Eerste termijn zomernota
Op 6 juli behandelde de gemeenteraad van Schiedam de zomernota. De aanzet richting de begroting voor 2022. Namens de fractie van D66 sprak fractievoorzitter John van Sliedregt de volgende tekst uit:
“Voorzitter,
Na anderhalf jaar ellende vanwege de Covid-19 pandemie zijn we weer terug in de Aleidazaal.
Nog wel in aangepaste vorm, maar we zijn er! En hopelijk na de zomer weer in het “oude normaal”.
En dan kunnen we hopelijk ook gaan werken aan afsluiting van een uitermate vervelende periode in de geschiedenis van onze stad. Een die ongekend is. Sterfgevallen, ziekte, mensen in isolatie en eenzaamheid, overwerkte mensen in de zorg, ondernemers in onzekerheid, een uitgestorven stad.
Inmiddels lijkt het leven weer vrijwel normaal. We zitten weer op het terras, eten in de horeca, kunnen naar bioscoop en theater, kunnen weer op reis.
Het lijkt normaal. Maar dat zijn de eenvoudig zichtbare zaken. De onzichtbare gevolgen zijn vaak verborgen achter een voordeur. Geweld, psychische nood, werkloosheid, armoede. Zaken die niet zomaar op te lossen zijn en die hoe dan ook veel tijd gaan vragen.
Voorzitter,
We bespreken vandaag de zomernota. De aanloop naar de begroting.
Maar wat bespreken we nu ècht? Dat we weten dat de financiële situatie van Schiedam penibel is?
Dat we weten dat dit niet door Schiedam komt, maar door een structureel tekort aan gelden vanuit het Rijk? Daar zijn we het zo over eens, denk ik.
Maar wat we nu hiermee moeten richting de begroting, dat is iets waarmee de fractie van D66 serieus worstelt. Vorig jaar hebben we geen zomernota behandeld, maar een koersdocument. Omdat er nog teveel financiële onzekerheden waren om echt inhoudelijk te praten over een richting naar het opstellen van de begroting.
De fractie van D66 vroeg en vraagt zich af, of we dat dit jaar ook niet hadden moeten doen.
Want binnen alle onzekerheden die nog altijd van kracht zijn, ligt er een zomernota, waarin twee financiële scenario’s geschetst worden. Het eerste kon nog niet uitgewerkt worden en het tweede bestaat uit het laten vrijvallen van een aantal reserves en een achttal voorgestelde bezuinigingen die pijn doen voor veel Schiedammers, of die wat D66 betreft afbreuk doen aan een door de raad aangenomen motie. Of deze bezuinigingen ook echt nodig gaan zijn is nog niet duidelijk. De komende maanden komen er nog extra gelden aan vanuit het Rijk en voor de begroting komt er ook nog een septembercirculaire.
Dus moeten we het nu gaan hebben over het wel of niet afschaffen van de Rotterdampas? Het bezuinigen op Natuur- en milieueducatie? Over het wel of niet afschaffen van de hondenbelasting?
Zomaar drie onderwerpen uit scenario 2, waarmee wij moeite hebben en waarvan nog helemaal niet duidelijk is, of deze uiteindelijk aan de orde gaan komen, of in welke mate.
Ons voorstel was en is: laten we het daarover op dit moment nog niet hebben. Maar laten we die discussie voeren richting de begroting. Ongetwijfeld weten we dan meer, dan nu het geval is. Wij begrijpen dat het voor het college ook een worsteling is, maar met de zomernota die er nu ligt, heeft de fractie van D66 grote moeite. Graag horen we, wat het college hiervan vindt.
Voorzitter,
Normaal gesproken is de zomernota het moment om allerlei moties in te dienen.
Net als vorig jaar vindt de fractie van D66 dit nog niet het moment om deze traditie weer op te pakken. Wel willen wij het college om enkele toezeggingen vragen. De eerste hebben we trouwens al binnen: In de commissie van vorige week kwam aansluiting bij JOGG (Jongeren op gezond gewicht) te sprake. Een lang gekoesterde wens van D66. Wethouder van Aaken reageerde positief op onze suggestie dat Schiedam zich hierbij aansluit. En gaf aan na de zomer met duidelijkheid hierover te komen. Wij zien wat dat betreft reikhalzend uit naar september.
Verder: D66 streeft naar een Schiedam waarin iedereen kan meedoen.
Er bestaan picknicktafels waarbij in het ontwerp rekening gehouden wordt met een plaats voor rolstoelgebruikers. D66 zou het mooi vinden als in Schiedam op diverse plaatsen ook van deze tafels staan. En we zouden het helemaal mooi vinden, als deze tafels in Schiedam gemaakt zijn (door bijvoorbeeld de Buurtwerkplaats in Oost) van bij Irado ingeleverd overtollig bouwmateriaal. Wil het college onderzoeken of dit mogelijk is?
Dan nog een initiatief: de doneerring. Een constructie om een afvalbak, waarin statiegeldflessen geplaatst kunnen worden. In plaats van weggegooid worden, kunnen deze flessen dan ingeleverd worden door mensen die het statiegeld kunnen gebruiken. Een sympathiek idee. Graag hoor ik de mening van het college hierover.
Tot slot voorzitter,
Er is veel gebeurd in Schiedam, sinds begin 2020. Binnen alle ellende hebben we ook kunnen zien hoe mensen voor elkaar klaar stonden. Met bijvoorbeeld het aan huis bezorgen van eten, met een behoeftenknop en allerlei andere initiatieven. Hoe ondernemers creatief gebruik maakten van de situatie. Door mondkapjes te gaan maken, door artikelen thuis te bezorgen, door afhaalmaaltijden te verkopen, door als theatermakers projecten te doen via internet, of in de huiskamer.
Dit soort zaken, voorzitter, laat zien hoe mooi Schiedam en haar inwoners zijn. En het is voor D66 de bevestiging dat positiviteit, creativiteit, respect voor elkaar het uiteindelijk winnen van pessimisme en het zaaien van verdeeldheid. Als D66 zullen ook wij ons blijven inzetten voor een Schiedam, waarin mensen naar elkaar omkijken, waar voor iedereen plek is, waar verbinding gezocht en gemaakt wordt en waar we respectvol omgaan met elkaar”.