Mobiliteit: meer ambitie graag!

Ons raadslid Ties pleit voor een ruimtelijke ordening die niet uitnodigt tot veel auto- en vrachtverkeer. Wat is daarvoor nodig?

De gemeente werkt aan de Omgevingsvisie, waarin ook mobiliteit aan bod komt. Helaas lijkt het college amper bereid tot vernieuwing, zolang de bestaande situatie maar aan de regeltjes (op papier) voldoet. Auto’s en vrachtwagens wordt geen strobreed in de weg gelegd. D66 doet de oproep: meer ambitie graag!
 
Wij missen in de Startnotitie Mobiliteit de principiële vraag aan welke mobiliteit de gemeente Rheden plaats wil bieden en ten koste van wat dat mag gaan. Want als je in Dieren een rondje in het bos loopt, dat ken je het wel: bovenop de Carolinaberg hoor je niet de vogels fluiten, maar de auto’s razen. En over Velp hangt een onzichtbare deken van fijnstof en uitlaatgassen. Dát moet veranderen.
 
Onze insteek: verminder eerst de mobiliteitsvraag. Wij willen dus geen drive-thru in het buitengebied en geen nieuwe distributiecentra. Wij willen voorzieningen, zoals de supermarkt of het consultatiebureau, dichtbij. Routes voor voetgangers en fietsers moeten veiliger, door meer woonerven en fietsstraten. En wij willen dat de gemeente rekening houdt met de wensen van rolstoelers, minima, senioren en kinderen: eigenlijk met iedereen voor wie een auto voor de deur niet ‘de standaard’ is.

Wat zijn uw wensen voor mobiliteit?