Eindelijk een nieuw Ontwikkelingskader horeca Utrecht.

D66 is blij dat het college eindelijk een nieuw Ontwikkelingskader voor de Horeca in Utrecht heeft opgesteld. Ondernemers hebben lang gewacht op het nieuwe beleid. D66 is positief over de meeste uitgangspunten. De regeldruk neemt af en er komen pilots met terrassen in de openbare ruimte. Bij musea en hotels worden meer mogelijkheden voor horeca gecreëerd.

In het kader wordt meer ruimte geboden voor horeca in de wijken. Zowel kroegjes als restauranten kunnen zich meer in de wijken vestigen. Dit vermindert de druk op de binnenstad en maakt wijken gezelliger. “In verschillende wijken is vraag naar meer horeca. Neem Leidsche Rijn: de bewoners, ondernemers en wijkraad vragen er al zo lang om. D66 heeft het college al vaker gevraagd om het makkelijker te maken voor ondernemers om in wijken een restaurant te openen. We zijn blij dat dit nu mogelijk wordt gemaakt”, aldus fractievoorzitter Klaas Verschuure.

De wethouder heeft aangegeven in overleg te treden met bewoners en ondernemers om de voorwaarden te bepalen voor de vestiging van horeca in wijken. Dit om eventuele overlast te voorkomen en het draagvlak te vergroten. D66 gaat er vanuit dat de wijkraden hierbij ook betrokken worden.

In eerdere berichten werd nog gesproken van een sluitingstijd voor alle horeca in de gehele stad. Dat is nu van tafel, in het voorstel staat nog wel een experiment met openingstijden voor restaurants in wijken. Bij de commissiebehandeling zal D66 de wethouder kritisch bevragen over dit experiment. We zijn zeer benieuwd naar de reacties van ondernemers hierop. Het mag niet averechts werken en het ondernemen in wijken onaantrekkelijk maken.