D66 Utrecht blij met richting commissie Sorgdrager

Tien jaar geleden werd het oude zandpad gesloten en tot spijt van onze fractie zijn de plannen voor een nieuw zandpand gestrand. Om die reden is er een commissie ingesteld die onderzoek doet naar de toekomst van sekswerk in Utrecht. De commissie presenteerde gisteravond haar tussentijdse bevindingen. D66 Raadslid Dirk-Jan van Vliet was erbij.

Paradox

De commissie Sorgdrager presenteerde haar tussentijdse bevindingen in haar onderzoek naar wat de toekomst is van sekswerk in Utrecht. De paradox van het Nederlandse sekswerkbeleid is dat sinds de legalisering van prostitutie begin deze eeuw, er steeds meer regels voor sekswerkers zijn bijgekomen, zo stelde oud-D66-minister Winnie Sorgdrager. Door het toenemende aantal regels ontstaat er meer illegaal sekswerk, wat weer zorgt voor meer onveiligheid voor diezelfde sekswerkers. Om die reden heeft D66 het standpunt dat we sekswerk willen decriminaliseren. Dat betekent grofweg: minder regels voor sekswerkers.

Oplossingen

De commissie hoopt in juni de definitieve bevindingen te kunnen presenteren. Het doel is om concrete handvatten te bieden aan de raad geven over hoe we ons uit deze paradox kunnen bevrijden. De oplossingsrichtingen waar de commissie aan denkt is enerzijds het minder reguleren van sekswerk en dus sekswerkers meer vrijlaten in hoe zij zichzelf organiseren. En anderzijds meer experimenteren met kleinschalige proeftuinen die samen met sekswerkers worden opgezet.

Sekswerk is werk

Dirk-Jan van Vliet nam na de verkiezingen van maart 2022 de portefeuille sekswerk over van Ellen Bijsterbosch die zich jarenlang inzette voor de positie van sekswerkers in onze stad. Ook voor Dirk-Jan is de inzet voor sekswerkers heel belangrijk, omdat zij een groep vormen wiens individuele vrijheden bescherming en aandacht verdienen. Hij is erg te spreken over de tussenpresentatie van Sorgdrager: “Onze fractie is erg blij met de bevindingen en de ingeslagen weg van de commissie Sorgdrager. Ze kunnen moedig voorwaarts met hun onderzoek. We kijken uit naar het eindrapport en hopen daarmee een stap te kunnen zetten naar meer autonomie voor sekswerkers. Sekswerk is gewoon werk. Wij willen dat sekswerkers op uiteenlopende plekken in de stad, veilig en vrij van stigmatisering kunnen werken.”
 
Wil je de presentatie terugkijken? Dat kan hier!