Steun aan ondernemers Steenwijkerland

De laatste tijd hebben ondernemers het ontzettend moeilijk. De omzet van winkels is drastisch teruggelopen, veel bedrijven moesten verplicht sluiten en dat hakt er stevig in. Toch is men hoopvol omdat we het ‘samen moeten doen’. Wat D66 betreft moet er vanuit de gemeente ook meer steun aan ondernemers worden geboden. Juist om komende tijd weer goed aan de slag te kunnen gaan.

Juist nu een
flexibele houding

De coronacrisis is een reden om even extra vaak de stad in te gaan en met ondernemers in gesprek te gaan hoe het ervoor op dit moment staat. Klanten blijven weg, maar zachtjes aan went men aan de 1,5 meter afstand en het wordt beetje bij beetje weer drukker. Er is veel creativiteit, men wil duidelijkheid en wil aan de slag. Dat vraagt van de gemeente een flexibele houding: denk buiten de kaders en steun de ondernemers. De gemeente moet nu zorg dragen voor meer mogelijkheden, zoals uitbreiding van de winkelsluitingstijden; verruiming van het terrasbeleid en meedenken hoe er wel het een en ander georganiseerd kan worden.

Bedrijven Investerings Zone centrumgebied Steenwijk (BIZ)

De BIZ staat deze politieke markt centraal. Een algemene belasting aan alle ondernemers. Steenwijk Vestingstad krijgt dit direct doorgestort en van dat bedrag (zo’n €150.000 jaarlijks) organiseren zij evenementen in Steenwijk. Een eerlijke manier zodat elke ondernemer in centrum Steenwijk mee betaalt aan de activiteiten. Om de ondernemers tegemoet te komen, en er minder activiteiten zijn, doet Steenwijk Vestingstad het voorstel om dit jaar 25% korting te geven. Hier staat D66 volkomen achter: iets verlichting voor de ondernemer en er blijft een budget over om dit jaar zeker het een en ander te organiseren. Aanvankelijk vroeg ik mij af waarom er niet ingezet wordt op 50% korting, maar dat is in gesprekken duidelijk geworden: Zo blijft er budget om te blijven organiseren.

Bekijk hier de bijdrage van D66 in de politieke markt

De gemeenteraad van Steenwijkerland in vergadering. Beeld: D66

Insprekers

Twee insprekers melden zich voor de Politieke markt. Dhr Evers en dhr. Aalderink doen allebei de oproep om vooral te kijken naar wat wél kan en niet wat allemaal niet mag. Denk bijvoorbeeld aan Vestingfeesten 2.0, vergroten van de terrassen en een kinderspeelplaats 2.0. Zij vragen expliciet aan de gemeente om mee te denken en mee te werken en de blokkades ‘dat mag niet’ weg te nemen. Een duidelijke oproep om aan het college.

Wat wil D66?

Ondernemers verdienen steun van de gemeente. Steun in het meedenken, faciliteren en mogelijk maken van creatieve plannen. Binnen de 1,5 meter samenleving is veel mogelijk op een veilige manier. Vanuit het college blijft het stil en horen we geen plannen. D66 wil graag dat het college met plannen komt. Daarom stelde Thom de Vries al een aantal vragen:

  • Is een verruiming van het terrasbeleid mogelijk?
  • Zijn er evenementenvergunningen aangevraagd voor evenementen die nu niet doorgaan? Kunnen deze leges hiervoor worden teruggestort?
  • Kan de wethouder de raad informeren over verzoeken die zijn ingediend door ondernemers? Zijn er verzoeken afgewezen, zo ja op welke gronden? En welke verzoeken zijn gehonoreerd?