Verbetering verkeersveiligheid Zeeweg laat lang op zich wachten

Beeld: ConnyvS

In oktober 2022 deed het college de toezegging om de verkeersveiligheid van de Zeeweg (N200) te gaan onderzoeken. D66 heeft toen gevraagd of het groot onderhoud eerder zou kunnen plaatsvinden, of dat er sneller veiligheidsmaatregelen uitgevoerd kunnen worden. Op deze weg door de Kennemerduinen van Overveen naar de kust vinden relatief veel ongevallen plaats.

Een update van het college

Provinciale Staten hebben nu een brief ontvangen van het college met een update over de stand van zaken N200 trajectstudie Zeeweg. De brede trajectstudie wordt uitgevoerd met het doel groot wegonderhoud uit te gaan voeren. Dit gaat op zijn vroegst in 2028 plaatsvinden.
 
De brief geeft een update: er zijn tot nu toe slechts een paar aanpassingen gedaan aan bebording en fietssymbolen op de fietspaden. Binnenkort wordt bij de Kop van de Zeeweg door aanpassing van een drempel de 50km/uur-zone iets verlengd. Andere aanpassingen, zoals pilots/Quick wins, verwacht de provincie op z’n vroegst in 2025 uit te kunnen voeren.
 
De trajectstudie kost veel tijd. Er zijn al een aantal varianten bedacht maar er is nog geen voorkeursvariant gekozen. Dit betekent dat er in 2024 geen grote veranderingen aan de Zeeweg gaan plaatsvinden, ondanks dat de gemeenteraad aanpassingen urgent vindt. Ook op 15 januari was er een inwoner uit Zandvoort bij het inspreekhalfuur van de provinciale commissie ruimte, die aandrong op snelle maatregelen voor verkeersveiligheid.

Laurien Berkvens en Nina Sophie Vroom - Beeld: ConnyvS

Verkeersveiligheid

De D66 fractie wil dit bespreken met het college en heeft verzocht om de brief in de commissie ruimte van 12 februari te agenderen. Nina Sophie Vroom wil in gesprek met de commissie en de gedeputeerde over welke maatregelen er al wel genomen kunnen en moeten worden voor de verkeersveiligheid.
 
De vergadering is op 12 februari hier online live te volgen.