D66 Teylingen: ‘Voorkom energiearmoede en ondersteun inwoner bij woningisolatie’

D66 Teylingen wil in elke dorpskern een duurzaamheidswinkel. In zo’n winkel worden inwoners snel en laagdrempelig geadviseerd over het isoleren van hun huis. Een aantal kleine aanpassingen zorgt al voor minder energieverbruik. Met de hoge gasprijzen van dit moment is het voor veel huishoudens de moeite waard om aanpassingen aan hun woning te doen. Het gaat onder meer om het aanbrengen van tochtstrippen, afkitten van kieren en naden, plaatsen van isolatieglas of het isoleren van vloeren, wanden en daken.

De sociaal liberalen van Teylingen willen de komende jaren samen met de gemeente en inwoners inzetten op energiebesparing door betere isolatie. Energie die niet gebruikt wordt, hoeft immers niet opgewekt en betaald te worden. De duurzaamheidswinkels zullen zowel voor huurders als woningeigenaren een plek bieden voor tips en adviezen. Inwoners kunnen er met experts in gesprek, zoals de energiecoaches van Teylingen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen zijn subsidies en goedkope leningen beschikbaar. D66 wil dit graag zo houden en zelfs verder uitbreiden.

Beeld: D66 Teylingen

De mogelijkheid voor inwoners om advies te krijgen in een duurzaamheidswinkel is een belangrijke stap, vindt lijsttrekker Edith Alkemade: “De gasprijzen zijn hoog. We moeten onze energie in de toekomst alleen nog schoon opwekken met bijvoorbeeld windmolens en zonnepanelen, maar de eerste stap is goede isolatie van onze huizen. De hoge gasprijs zorgt in sommige gezinnen voor energiearmoede. Het besparen van energie door isolatie is een goede stap om het gasverbruik en daarmee de kosten omlaag te brengen.”

Woningbouwcorporaties

De partij ziet dat woningbouwcorporaties een belangrijke verantwoordelijkheid hebben bij het verduurzamen van huurwoningen in Teylingen. Daarom stellen ze voor dat de gemeente corporaties financieel ondersteunt bij het nemen van isolatiemaatregelen die gunstig uitvallen voor de energierekening van huurders.