Behandeling Zomernota, eerste termijn

Op 9 juli 2024 behandelde de gemeenteraad van Schiedam de Zomernota 2025.
Namens D66 sprak fractievoorzitter John van Sliedregt de volgende tekst uit:


Voorzitter,
Ruim tien jaar geleden ben ik raadslid geworden om Schiedam mooier te maken, niet om Schiedam kapot te bezuinigen.
De afgelopen jaren hebben we het ravijnjaar 2026 op ons af zien komen. Niet alleen in Schiedam, maar in talloze gemeenten in het land. Vanuit de VNG is bij het kabinet aangedrongen op maatregelen om financiële problemen bij de gemeenten te voorkomen. Vanuit Raden in Verzet is actie gevoerd. Hier in de raad heb ik zelf de afgelopen jaren aandacht gevraagd voor het naderende ravijnjaar.

Resultaat van al het bovenstaande: vrijwel niets! De tekorten die ons te wachten staan zijn enorm!

Met dank aan de politici in Den Haag. Ongeacht van welke partij. Bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen had iedereen de mond vol over bestaanszekerheid. Maar ik heb bij de verkiezingsdebatten niemand horen zeggen, dat de gemeenten voldoende geld moesten krijgen voor het uitvoeren van de wettelijke taken op het gebied van jeugdzorg, werk en inkomen en WMO. Niemand.
Terwijl die bestaanszekerheid van inwoners van ons land voor een deel geboden moet worden via het sociaal domein van de gemeenten. Dus als hier tekorten zijn, merken ook de meest kwetsbaren dat.
Ook van het nieuwe kabinet hoeven we geen hulp te verwachten, zo blijkt uit het hoofdlijnenakkoord.
Kortom, het enige dat de gemeenten in het land structureel vanuit Den Haag kunnen verwachten is een opgestoken middelvinger.

En dus is het beeld voor de komende jaren somber, maar duidelijk. Enorme tekorten, waarvoor een oplossing gevonden moet worden. Een oplossing, die iedereen in onze stad gaat raken. Daar gaan we niet aan ontkomen, verwacht ik. Met dank aan Den Haag.
Het valt wat D66 betreft het college te prijzen, dat men voor zover mogelijk de tijd neemt om een gebalanceerd pakket aan maatregelen op te stellen. Ook valt wat ons betreft de richting te prijzen, die in deze Zomernota geschetst wordt.
Eigen organisatie, gezamenlijke regelingen en wettelijke taken worden niet ontzien.


Het sluit aan bij ons verkiezingsprogramma, waarin staat dat tekorten in een deel van de begroting niet vanzelfsprekend opgelost worden vanuit een ander deel van die begroting.

Maar daarmee zijn we er ongetwijfeld nog niet. D66 verwacht van het college dat er met een brede blik gekeken wordt naar de bezuinigingsopgave, met aandacht voor de grote groep kwetsbare inwoners van de stad. Maar ook met het behoud van zaken die in jaren zijn opgebouwd en die onze stad aantrekkelijk maken. Zoals het culturele- en uitgaansleven, de sport- en verdere verenigingen.
En welke creatieve oplossingen zijn er verder te bedenken? Dat vragen we van onze instellingen, maar wat kan ons college op dit gebied?

Over creatieve oplossingen gesproken: in november diende ik samen met een aantal andere partijen een motie in om de geplande bezuiniging op het Natuur- en Milieuonderwijs uit te stellen. Hierop zijn de drie partijen in de “Groene Driehoek” aan de Harreweg met elkaar gaan onderzoeken in hoeverre zij een samenwerking kunnen bereiken. Die gesprekken verlopen positief en constructief.
Zij hebben daarbij natuurlijk ook de medewerking nodig van de gemeente Schiedam. Graag hoor ik van het college hoe zij aankijkt tegen de plannen van de Groene Driehoek.

Ik kan voor nu verder alleen maar benadrukken, dat de fractie van D66 de komende maanden met het college in gesprek zal blijven over het pakket aan maatregelen.


Ondertussen hoop ik, dat nu het ravijnjaar voor iedereen wel heel dichtbij komt, er uiteindelijk toch zoveel weerstand vanuit de gemeenten ontstaat dat er alsnog een oplossing komt. Blijf rammelen aan die poort! Daarom dient D66 de motie “Code Rood” van harte mee in.

Voorzitter, terwijl we ons terecht zorgen maken om het ravijnjaar gaat Schiedam natuurlijk wel verder.

De komende jaren gaat er flink gebouwd worden in onze stad. Bij nieuwbouw wordt terecht rekening gehouden met energiezuinig en gasloos bouwen. Maar vreemd genoeg is er weinig tot geen aandacht voor drinkwaterbesparende maatregelen. Je zou het na het afgelopen voorjaar niet zeggen, maar in de toekomst moeten we er steeds meer rekening mee houden, dat drinkwater een schaars goed wordt.
En toch gooien we per persoon dagelijks ongeveer 30 flessen Spa Blauw zomaar het riool in. Niet letterlijk, maar bij iedere keer dat we een toilet doortrekken verdwijnt er een aantal liter drinkwater in het riool.
In België is het al een aantal jaar verplicht bij het bouwen van een woning een systeem in te bouwen, dat regenwater opvangt. Dit kan dan gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet, het draaien van een was, etc.
D66 wil graag dat het college onderzoekt of bij toekomstige nieuwbouw in onze stad het gebruik van dergelijke systemen verplicht gesteld kan worden. Hiertoe dienen we een motie in.

Schiedam groeit. De komende jaren alleen maar meer. Nieuwe inwoners van onze stad zouden echter naar de mening van D66 vanuit de gemeente informatie moeten krijgen, die hen het gevoel geeft welkom te zijn in onze stad, die hen wijst op mogelijkheden tot verduurzamen van hun woning en die wijst op de mogelijkheden tot meedoen aan het leven in Schiedam.
Hiertoe dienen we een motie in.

Een groep nieuwe Schiedammers zijn de statushouders. Hen proberen we zo snel mogelijk te begeleiden naar betaald werk. Maar daarnaast is er nog zoveel meer te doen in Schiedam.
Veel verenigingen zitten te springen om vrijwilligers. Is daar geen mooie match te maken?
En het doen van vrijwilligerswerk kan zorgen voor een snellere beheersing van de Nederlandse taal en een snellere integratie.
Om dit te onderzoeken dienen we een motie in.

Mensen die vanuit een uitkeringssituatie aan het werk gaan of willen, hebben vooraf vaak geen inzicht in de financiële gevolgen die dit voor hen heeft. Denk dan bijvoorbeeld aan de diverse toeslagen die er zijn. Het college experimenteert al met de werkbonus. Maar de gemeente Rotterdam heeft nu een rekentool ontwikkeld, die in een klap inzicht biedt in de financiële veranderingen voor iemand die vanuit een uitkering naar betaald werk gaat. De wethouder heeft ons beloofd te onderzoeken of dit ook voor Schiedam een handig middel is. De uitkomst daarvan zien we met belangstelling tegemoet.

Voorzitter, ik rond af. Met dank aan Den Haag staan we voor een zware periode. Maar ik herhaal mijn hoop, dat uiteindelijk tot Kabinet en Tweede Kamer doordringt welke ellende men afroept over de samenleving en er alsnog een oplossing komt. In dat geval ook met dank aan Den Haag.