Budgetten voor bibliotheek en podia ook volgend jaar in stand

We schreven het in mei al, in onze column in de regiobode. De gemeente moet bezuinigen en daarom keuzes maken. D66 hanteert bij die keuzes het uitgangspunt dat we voorzieningen en organisaties met een maatschappelijke meerwaarde, die voor iedereen toegankelijk zijn, zo veel mogelijk overeind willen houden. De bibliotheek bijvoorbeeld, waar tegenwoordig veel meer gebeurt dan alleen het uitlenen van boeken, en de buurthuizen en sportparken.

In de plannen van het college die voor de kadernota gepresenteerd werden leek dat eerst niet te lukken: die plannen bevatten zeer pijnlijke bezuinigingen op wat we de ‘sociale basis’ noemen. Bezuinigingen die er toe zouden leiden dat veel buurthuizen en verenigingen geen perspectief meer zouden hebben op voortzetting van hun activiteiten.

Samen met de andere coalitiepartijen bereidden we daarop een amendement voor, om het college de opdracht te geven deze bezuinigingen – en die op de minimaregelingen – te verzachten en in plaats daarvan meer te bezuinigen op de eigen taakuitvoering. Dat is gelukt. Bij de presentatie van de programmabegroting voor de komende jaren bleek dat het college aan de slag wil met slimmer werken in het sociaal domein, de bezuinigingen op de minimaregelingen deels terugdraait en meer geld heeft weten vinden om perspectief te bieden voor de sociale basis. Dat is een mooi resultaat waar D66 blij mee is!

Twee dingen waren voor D66 echter lastig te verteren: allereerst was het college niet van plan het extra budget dat het rijk volgend jaar voor de bibliotheek beschikbaar stelt, ook daadwerkelijk aan onze bibliotheken toe te kennen. Het budget voor de bibliotheken is al vele jaren niet meer geïndexeerd waardoor de rek er daar uit is. Het niet toekennen van dit budget had op korte termijn geleid tot reorganisatie en afschaling van de dienstverlening van de bibliotheken.

Ten tweede was D66 niet gelukkig met het feit dat de regeling waarmee culturele amateurgezelschappen gebruik kunnen maken van een professioneel podium in onze gemeente, per 1 januari geschrapt zou worden. Volgend jaar blijven alle structurele subsidies voor de sociale basis in stand, maar het college was van mening dat dit incidentele subsidies zijn omdat elk jaar verschillende verenigingen de subsidie kunnen aanvragen. D66 ziet dit anders: voor veel amateurgezelschappen is de mogelijkheid op te treden onderdeel van hun bestaansrecht.

Als fractie hebben we amendementen ingediend om de begroting op deze twee punten te wijzigen, zodat de bibliotheek over de subsidie kan beschikken die nodig is en de amateurgezelschappen ook het komende jaar gebruik kunnen maken van een professioneel podium. Met succes: het is gelukt beide amendementen met ruime steun aangenomen te krijgen in de raad. Als D66 zijn we uiteraard zeer blij met dit resultaat, waardoor we zonder reserves voor de programmabegroting konden stemmen.