Schotlandreis in teken van zorg en ondersteuning



Hoe bied je goede hulp aan mensen die verslaafd, depressief of eenzaam zijn? Wethouder Marcelle Hendrickx zocht het antwoord op die vraag in Schotland.

Lage levensverwachting

In Schotland zijn de uitdagingen op gezondheidsgebied groot: alcohol- en drugsverslaving, depressies, armoede en eenzaamheid zorgen voor een lage levensverwachting onder de bevolking. Om de problemen aan te pakken, werken zorgaanbieders, welzijnswerkers en vrijwilligers intensief samen. Afgelopen week bezocht onze wethouder het land, om meer over deze integratie van zorg en ondersteuning te weten te komen.

Samen

In Nederland werken zorg- en welzijnsinstellingen soms langs elkaar heen, maar in Schotland doen ze dat anders. Daar bespreken huisartsen, verpleegkundigen, sociaal werkers en (dorps)vrijwilligers samen hoe ze ‘cliënten’ het beste kunnen helpen. En de hulpverleners praten niet alleen over hen, maar juist ook met hen. De vraag ‘Wat heb jij nodig om je situatie te verbeteren?’, staat centraal.

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.

Gemeenschap

Door deze manier van werken laten de Schotten zien dat iedereen een onderdeel is van de gemeenschap. Al onze inwoners verdienen een plek in onze gemeente, ook als verslaafd bent, of in armoede leeft. Tijdens corona hebben we ervaren hoe belangrijk het is dat je weet wie je buren zijn. Dat je wat voor elkaar doet en voor elkaar betekent. Dat moeten we niet vergeten. Sterker nog, misschien moet dat de kern van ons beleid worden: wij zijn er voor elkaar.
Meer weten? Lees dan het reisverslag van Marcelle Hendrickx.