Begrotingsbehandeling eerste termijn
Op 5 november jl. behandelde de gemeenteraad van Schiedam de begroting voor 2025 en verder. Namens D66 sprak fractievoorzitter John van Sliedregt de volgende tekst uit:
“Voorzitter,
Tja, de conceptbegroting 2025 en verder.
Ik herhaal de woorden die ik ik hier ook al uitsprak tijdens de behandeling van de zomernota: ik ben geen raadslid geworden om Schiedam kapot te bezuinigen. En ik herhaal ook, dat de oplossing van het financiële probleem waarmee wij te kampen hebben, alleen geboden kan worden vanuit Den Haag.
Vandaag spreken we hier dus over de bittere realiteit: het Kabinet laat ons in de steek. Is vooral bezig met eigen stokpaardjes, en met onderlinge ruzies. En laat ondertussen de gemeenten in NL keihard stikken. En cynisch genoeg daarmee ook de eigen kiezers.
Dat gezegd hebbend: bij de behandeling van de zomernota hebben we als raad het college een aantal opdrachten meegegeven. Kijkend naar deze begroting, constateer ik, dat het college hiernaar gehandeld heeft.
Een breed pakket aan maatregelen. Snijden in de eigen organisatie, om het goede voorbeeld te geven aan de stad. De nullijn voor de gemeenschappelijke regelingen. Daarin zien we een aantal wettelijke taken. Door Den Haag bij de gemeenten ondergebracht, structureel met te weinig geld om deze uit te voeren.
Bitter, cynisch. Om hier de nullijn te hanteren is op zijn zachtst gezegd niet prettig. Maar wel correct.
Verhoging van de lokale lasten. Een moeilijk punt voor D66. We hechten erg aan lage lasten voor de inwoners van onze stad. Maar binnen deze uitzonderlijke omstandigheden, zullen we deze meloen wel doorslikken, om Gert-Jan Segers te citeren.
Maar het is niet alleen deze meloen. Het is een kraam vol.
Als laatste zien we een forse lijst met bezuinigingen. Bezuinigingen die pijn doen.
Het stoppen met de bewaakte gratis fietsenstallingen op het Station en aan het Broersveld.
In 2014 heb ik als kersvers raadslid schriftelijke vragen gesteld over de toen onbewaakte fietsenstalling op het station. Naar aanleiding hiervan is de bewaking op die plek teruggekeerd. En nu, terwijl ik nog steeds in de raad zit stoppen we ermee. Het kan verkeren.
Veel pijn doet het schrappen van de subsidie voor het Natuur- en Milieuonderwijs. Er is vorig jaar door D66 en anderen een motie ingediend, om Code Groen een jaar de tijd te geven, halvering van hun subsidie per 2025 op te vangen. Men is aan het werk gegaan en er ligt een plan om deze achteruitgang op te vangen. En dan, twee maanden voor het nieuwe jaar, besluit de gemeente Schiedam de subsidie niet te halveren, maar volledig te schrappen.
De noodzaak, is gezien het Ravijnjaar misschien begrijpelijk. Maar de timing is zeer bedenkelijk.
Daarom dient D66 met VVD, DENK, PvdA en PS een motie in, waarin onder andere bepaald wordt het schrappen van deze subsidie met een jaar uit te stellen. Dat geeft Code Groen de gelegenheid vanaf 2026 zonder subsidie door te kunnen en zo behouden we hopelijk het natuur- en milieuonderwijs voor Schiedam.
Voor wat betreft pijnlijke bezuinigingsmaatregelen kan ik nog wel even doorgaan. Alleen heb ik daar de tijd niet voor. Wel weet ik, dat in 2026 de ellende nog groter wordt, wanneer er vanuit Den Haag geen oplossing komt. En dan vrees ik voor de zaken die meestal het eerst het kind van de rekening zijn.
Zoals cultuur en sport. Vorige week hebben de 125e verjaardag van het Stedelijk Museum gevierd. Laten daar nog veel verjaardagen bijkomen. De 750e verjaardag van Schiedam wordt op 18 maart gevierd in het Theater aan de Schie, met een concert van het Metropole Orkest en Danny Vera. Dit zegt wat mij betreft veel over het aanzien van dit theater in Nederland en het belang ervan voor de stad. Laten we dit soort instellingen alsjeblieft behouden voor Schiedam. Laat Schiedam geen salami worden, waar iedere keer een stuk vanaf gesneden wordt. Tot er uiteindelijk niets overblijft.
Is het dan allemaal ellende? Nee, er is ook een positief punt te noemen.
Per 1 januari a.s. verdwijnt in Schiedam de hondenbelasting. De afgelopen jaren heeft D66 zich hard gemaakt voor afschaffing van deze achterhaalde belasting. In 2020 hebben wij samen met Progressief Schiedam een motie opgesteld en ingediend, die stapsgewijze afbouw van de hondenbelasting regelde. En per 1 januari a.s. is dit traject voltooid en is de hondenbelasting definitief iets uit het verleden.
Tot slot,
Om voldoende vulling te krijgen in het gemeentefonds is het noodzakelijk dat we onze stem laten horen in Den Haag. Gelukkig beginnen wethouders in het land zich inmiddels ook te roeren. Zelf ben ik de afgelopen tijd over het ravijnjaar in contact geweest met fractievoorzitters van D66, NSC en CDA in de Tweede Kamer. Ik roep mijn collega’s hier op, op om hetzelfde te doen. maar ook bewoners en organisaties die getroffen worden door de bezuinigingen. Blijf aandacht vragen. Het is het enige dat we kunnen doen.
Ik ervaar vanuit Den Haag, en zeker vanuit het huidige kabinet nog altijd een opgestoken middelvinger naar de gemeenten. Laten we hopen dat die op termijn toch verandert in een uitgestoken hand.
Dankuwel”.