Edith Alkemade

Edith Alkemade - Beeld: D66 Teylingen

Een korte introductie

  • 53 jaar
  • Haarlem
  • Voorhout

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 ben ik met veel enthousiasme gestart als onervaren raadslid. Vanaf het allereerste begin heb ik mij ingezet voor meer groen en meer biodiversiteit. Daar heb ik diverse moties voor ingediend; o.a. Tiny Forest (helaas niet voldoende stemmen gehaald), meer groen in woonwijken, samenwerking Bollenstreekhout en terugdringing zwerfafval. Ik kan dan ook tevreden constateren dat er afgelopen vier jaar veel nieuw beleid is vastgesteld waar dit allemaal in terugkomt. De volgende stap is investeren in dit nieuwe beleid en daar zal ik mij de komende vier jaar wederom voor gaan inzetten.

Ik ben ook woordvoerder van andere belangrijke thema’s zoals de energietransitie, transitievisie warmte, klimaatadaptatie, duurzaamheidsagenda, het nieuwe afvalbeleid, sport, cultuur en het sociaal domein. Met name de eerste twee jaar, voor de coronacrisis, heb ik veel werkbezoeken afgelegd. We ontvangen veel uitnodigingen om met mensen in het werkveld in gesprek te gaan zoals bij de GGZ, jeugdzorginstellingen, Bernardus, Maregroep/SPW (nu Provalu), Welzijn Teylingen, Sophia Scholen, Ruïne van Teylingen en de politie. Ik heb een dag meegelopen bij de ISD (sociale dienst), rondleidingen gehad bij Teylingereind, Dunea en afvalwerkingsbedrijven in Amsterdam en Rotterdam. Heel erg waardevol en natuurlijk superleuk!

Het raadlidmaatschap geeft mij veel energie, het is waardevol en geeft heel veel voldoening. Ik vind het een verrijking van mijn leven. Je leert ontzettend veel én je kunt echt iets voor je gemeente en de inwoners betekenen. Het is ontzettend jammer dat we nu nauwelijks werkbezoeken en ontmoetingen hebben. Ik mis dit heel erg en kijk dan ook reikhalzend uit naar het moment dat we dit weer kunnen gaan doen.

Als lijsttrekker ben ik ontzettend trots dat ik enthousiaste en gedreven kandidaat-raadsleden in ‘mijn’ team heb voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. D66 Teylingen is ambitieus en we hebben met veel leden een mooi verkiezingsprogramma geschreven. Er liggen diverse uitdagingen in het verschiet en ik kan niet wachten om met dit mooie team aan de slag te gaan.

Ik heb vele favoriete plekken en het zal je niet verbazen dat het allemaal plekken zijn in het groen. In Warmond vind ik het Bos van Krantz met het Huys ter Warmond een fantastische plek. Behalve de mooie bomen, de paddenstoelen in de herfst, de vogels en andere dieren, ben ik altijd gefascineerd door de V1 lanceerplaten die er liggen.

In Sassenheim kom ik heel erg vaak in Park Rusthoff. Het ligt naast het kantoor waar ik werk dus in mijn pauze loop ik graag een rondje of eet ik mijn lunch op een bankje. Ook ben ik er regelmatig voor mijn werk te vinden als ik een kabouterpad uitzet of een slootjesexcursie of andere natuurexcursie voor de kinderen organiseer.

In Voorhout is het mijn eigen moestuin bij Volkstuinvereniging Elsgeest. Zodra ik mijn tuin op kom dan ben ik in een andere wereld, alle drukte laat ik achter me. Ik heb alleen nog maar aandacht voor mijn groenten, bloemen en onkruid!

Teylingen heeft een geweldig verenigingsleven met ontzettend veel vrijwilligers. Als voorzitter van de Teylinger Prijs ga ik in gesprek met vrijwilligers van allerlei mooie initiatieven. Ik zie dat inwoners en verenigingen elkaar graag willen ontmoeten en het zou mooi zijn als we nog meer ontmoetingsplekken kunnen creëren (in onze wijken) zodat we nog meer verbinding met elkaar kunnen maken.

Als eerste zou ik echt meer groen willen realiseren en de biodiversiteit in onze gemeente vergroten. Met name in Sassenheim en Voorhout zijn de wijken erg versteend. Behalve meer bomen en struiken kunnen we nog veel meer heggen en hagen aanplanten. Meer plekken creëren voor de weidevogels, mussenvides en gierzwaluwpannen.

Als tweede positieve gezondheid. We kunnen nog zoveel meer doen op het gebied van sporten en bewegen, ontmoeting en multifunctionele accommodaties, bewegen in de openbare ruimte, wandel- en fietspaden, binnen- en buitensport accommodaties etc.

Als derde zou ik veel meer willen inzetten op energiebesparing. Er zijn veel inwoners die hun huis willen isoleren, zonnepanelen willen installeren of van het gas af willen, maar niet weten waar ze de juiste informatie vandaan moeten halen. Ik heb al eerder gepleit voor duurzaamheidswinkels in onze drie dorpen waar vrijwilligers vragen beantwoorden en advies kunnen geven welke stappen je kunt nemen om je huis te verduurzamen.

Ik voel me thuis bij D66, de partij heeft visie, lef en ambitie. Kwesties als voltooid leven, euthanasie, het klimaat en het inkrimpen van de veestapel zijn hier voorbeelden van. D66 gaat deze onderwerpen niet uit de weg, maakt ze bespreekbaar. Lokaal zijn we een verbindende partij, ambitieus op het gebied van het klimaat, natuur, gezondheid en bestuurlijke vernieuwing. We zijn ook een sociale partij; gelijke kansen voor iedereen, we helpen inwoners die het nodig hebben, we laten iedereen vrij, maar laten niemand vallen.

Ik lees graag historische romans, zeker over historische personen of gebeurtenissen zoals de Franse revolutie en WOII. Ik lees sowieso iedere dag, maakt niet uit hoe laat ik naar mijn bed ga. Ik heb geen favoriete boeken, maar lees graag de boeken van Philippa Gregory, Susan Smit, Ken Folett en Bernard Cornwell. Ik lees nu Sapiens van Yuval Noah Harari.

LIFF – Leiden International Film Festival. Vooraf even een hapje en drankje in de stad, filmpje pakken en weer op de fiets naar huis. Ik ga sowieso graag met mijn man Pieter naar Leiden om te lunchen, museum bezoeken of gewoon wandelen of fietsen door de stad.