Marchantlezing 2022 Rethinking Democracy

Julia Cagé Beeld: Julia Cagé

Onze democratie lost haar belofte van ‘één persoon, één stem’ niet in. Volgens Julia Cagé, econoom verbonden aan Sciences Po, komt dat onder meer door de kaping van het democratische spel door private belangen. Ze stelt ‘democratische gelijkheidsvouchers’ voor, waarmee elke burger elk jaar een gelijk, publiek gefinancierd bedrag toe kan kennen aan de politieke beweging van haar keuze. In het parlement zouden we bovendien een minimaal aantal volksvertegenwoordigers op moeten nemen uit benadeelde sociaal-economische groepen.
 
Wil je meer weten over deze radicale democratische hervormingen? Kom dan op dinsdag 6 september naar de Marchantlezing ‘Rethinking Democracy’ met Julia Cagé.

Op dinsdag 6 september houdt Julia Cagé de 12e editie van de jaarlijkse Marchantlezing van de Mr. Hans van Mierlo Stichting. Cagé is auteur van het baanbrekende boek The price of democracy: How money shapes politics and what to do about it (2020), waarvoor ze de Prix Pétrarque de l’Essai van Le Monde en France Culture kreeg. In Frankrijk verscheen in 2020 Libres et égaux en voix: Des propositions radicales, waarin Cagé pleit voor radicale politieke gelijkheid. Van de hand van Cagé verschenen verschillende boeken over de media, waaronder Saving the media: Capitalism, crowdfunding, and democracy (2016), dat in elf talen werd vertaald en door de jaarlijkse Assises du Journalisme werd bekroond als beste boek over de media.

Het eerste co-referaat zal verzorgd worden door Annelien de Dijn, hoogleraar moderne politieke geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Het tweede co-referaat zal worden gegeven door Joost Sneller, Tweede Kamerlid namens D66. Idee, het tijdschrift voor het sociaal-liberalisme van de Van Mierlo Stichting, publiceerde eerder een interview met Cagé. Dat is hier terug te lezen.  

In tegenstelling tot eerdere berichten, zal de Marchantlezing helaas niet worden opgenomen. Dit doordat er helaas geen technici beschikbaar zijn ten tijde van de lezing.

Heeft u een audio-visuele beperking en wilt u desondanks de Marchantlezing digitaal of fysiek bijwonen? Neem dan contact met ons op via ons e-mailadres [email protected]

De Marchantlezing is vernoemd naar Hendrik Pieter Marchant (1869-1954). Hij was fractievoorzitter en mede-oprichter van de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB). In 1933 trad hij toe tot het kabinet-Colijn als minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen. Hij stond bekend om zijn vlijmscherpe, geestige en heldere betogen.

Naast publicaties van de Mr. Hans van Mierlo Stichting, zal de Utrechtse boekhandel Savannah Bay boeken van Julia Cagé verkopen. Savannah Bay is een kleine zelfstandige boekhandel in hartje Utrecht. Bij hen vind je een uitgelezen selectie romans, wetenschappelijke boeken en originele cadeaus. Wil je meer weten? Klik dan hier