Welke maatschappij hebben jongeren nodig?

Beeld: European Liberal Forum
Het mentaal welzijn van jonge mensen in Europa staat onder druk. Depressie, angst en eenzaamheid nemen toe. Maar waar bestaand beleid vooral individuele veerkracht benadrukt, liggen hieraan veel structurele factoren ten grondslag, zoals economische onzekerheid en digitale verslaving. Dit essay onderzoekt waarom een bredere, collectieve aanpak nodig is om de mentale gezondheid van jongeren écht te verbeteren.
In 2020 was zelfdoding de op één na belangrijkste doodsoorzaak onder jonge mensen in de Europese Unie. Tijdens de pandemie gaf ongeveer de helft van de jongvolwassenen aan dat hunbehoefte aan geestelijke gezondheidszorg onvervuld bleef. In dezelfde periode verdubbelden
symptomen van depressie en angst in verschillende landen, wat bestaande trends versterkte.
Ondanks de duidelijke noodzaak voor een brede aanpak, richt het maatschappelijke en politieke debat over het mentaal welzijn van jonge mensen zich vaak op wat individuen zelf kunnen en zouden moeten doen om hun leven weer “op de rails” te krijgen. Hoewel individuele acties van belang zijn, verwaarloost deze beperkte kijk op mentaal welzijn de structurele factoren die hier ten grondslag liggen, zoals economische onzekerheid en digitale verslaving. Het is dan ook tijd om het discours te verschuiven. Welke maatschappelijke veranderingen zijn nodig om dit welzijn van jonge mensen te verbeteren? En, welke maatschappij hebben jongen dan nodig?
In dit essay verleggen we de liberale kijk van individuele naar gedeelde, maatschappelijke verantwoordelijkheid en actie. Dat vraagt om een rijke invulling van liberale begrippen als vrijheid en autonomie.