Onze inbreng in februari

Cultuurvisie

De cultuurvisie was een van onze speerpunten uit ons verkiezingsprogramma. We zijn hier dan ook herhaaldelijk om blijven verzoeken. En eindelijk is het zover: Schouwen-Duiveland heeft nu ook een Cultuurvisie! En daar zijn wij enorm blij mee.

Zoals we wel vaker doen, hebben we ook deze keer weer aandacht besteed aan de jeugd. Uit de cultuurvisie blijkt dat het moeilijk is voor verenigingen om de jeugd aan zich te binden. Dit is een ontwikkeling waar wij ons zorgen over maken, omdat wij de binding aan een vereniging (of dat nou muziek, theater of sport is) erg waardevol vinden. Het is niet alleen leuk, maar het biedt ook een sociaal vangnet. En in een tijd waarin we steeds minder naar elkaar en steeds meer naar onze smartphone kijken, is dat geen overbodige luxe.

Wat ons betreft is het daarom verstandig om samen met het verenigingsleven en het onderwijs onderzoek te doen naar wat er voor nodig is om jongeren te activeren zich aan te sluiten bij een vereniging.

Wij zijn over het algemeen kritisch over alsmaar onderzoeken (vaak is dat een slap (en duur) aftreksel van het durven maken van keuzes), maar dit is nou juist wel een onderwerp wat zich goed leent voor zo’n onderzoek!

Tot slot: niet alleen geeft deze visie duidelijkheid over wat de gemeente wil doen voor kunst en cultuur op het eiland, maar vooral geeft deze visie een heel mooi inzicht in al het moois wat er op het eiland gebeurt. De muziek- en toneelverenigingen, de kleinschalige festivals, de kunst in de openbare ruimte en ga zo maar door. En dat alles grotendeels gedragen door talloze vrijwilligers die met hun inzet inwoners weten te verbinden. Daar mogen we trots op zijn!

We sloten daarom af met een oproep aan de mederaadsleden en het college: Laten we vooral gaan kijken naar alles wat er gemaakt wordt. Een visie en waardering zijn belangrijk, maar onze komst betekent nog veel meer!

Stimuleer initiatieven voor woningbouw

In de commissie Ruimte & Economie bespreken we veel ruimtelijke ordeningsvraagstukken. Dit keer stond het volgende voorstel op de agenda: een initiatiefnemer wil een horecagelegenheid slopen en hier een winkel met hierboven twee appartementen van maken. In het voorstel staat dat deze eigenaar om dit mogelijk te maken, per appartement €13.500 euro aan het transitiefonds van de gemeente moet betalen. Dat heeft de gemeenteraad ooit zo vastgesteld. Het transitiefonds is bedoeld om een kwalitatieve woningvoorraad te behouden (bijvoorbeeld door goede initiatieven te co-financieren, of juist door het slopen van panden die niet meer voldoen). We erkennen het belang daarvan, maar toch voelt het gek dat een initiatief tot nieuwbouw die waarschijnlijk bijdraagt aan het woonaanbod voor jonge (nog hurende) starters, op die manier wordt ontmoedigd. We gaan kijken wat we hieraan kunnen doen, want juist dit soort alternatieven zijn wat ons betreft een mooie eerste stap voor jonge starters!