietransitie tot 2040 mee te nemen in de omgevingsvisie.

Bijdrage Pascalle van Hemert

Strategisch plan Verkeersveiligheid
Afgelopen raadsvergadering stelde we het strategisch plan verkeersveiligheid vast. Het doel van dit raadsvoorstel is om op basis van data en feiten de verkeersveiligheid aan te pakken binnen de gemeente Vijfheerenlanden. Op basis van verschillende risicoindicatoren wordt een analyse gemaakt van het wegennet.
Voor D66 is de fietsveiligheid belangrijk en daarom dienden wij samen met ChristenUnie, VVD, en GroenLinks een motie in voor een fietsveilig buitengebied. Zo gaat het college in gesprek met de provincie en het waterschap om te kijken naar een integrale aanpak voor een fietsveilig buitengebied.
Er was ook een motie voor veilige schoolroutes maar de wethouder heeft de toezegging gedaan om dit ook in zijn plannen mee te nemen en binnenkort bespreken we de fietsvisie in detail in zullen we hier meer over uitweiden. Het is goed dat de gemeente op dit moment zicht heeft op de grootste risicogebieden binnen de gemeente Vijfheerenlanden. Het plan geeft ook richtlijnen in het verbeteren van de verkeersveiligheid.
De gemeente gaat nu aan de slag met de uitvoering van de verkeersveiligheid.

Bijdrage Debby de Lima

Tot ziens lokaal! Hallo regionaal!
Keuzes maken. Dat doen we allemaal. Ik ook. In overleg met de fractie heb ik besloten om na twee jaar te stoppen met het raadscommissiewerk en te gaan voor een bestuursfunctie in het regiobestuur van D66 Midden Nederland, waarvoor ik ben benaderd. Om Diversiteit en Inclusie op de politieke agenda te zetten in de regio Midden Nederland. Ik krijg de ruimte om het zelf in te vullen. Ga ik natuurlijk niet alleen doen. Ik vind het heel spannend en leuk tegelijkertijd.
Terugkijkend op een hele mooie en leerzame tijd als brugklasser en tweedejaars binnen onze gelederen en nu alweer derdejaars in deze politieke school wil ik graag een dankwoord met u delen.
Wat een warm welkom heb ik gekregen binnen de fractie en de ruimte om mijzelf te ontdekken en te ontwikkelen. Drie namen noem ik:
Klaas de Zwaan, voormalig fractievoorzitter, wat een inspiratie ben je geweest;
Arie de Groot, afdelingsvoorzitter, jij hebt mij binnengehaald;
Christa Hendriksen, voormalig wethouder en mijn mentor, leuk om met je te sparren terwijl we de lekkerste frietjes (vind ik) aten.
En natuurlijk superbedankt allen die ik op mijn politieke pad ben tegengekomen, met wie ik heb gesproken, van gedachten heb gewisseld, samengewerkt, meegelift naar de commissie- en raadsvergaderingen en nog veel meer.
Ik verlaat een warm nest en kan niet anders zeggen dan: Het waren twee fantastische jaren!

Bijdrage Wil Heestermans

Graag stel ik me voor.
Ik ben Wil Heestermans nieuw commissielid voor de commisie Welzijn Onderwijs en Sport. Ik ben 63 jaar en woonachtig in Vianen. Gehuwd, vader van 3 kinderen en grootvader van 4 kleinkinderen. Ik ben werkzaam bij UWV, hier werk ik als beleidsadviseur kwaliteit bij de afdeling Klant & Service. Mijn bijzondere aandacht gaat hier uit naar de eerstelijnscontacten van cliënten met UWV.
Ik heb een verleden in de Gemeenteraad van de Gemeente Vianen, hier ben ik namens D66 gemeenteraadslid geweest op o.a. de portefeuille ‘sociaal domein’. Hier ligt ook mijn hart, het sociaal domein. Ik zet me graag in voor mensen die een zetje in de rug nodig hebben. Ook onderwijs en sport hebben mijn bijzondere interesse. Onderwijs moet bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen en jongvolwassenen, dit moet speerpunt zijn voor elk college. Sport is het cement van de samenleving, het helpt mensen om gezond van lijf en geest te blijven.
Ik ga mijn best doen om het commissiewerk zo goed mogelijk in te vullen en hoop een waardevolle bijdrage te kunnen leveren.