Bijdrage Jaap Breur
Nota van uitgangspunten gebiedsvisie Vianen
Tijdens de afgelopen raadsvergadering hebben we de nota van uitgangspunten voor de gebiedsvisie Vianen flink gewijzigd vastgesteld. We hebben met amendementen aanpassingen op zowel het proces als inhoud doorgevoerd om zo tot de juiste uitgangspunten te komen.
In de basis waren de uitgangspunten om tot een gebiedsvisie voor Vianen te komen best aardig. Er was aandacht voor (historische) groenstructuren, inzet op waardevol groene verblijfsplekken in wijken met hoge bevolkingsdichtheid en focus op verbeteren van leefbaarheid en veiligheid door sluipverkeer tussen A2 en A27. Echter vonden wij dat er te weinig aandacht was voor een goed en veilig fietsnetwerk. Samen met de ChristenUnie hebben we daarom een amendement geschreven om dit wel als uitgangspunt op te nemen. Daarnaast hebben we samengewerkt met de VVD om bij woningbouw vooral de focus op leefbaarheid en (verkeers)veiligheid te hebben en niet op alleen grote aantallen nieuwbouw zonder oog voor de veiligheid en leefbaarheid. Tot slot hebben we nog amendementen in gediend om het project Beukenlaan tijdelijk stil te leggen. Het college was voornemens om hier in het laatste stukje groen achter vd Valk in Vianen een nieuwe wijk met een flat van 8 verdiepingen te bouwen en de gebiedsvisie hier naar toe te schrijven. Wij hebben deze plannen tijdelijk stil laten leggen om eerst tot een gebiedsvisie te komen waarbij we weten waar er behoefte aan is en wat mogelijk en wenselijk is in de combinatie van leefbaarheid, veiligheid en wonen.
Lees hier de artikelen uit hetKontakt over de gebiedsvisie Vianen:
Wethouder ondervraagd over mogelijke woningbouw bij Natuurpad Vianen: ‘Er is geen akkoord’
Woningbouwproject Beukenlaan Vianen stopgezet: ‘Eerst in overleg met de inwoners’
Inwoners van Vianen kunnen meedenken over gebiedsvisie, enquête met vragen over Beukenlaan
Vaststellen definitief ontwerp en kredietaanvraag gemeentehuis Vijfheerenlanden
Bij de vaststelling van het definitief ontwerp voor het nieuwe (renovatie) gemeentehuis van Vijfheerenlanden stond het ontwerp niet ter discussie. Het grote discussiepunt waren de kosten en het handelen van de wethouder die zich niet aan de afgesproken kaders heeft gehouden.
D66 heeft vanwege de kostenoverschrijding tegen het voorstel gestemd omdat wij van mening waren dat de gemeente het zich niet kan veroorloven jaarlijks €700.000 meer uit te geven dan afgesproken.
Al tijdens de commissievergaderingen waren de debatten verhit en werd de wethouder stevig bevraagd over met name zijn handelen en het zich niet houden aan de afgesproken kaders, niet informeren van de raad als daar om gevraagd werd en het verdraaien van feiten. De commissievergadering is zelfs een aantal dagen geschorst omdat de wethouder geen antwoord kon of wilde geven op relatief simpele vragen. Toen de beantwoording eindelijk kwam zorgde dit voor meer verwarring en onduidelijkheid dan voor opheldering. Met deze situatie zijn we de raadsvergadering in gegaan waar het debat om de feiten op tafel te krijgen door ging. Echter zonder succes omdat de wethouder zijn eigen waarheid bleef verdedigen, gesteund door de coalitie. (CDA, VHL lokaal, SGP en PvdA) Doordat de coalitie de rijen sloot en de wethouder bleef verdedigen is er uiteindelijk ingestemd op het voorliggende raadsvoorstel. Wij hebben vanwege het op alle aspecten verkeerd uitgevoerde proces door de wethouder een motie van afkeuring ingediend samen de ChristenUnie en de VVD. Deze werd uiteindelijk niet gesteund door de coalitie welke hiermee aangaven foutief handelen van eigen college te accepteren, een slecht teken voor het hebben van een goed bestuur.
Lees hier het verslag over het definitief ontwerp gemeentehuis.
Verbouwing gemeentehuis in Leerdam gaat door, ondanks verhitte discussie over opgelopen kosten