Anouschka Biekman

Anouschka Biekman - Beeld: Frank van ’t Hof

Kansengelijkheid in Schiedam verder verankeren

  • 42 jaar
  • Den Haag
  • Schiedam
  • Zij/haar

Ik zie het als een waardevolle missie, om mee te bouwen aan de verdere verankering van kansengelijkheid in Schiedam. De stad waarin mijn dochtertje en haar vriendjes en vriendinnetjes in opgroeien. Vier jaar geleden was dit mijn motivatie om mij kandidaat te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen. En ook nu is dit mijn motivatie om verder te gaan. Ik vind het een bittere noodzaak om de stem van de gemarginaliseerde groepen blijvend te laten horen. Ik wil zowel politiek als maatschappelijk mijn bijdrage leveren, zodat alle Schiedammers zich kunnen herkennen in de stad en zichzelf vertegenwoordigd zien. Vanuit het perspectief van verbondenheid, gelijkwaardigheid en zo oplossingsgericht mogelijk. Zodat elke Schiedammer de kans krijgt om zichzelf te ontwikkelen en zich veilig, gehoord en van waarde voelt in Schiedam!

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)
Bibliotheek Korenbeurs is in mijn ogen een van de mooiste bibliotheken van Nederland. Het groen, de sfeer en de geschiedenis trekken mij aan. Ik kom er graag voor afspraken of voor een gemberthee.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?
Schiedam wordt steeds diverser! Daarom moet iedere Schiedammer zich thuis en vrij voelen in de stad. Die diversiteit zie ik als een kracht en kans voor Schiedam. Voeg daarbij eraan toe dat de grootste groep Schiedammers tussen de 30 en 49 jaar is en je hebt een mix van mogelijkheden om de stad op economisch en sociaal gebied te laten groeien en bloeien. Daarom is het belangrijk dat wij blijven investeren in woningen in het midden en hogere segment, in doorlopende campagnes om de impact van (al dan niet bewust) discriminerend gedrag aan de orde te stellen en in het onderwijs.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?
De afgelopen periode heb ik me in de raad sterk gemaakt voor een inclusievere stad, betere leeromgeving in het onderwijs en het voorkomen van geweld achter de voordeur. Als ik straks voor een tweede periode in de raad wil ik de kansengelijkheid in het onderwijs nog meer vergroten door te zorgen dat we in Schiedam met een pilot kunnen starten waarbij kinderen een gezonde schoollunch krijgen. Eveneens vind ik het belangrijk dat er een onderzoek komt naar onderadvisering in het onderwijs.

Ook is er nog genoeg te doen op het gebied van diversiteit, inclusie en toegankelijkheid. Het vertalen van het nationaal actieplan naar een lokaal actieplan om racisme en discriminatie te voorkomen is daar een voorbeeld van.

Daarnaast wil ik dat er meer aandacht komt voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid van jongeren. Veel jongeren hebben mentaal geleden onder de coronapandemie. Dit moet bespreekbaar worden gemaakt en uit de taboesfeer worden gehaald.

Wat betekent D66 voor jou?
D66 is voor mij de partij die op een moderne en progressieve manier streeft naar gelijkwaardigheid en kansengelijkheid. Ongeacht waar je vandaan komt, je achtergrond, opleidingsniveau, etniciteit of geaardheid. D66 gaat uit van de eigen kracht van een mens en vindt het belangrijk om de mensen te ondersteunen die dat nodig hebben. Onderwijs staat hierbij altijd centraal wat ik enorm belangrijk vind.

Wat is je favoriete boek (en waarom?)
De kracht van Positief Denk van dr. Norman Vincent Peale
Oud maar inspirerend boek die ik jaren geleden van wijlen mijn moeder heb gekregen.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?
De Goudenkoets: deze kindervoorstelling heb ik samen met mijn dochtertje, haar nicht en mijn nicht bezocht tijdens de Black History Month. De voorstelling ging over de 18 jarige Prinses Wilhelmina die in gesprek gaat met de Surinaamse Kwadjo.

De voorstelling liet aan jongeren zien dat je de geschiedenis niet kunt veranderen, maar de toekomst wel gezamenlijk vorm kunt geven. Als je het lef ervoor hebt!