Veiligheidsbeleving verdient topprioriteit in Schiedam

Op verzoek van D66 (zomernota juli 2019) was er op dinsdag 19 november een Stadserf bijeenkomst over veiligheidsbeleving. Wij hebben de burgemeester al meerdere keren gevraagd meer te doen om de veiligheidsbeleving in Schiedam te verbeteren. Want als je uitgaat van de veiligheidsindex wordt Schiedam veiliger en toch voelen Schiedammers zich onveilig.
Tijdens de avond vertelde expert Marnix Eysink Smeets een duidelijk verhaal over veiligheidsbeleving en waar onveiligheidsgevoel bij mensen vandaan komt. Eén van de belangrijkste factoren die ervoor zorgt dat bewoners zich onveilig voelen, is hun persoonlijke situatie. Hoe kwetsbaarder ze zijn, hoe onveiliger ze zich voelen. Hij gaf aan dat de alarmbellen moeten gaan rinkelen als mensen zich in hun eigen buurt onveiliger voelen dan in het algemeen. Helaas is dat in drie wijken in Schiedam het geval. Oost, Nieuwland en Groenoord. Alles duidt erop dat we in Schiedam een serieus probleem hebben als het gaat om veiligheidsbeleving. In Den Haag zouden ze zeggen ‘dit verdient topprioriteit’. En volgens D66 Schiedam is dat ook écht zo. In tegenstelling tot wat de burgemeester tot nu toe steeds riep, blijkt dat we er wel degelijk iets aan kunnen doen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Maar onderzoek vooral waar het onveiligheidsgevoel bij bewoners vandaan komt, heb oprechte aandacht voor deze gevoelens en als je handhaaft pak dan datgene aan waar bewoners het meeste last van hebben.
Tijdens de avond kregen we ook een toelichting op onze eigen veiligheidsmonitor en hoe deze is opgebouwd. De veiligheidscijfers in Schiedam zijn stabiel. Dat wil zeggen niet veel beter en niet veel slechter dan voorgaande jaren. Maar het onveiligheidsgevoel neemt wél toe en de getoonde cijfers zijn waarschijnlijk het topje van de ijsberg.
Conclusie van de avond:
1. We hebben een serieuze opgave om de veiligheidsbeleving in Schiedam te verbeteren.
2. We moeten beter onderzoeken waar het onveiligheidsgevoel van Schiedammers vandaan komt.
3. We kunnen er wat aan doen!
Na deze verhelderende bijeenkomst vind ik het niet meer te verkopen dat het veiliger wordt in Schiedam, terwijl Schiedammers in verschillende wijken dat niet zo ervaren. De urgentie was er bij D66 al, maar is nu nog sterker. Ik heb het idee dat het kwartje nu ook is gevallen bij de aanwezige raadsleden, burgemeester en ambtenaren.
Wij gaan er bij de burgemeester op aandringen dat het onderzoek er komt en dat hij daarna actie onderneemt. Want het blijft onveilig zo lang Schiedammers zich onveilig voelen. In 2020 komt er een nieuwe kadernota Veiligheid (veiligheidsbeleid) en wij willen dat ‘veiligheidsbeleving’ daarin een belangrijk speerpunt is. Wordt vervolgd.
Jarle Lourens
Raadslid D66 Schiedam