Wat zijn de trends en ontwikkelingen?
D66 laat iedereen vrij, maar laat niemand vallen. Het ‘maar laat niemand vallen’ willen we in de gemeente Vijfheerenlanden actief oppakken. De Sociaal Maatschappelijke Agenda (SMA) van de gemeente Vijfheerenlanden brengt focus aan om voor iedere inwoner, jong en oud, het volwaardig meedoen mogelijk te maken. Dat hoeft de gemeente gelukkig niet alleen te doen: ze werkt al jaren samen met instellingen die het leeuwendeel van de benodigde inzet leveren, maar wel richtlijnen en ondersteuning van de overheid wensen.
Daarnaast zijn er ook informele vormen van ondersteuning.
Om zorg betaalbaar te houden, wordt ook veel gevraagd van de sociale omgeving van mensen die zorg nodig hebben. Daardoor komt veel op de schouders van mantelzorgers terecht. Ondersteuning bij opvoedproblemen en in situaties waarbij het kind of de jongere zelf hulp nodig heeft is een taak voor de gemeente. De kosten voor jeugdzorg zijn hoog en vooral ook onvoorspelbaar. Dat maakt sturen op de kosten moeilijk.
Van inwoners wordt verwacht dat zij zelf kunnen bepalen hoe zij hun leven vormgeven. De vraag is of wij dat ook echt van iedereen kunnen verwachten. Sommige inwoners hebben een helpende hand nodig. Iedere inwoner moet daarvoor wel toegang hebben tot gezondheidszorg en hulp bij financiële problemen. Maar er moet ook ruimte zijn voor informele ontmoetingen, zoals bij een sportclub, vereniging of andere sociaal-maatschappelijke voorziening. Dit betekent dat er voor de gemeente een grote taak weggelegd is voor het creëren en in stand houden van deze algemene (formele en informele) voorzieningen. Inwoners die zich thuis voelen in hun wijk dragen ook bij aan een veilige en leefbare wijk.
Armoede in Vijfheerenlanden bestaat. In Vijfheerenlanden leven ongeveer 900 kinderen in armoede. Dit kan niet alleen leiden tot grote problemen op persoonlijk niveau, maar levert door bijkomende problematiek ook vaak hoge kosten voor de gemeenschap op. Denk hierbij aan sociaal isolement, vroegtijdig schoolverlaten, jeugdcriminaliteit, verminderde kans op het vinden van een goede baan en gezondheidsproblemen. Welzijnsorganisaties, maar ook bijvoorbeeld de voedselbank, spelen een grote rol in de preventie en bestrijding van armoede in Vijfheerenlanden.
Nederland kent 2,5 miljoen laaggeletterden. Ondanks dit hoge aantal rust hier nog steeds een taboe op. Dat betekent dat deze groep zich stilhoudt en niet de juiste hulp krijgt.