D66 roept minister op verbreding A27 te herzien

D66-Tweede kamerlid Stientje van Veldhoven roept minister Schultz (VVD, Infrastructuur) op haar besluit over de verbreding van de A27 bij Amelisweerd te herzien. Na een studie van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt de verbreding op dit moment niet alleen onnodig, maar ook erg duur. D66 vindt het verstandiger de Noordelijke Randweg op te waarderen. Dat zegt Van Veldhoven vandaag bij het debat over infrastructuur in de Tweede Kamer. Van Veldhoven: “De minister staat op het punt honderden miljoenen euro’s over de balk te gooien voor een project dat niets doet tegen files. Omwonenden, de natuur en de schatkist zijn beter af met uitstel van deze plannen. Utrecht heeft meer baat bij het naar voren halen van de Noordelijke Randweg. Ik roep de minister op te kiezen voor echte oplossingen.”

Stevige conclusies

Het onderzoek van het CPB toont volgens Van Veldhoven aan dat het uiterst onzeker is of de geplande verbreding van de bak bij Amelisweerd op lange termijn wel rendabel is. Van Veldhoven: “Het CPB trekt stevige conclusies. Het project heeft pas zin als het fileprobleem, tegen alle verwachtingen in, de komende jaren verergert. Bovendien laat het rapport zien dat uitstel op dit moment relatief weinig kost.”

Noordelijke Randweg

Ook D66-raadslid Bram Fokke uit Utrecht vindt het onverstandig dat de minister de snelweg bij natuurgebied Amelisweerd wil verbreden. Fokke: “Deze plek komt niet eens voor in de File Top 50. D66 staat voor slimme en realistische oplossingen. Om de doorstroming rond Utrecht te verbeteren, zou de minister moeten kiezen niet de A27, maar de Noordelijke Randweg op te waarderen. Maar dat project stelt het kabinet juist tien jaar uit!” Ook wil de D66’er kijken naar andere infrastructurele oplossingen, van fietspaden tot tramverbindingen.