Onze inbreng in september

Motie: zet middelen voor klimaat en energie in om eigen organisatie te versterken!

Onze gemeente ontvangt 2,5 miljoen euro om aan de slag te kunnen gaan met klimaat- en energiebeleid in onze gemeente. In eerste instantie wil de gemeente dit geld vooral uitgeven aan externe adviesbureaus. Probleem is volgens het college dat het om een tijdelijke subsidie gaat en je dan hiermee geen vaste krachten binnen de gemeente kunt aanstellen. Dat zien wij anders. Wij vinden het belangrijk dat ook in de eigen organisatie de kennis over klimaat en energie wordt versterkt. Het zijn bovendien thema’s die belangrijk zijn en zullen blijven. En als we de kennis meer in huis houden, dan betekent dat ook dat raadsleden snellere en nog betere antwoorden kunnen krijgen op hun vragen. Oftewel, ook nog eens goed voor de democratie! Daarom hebben wij samen de PvdA, VVD en de SP een motie hierover ingediend. De wethouder reageerde positief, maar gaf aan dat het belangrijk is dat de gemeenteraad hier nog extra geld voor vrij maakt. De motie is aangenomen, dus daar zijn wij trots op! Lees vooral ook het artikel in de PZC hierover!

D66 wil 2,5 miljoen gebruiken om talent en expertise binnen Schouwen-Duiveland te houden | Schouwen-Duiveland | pzc.nl

Herinrichting Centrum Haamstede

In lijn met het stedenbouwkundig plan hebben we met een amendement extra geld vrij gemaakt om de herinrichting van het centrum Haamstede naar wens en in één keer goed in te richten. We hebben gepleit voor een toiletvoorziening bij de nieuwe parkeerplaatsen aan de Kriekemeet, ook voor reizigers die gebruik maken van de OV-Hub die daar is gekomen. Omdat nu nog niet zeker is of de Hub op die plek blijft, heeft de wethouder toegezegd dit nader te bekijken als de Hub op de Kriekemeet blijft.

Vernieuwing Kloosterweg

We hebben waardering voor iedereen die heeft meegedacht en meegewerkt aan het plan om de Kloosterweg te vernieuwen en veiliger te maken voor fietsers, voetgangers en andere weggebruikers. We hebben gepleit om op het deel tussen de Badweg en de Maireweg alleen de overlast als gevolg van de verhoogde T-Splitsing op te lossen en verder dit deel ongemoeid te laten. De T-splitsing naar de Badweg is nota bene nog niet zo lang geleden aangepast en er zijn ook plannen om onder de weg nog een wildtunnel aan te leggen. Het college had ook het plan om het fietspad te veranderen en de oversteek voor fietsers te verplaatsen. Dit terwijl ook het fietspad nog niet zo lang geleden is vernieuwd, juist ook om beter te kunnen genieten van de omgeving. Om dit plan bij te sturen hebben we samen met het CDA en de SP een wijzigingsvoorstel ingediend (amendement). Dit werd helaas alleen gesteund door de VVD. We blijven de uitvoering uiteraard kritisch volgen.