Monitoring en handhaving
De afgelopen jaren zijn er onafhankelijke onderzoeken geweest naar de luchtkwaliteit en gezondheidseffecten. De uitkomst van de onderzoeken over de luchtkwaliteit en gezondheidsrisico’s zijn pijnlijk, maar het geven ook inzicht en een bevestiging van hoe slecht de situatie eraan toe is en – als we dit onderzoek herhalen – hopelijk straks ook of maatregelen tot echte verbetering leiden van de luchtkwaliteit.
Wat is er gebeurd?
Uit eerdere onderzoeken van de GGD bleek dat bepaalde vormen van kanker significant vaker voorkomen in de IJmond dan in andere regio’s. Dit jaar bleek ook hart- en vaataandoeningen en een hoge bloeddruk vaker voor te komen bij omwonenden van Tata Steel dan bij mensen buiten de IJmond. Naast de GGD onderzoeken, heeft het RIVM een stofdepositie-onderzoek uitgevoerd. Dit is geen onderzoek naar emissies (wat komt er uit de schoorsteen?), maar naar immisies (wat komt er neer in de wijken?). Daaruit blijkt dat er te veel Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) in de omgeving terecht komen en meer dan mocht blijken uit de berekeningen van Tata Steel zelf.
Daarnaast heeft de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) onlangs een brief gestuurd aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om een aantal knelpunten te agenderen in de wet- en regelgeving. Dit gaat bijvoorbeeld over het ontbreken van maximale normen voor Zeer Zorgwekkende Stoffen, het handhaven op pieken in uitstoot in plaats van gemiddelden en mogelijkheden om eisen aan verouderde installaties aan te scherpen. Dit zijn volgens D66Velsen belangrijke verbeteringen en hoopt dat het ministerie die opvolgt. In het verleden was onvoldoende capaciteit bij de omgevingsdienst echter het probleem. De omgevingsdienst ziet het als haar taak om de leefomgeving te beschermen, maar loopt tegen interne en externe obstakels aan om dat optimaal te kunnen uitvoeren.
Waar zetten we op in?
- Wij zien de onderzoeken van de GGD en het RIVM graag de komende jaren herhaald worden. Hier hebben wij tijdens een informatieve sessie in juni jl. naar gevraagd bij de wethouder en die zei toe daaraan te gaan werken.
- De wethouder erkent de uitdagingen bij de OD NZKG en ook het schrijven aan het ministerie toont dat de omgevingsdienst de obstakels waar ze tegen aanlopen aanpakken. De OD NZKG valt onder de provincie, maar wij blijven toezien op de voortgang en willen transparantie over de risico’s die de omgeving loopt.