Belevenissen van een nieuw raadslid

Als nieuw raadslid heb ik mij voorgenomen om af en toe mijn belevenissen, overdenkingen of anderszins in relatie tot mijn raadslidmaatschap met jullie te delen.
In dit eerste blog een korte vertelling hoe ik in dit voor mij nieuwe avontuur verzeild ben geraakt.

Vijf jaar woon ik nu met veel plezier in Schiedam. En al enige tijd had ik het voornemen om weer eens iets te gaan doen in een bestuur, raad van toezicht of iets anders als bijdrage aan de samenleving. Zo bedacht ik begin vorig jaar om het bestuur van D66, waar ik al langer lid van ben, te benaderen met de vraag of ik op een of andere manier van betekenis zou kunnen zijn. Misschien in een werkgroepje over een thema achter de schermen of zoiets??

Het was coronatijd, dus ben ik gaan wandelen met een van de bestuursleden. Dat was echt een heel leuk gesprek. En voor ik het wist lag er de vraag of ik wellicht interesse had om iets in het bestuur te doen.

Een kennismaking volgde, en dat smaakte naar meer. Ik trof een leuke en gemotiveerde club Schiedammers die graag met elkaar en met de leden de schouders wilde gaan zetten onder diverse taken richting verkiezingen, naast al lopende zaken.

Geen idee had ik dat er zoveel verschillende taken bij komen kijken, waar allerlei commissies voor bestaan. Een commissie voor het verkiezingsprogramma, voor de lijstadviescommissie, een wethoudersadviescommissie, een campagnecommissie. En dat naast allerlei andere taken zoals het penningmeesterschap, nieuwsbrieven organiseren, een website beheren, vergaderingen plannen, voorbereiden en actielijsten bijhouden. En dan vergeet ik vast nog wel wat.

Hoe dan ook: via de algemene ledenvergadering in mei 2021 trad ik toe als penningmeester, die functie was nog vacant. Niet heel ingewikkeld, maar de centjes moeten wel kloppen! Vanaf deze plek heb ik met verbazing gezien hoeveel werk door de diverse commissies en leden is verzet richting
de verkiezingen.

Ergens in het voorjaar 2021 kwam ineens een vraag van de fractievoorzitter, John van Sliedregt: “Kunnen wij eens koffiedrinken, is de raad wellicht iets voor jou?”
Tja, en hoe gaat dat dan? Je praat eens met elkaar, nog een keer, nog eens met een wethouder en een ander raadslid. En gaandeweg begon het te kriebelen. Maar eerlijk is eerlijk: ik heb er echt wel een tijdje over moeten nadenken. De inhoud, iets doen voor de Schiedammers, voor de stad, namens D66, waarde kunnen en willen toevoegen: superleuk! Iets wat ook goed past bij mij achtergrond. Maar ook…. De tijdsinvestering die het vraagt… dat was voor mij echt wel een hobbel waar ik overheen moest. Als ik iets ga doen, wil ik het ook goed doen. En hoe doe je zoiets naast een fulltime job? Gelukkig is daar dan een relativerende opmerking van de fractievoorzitter: “Voor alles is een oplossing!” En met dat in mijn achterhoofd heb ik mij kandidaat gesteld, een motivatiebrief geschreven en ben ik na een sollicitatieronde, een lijstvolgorde bepaling door uiteindelijk de leden van D66, een actieve campagnevoering met inzet van velen, in de raad gekozen.

En daar zit ik nu, 2 maanden later. Nog een beetje onwennig om mij heen kijkend en proberend te doorgronden hoe dit allemaal werkt. Gelukkig zitten er naast mij John van Sliedregt en Anouschka Biekman als twee ervaren fractieleden die aan alle kanten en met hun kennis over inhoud en mensen én geduld helpen, uitleggen, voordoen, relativeren etcetera. En dat naast hun werk en extra activiteiten om met andere partijen tot een volgend coalitie akkoord te komen. Petje af!

Mijn bevinding tot nu: samen met John, Anouschka en Koen van Baekel als raadsopvolger hebben we een mooi team waarin we elkaar goed aanvullen als persoon, in kennis en ervaring. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit helemaal goed gaat komen met de inzet van ons vieren, namens D66, voor Schiedam en de Schiedammers. En waar nodig, hopelijk met hulp van jullie, Schiedamse D66’ers.

Een volgende keer ga ik meer in op mijn belevenissen en verwonderingen in de gemeenteraad. Heb je vragen geef ze mij dan mee, dan probeer ik dat in een volgend blog te verwerken. En een keer afspreken kan natuurlijk ook altijd!

Marjolijn Keverling
Raadslid D66 Schiedam