Onze inbreng tijdens de vergaderingen in december

Isolatiesubsidie

In onze gemeente hebben particuliere huiseigenaars de mogelijkheid om een isolatiesubsidie aan te vragen. Inmiddels kunnen nieuwe aanvragen niet meer in behandeling worden genomen omdat het budget op is. Dit is een goed teken, gezien inwoners de weg naar deze regeling dus kennelijk goed weten te vinden en zich inzetten voor het verduurzamen van hun huis. Daarom hebben we ons er ook voor ingezet om de subsidieregeling in 2023 verder te verruimen en te vereenvoudigen. De motie hierover is tijdens de begrotingsbehandeling raadsbreed aangenomen en de wethouder heeft aangekondigd de nieuwe regeling in februari ter besluitvorming in de raad te kunnen voorleggen. Desalniettemin bleek onlangs uit een brief in de Wereldregio dat de communicatie over de huidige subsidieregeling, bijvoorbeeld over de stand van zaken wat betreft het budget of over de toekomst van de regeling, niet altijd even duidelijk is. Tijdens de laatste raadsvergadering heeft D66 daarom samen met de fractie van Leefbaar Schouwen-Duiveland vragen gesteld. De wethouder zegde hierop toe voortaan de raad vroegtijdig te zullen informeren wanneer het budget op raakt. De raad kan dan eventueel besluiten om extra geld beschikbaar te stellen.

Verplaatsing en vergroting van de Jumbo in Renesse

De gemeente heeft met een projectontwikkelaar afspraken gemaakt over de verplaatsing van de Jumbo naar De Dreef in Renesse. Hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Het ontwerp hiervoor is ter inzage gelegd zodat belanghebbenden zich hierover kunnen uitspreken. Per 1 november is de gemeenteraad hierover geïnformeerd, terwijl op 2 november door de hoogste bestuursrechter een belangrijke uitspraak over stikstof is gedaan. Deze uitspraak heeft dan ook gevolgen voor dit plan, waardoor het plan dat nu ter inzage is gelegd, eigenlijk nog maar half af is. Bovendien wordt in het plan ervan uitgegaan dat de verplaatsing en vergroting van de Jumbo nauwelijks effecten zal hebben voor de omvang van het verkeer.  Dat lijkt ons nogal naïef. We blijven de ontwikkelingen daarom kritisch volgen. De Dreef betreft een groen gebied tussen het transferium en het dorp. D66 vindt dit geen goede plek en ziet een betere plek voor een uitgebreide Jumbo op het terrein tegen het busstation aan (plek waar normaal gesproken het circus staat).

Verlenging waarneming Sandra Fontein

Ons raadslid, Sandra Fontein heeft vanwege haar gezondheidssituatie besloten gebruik te maken van de mogelijkheid voor een derde termijn tijdelijk ontslag te nemen. In de periode tot 5 april zal Jeffrey van Doorenmalen haar opnieuw waarnemen en ons als raadslid in de gemeenteraad vertegenwoordigen. Wij wensen Jeffrey veel succes!