D66 Tilburg wil voldoende stageplekken voor alle mbo’ers

In onze stad volgen zo’n 6000 mbo-studenten een studie bij De Rooi Pannen, het ROC Tilburg, of Yuverta. Mbo’ers, dat zijn onze toekomstige bakkers en kappers, loodgieters en pedagogisch medewerkers. Zij zijn onmisbaar in Nederland en hebben daarom een goede opleiding nodig.

Praktijkervaring

Een deel van die opleiding volgen de studenten op school. Maar de praktijkervaring die zij nodig hebben om hun beroep uit te kunnen oefenen, leren ze vooral op stage. Toch vinden niet alle mbo-studenten een goede stageplek en dat moet veranderen, vindt D66 Tilburg.  

Onvoldoende leerwerkplekken

Gelukkig zijn er in Tilburg al veel bedrijven, organisaties en ondernemers die mbo’ers een leerwerkplek aanbieden. Er zijn echter onvoldoende stageaanbieders, om alle studenten de juiste praktijkervaring te bieden.Bovendien hebben sommige studenten te maken met stagediscriminatie.

Gevolgen

Het tekort aan stageplekken en stagediscriminatie heeft vervelende gevolgen voor studenten.Zo lopen sommigen van hen hierdoor studievertraging op. Anderen komen op leerwerkplekken terecht, waar ze niet de beste praktijkervaring en kansen krijgen. Studenten die wél een goed stageadres vinden, krijgen aan het einde van hun stage vaker een baan aangeboden.

Gelijke kansen

D66 Tilburg streeft naar meer stageadressen voor alle mbo-studenten en wil stagediscriminatie verder terugdringen, zodat alle mbo’ers gelijke kansen krijgen tijdens hun studie én op arbeidsmarkt.