Het parkeerterrein Hoofdpoortstraat staat ramvol en dan moet de zomer nog beginnen

ZIERIKZEE – Het staat er steeds ramvol en de zomer is nog niet eens in zicht. Het regent klachten over de drukte op het parkeerterrein Hoofdpoortstraat in Zierikzee. Met het schrappen van parkeerplekken voor vergunninghouders in de binnenstad is het proppen geblazen op het P4-terrein. ,,Ik heb het idee dat dit niet alleen om veiligheid gaat, maar dat hier ook een soort van Madurodam wordt gemaakt”, zegt Sandra Fontein. Zij is fractievoorzitter van D66 én woont in het Havenkwartier.

Esme Soesman 25-01-22, 21:45

Per 1 januari zijn er veel minder plekken beschikbaar voor vergunninghouders in de woonstraten in de binnenstad. Mensen die van hun werk komen, kunnen daardoor hun auto niet meer kwijt voor de deur. Ondertussen is het dringen geblazen op de gratis parkeerplaats aan de Hoofdpoortstraat. ,,Ik kan mijn neus niet buiten de deur steken of ik krijg massa’s klachten over me heen”, zegt Fontein.

Een doorgang van 3,5 meter

De vergunninghouderplekken zijn geschrapt omwille van de veiligheid: ambulance en brandweer moeten de ruimte krijgen. In sommige straatjes zijn alle parkeerplekken weggehaald, in andere kan nog maar aan één kant worden geparkeerd. Wettelijk is een doorgang van minimaal 3,5 meter vereist. 
,,Veiligheid voor alles. Dat is logisch. Maar ook straten waar geen probleem waren, zijn leeggeveegd. Ik heb het idee dat het niet alleen om die 3,5 meter gaat, maar dat hier ook een soort van Madurodam gemaakt wordt. Mooi hoor die lege straten, maar het is geen showdorpje hier. Je moet natuurlijk wel kunnen blijven leven.”

Zorg is er over het zomerseizoen, omdat het dan sowieso vaak volle bak is op het populaire terrein in de buurt van de haven. Fonteins partij D66 kaart het probleem via schriftelijke vragen bij burgemeester en wethouders aan. Wat is een acceptabel afstand tussen woning en parkeerplaats?, is één van die vragen. Fontein: ,,Ook omdat je voor die vergunning wel betaalt.” 

Efficiëntere inrichting

Volgens wethouder Ankie Smit wordt op dit moment onderzocht of er meer parkeerplekken op het terrein aan de Hoofdpoortstraat kunnen komen, door een efficiëntere inrichting. Ook wordt gekeken of de busparkeerplaatsen kunnen worden afschaft. Ook op het parkeerterrein aan de Nieuwe Bogerdstraat kan misschien ruimtewinst worden geboekt.

De parkeerplaats aan ’s Heer Lauwendorp is helemaal voor vergunninghouders gereserveerd. Maar die weet  (nog) niet iedereen te vinden. Een optie is om met vergunninghouderszones te gaan werken, zodat bewoners van het Havenkwartier beter verspreid gaan parkeren. ,,Maar we wachten eerst de evaluatie af”, zegt Smit. Ze verwacht in april op z’n vroegst meer duidelijkheid te hebben, omdat de maatregelen nog maar net zijn ingevoerd en er eerst meer gegevens nodig zijn.   

Bron: www.PZC.nl