Onwaarheden over 15 minutenstad op sociale media

Op sociale media gaan onwaarheden rond over de 15 minutenstad uit het verkiezingsprogramma van D66 Tilburg. Maar wat is een 15 minutenstad en waar komen deze onjuistheden vandaan?

Toekomstbeeld

Een 15 minutenstad is een stad waar alle belangrijke voorzieningen voor iedereen te voet, per fiets of met de bus binnen 15 minuten bereikbaar zijn. D66 Tilburg gebruikte het idee van de 15 minutenstad als toekomstbeeld voor de stad in haar verkiezingsprogramma.

Gevangenis

Dat niet iedereen het idee van de 15 minutenstad omarmt, blijkt uit de berichten die rondgaan op sociale media. Daar is te lezen dat Tilburg straks in een gevangenis verandert, omdat het verlaten van de stad een straf of boete zou opleveren. Op andere berichten is te lezen dat in de toekomst de auto’s van burgers worden afgepakt.

Meer groen, minder auto’s

Het is waar dat er in de toekomst minder ruimte zal zijn voor auto’s in de stad, ook wordt het aantal parkeerplaatsen minder en komt er meer ruimte voor groen. Dat is nodig om de stad leefbaarder te houden, bijvoorbeeld bij hete zomers.

Oxford

Het negatieve beeld rondom de 15 minutenstad komt waarschijnlijk voort uit een experiment in Oxford. De proef die bepaalde stadsdelen in de Engelse stad autoluw maakte en het gebruik van fiets en bus stimuleerde, veroorzaakte daar veel ophef. Het experiment dat weliswaar raakvlakken had met de 15 minutenstad was echter gebaseerd op een ander concept. Op sociale media worden de twee ideeën op één hoop gegooid. Me het gevolg dat er veel onjuistheden verspreid worden over dit onderwerp.

Verkiezingsprogramma

Wil je weten wat D66 Tilburg écht schreef over de 15 minutenstad? Lees dan ons verkiezingsprogramma!