Vrouwen moeten niet bang zijn om hun stem te laten horen!

Het Els Borst Netwerk Limburg is met een aantal Limburgse vrouwen die zich verkiesbaar hebben gesteld in gesprek gegaan. Wat drijft hen en waar halen zij hun inspiratie vandaan? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat meer vrouwen in Limburg politiek actief worden? Ze zijn ook in gesprek gegaan met Fleur Gijsen, onze nummer 3. Lees hieronder het gesprek.

Wat was jouw belangrijkste reden om je verkiesbaar te stellen?

Mijn interesse in politiek-maatschappelijke thema’s is al vanaf mijn middelbare schooltijd aanwezig. Ik ben lange tijd actief geweest binnen de Jongerenraad van Nederweert en sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 ben ik actief bij D66 Nederweert. Hier heb ik de afgelopen 4 jaar veel geleerd over het raadswerk en ik voel me gemotiveerd om hier nu ook zelf mee aan de slag te gaan. Ik wil graag de stem zijn van jongeren en, in het bijzonder, jonge vrouwen in Nederweert. De raad heeft al een aantal jonge raadsleden, wat goed is, maar dit zijn allemaal mannen. Voor de representatie is het goed als er ook een jonge vrouw de raad in gaat.

Hoe kijk je naar het aantal vrouwen dat nu actief is in jouw gemeenteraad en wat hoop je in de nieuwe raad van 2022 te zien?

Onze raad heeft 17 zetels en daarvan worden er 5 bezet door vrouwen. Wat mij betreft kloppen deze verhoudingen niet. Ik hoop na de volgende verkiezingen natuurlijk meer vrouwen in de gemeenteraad te zien. Die hoort een afspiegeling van de samenleving te zijn, maar dat is op dit moment niet het geval.

In Limburg ligt het aantal vrouwen in gemeenteraden ver onder het landelijk gemiddelde. Hoe denk jij dat dit opgelost kan worden?

Ik vind dit een lastig probleem en ik weet niet of er een eenduidige oplossing voor is. Wat ik wel denk is dat we het stereotype moeten doorbreken dat alleen mannen politiek kunnen bedrijven. Er zijn veel voorbeelden van inspirerende en bekwame vrouwelijke politici. Ik denk dat vrouwen die een interesse voor politiek hebben zich moeten realiseren wat voor een toegevoegde waarde het zou hebben als ze hun stem zouden laten horen. Het is belangrijk om je waarde te kennen en ik denk dat we als vrouwen wel eens wat vaker op de voorgrond mogen treden.

Ga eens een kop koffie drinken met een fractievoorzitter of een lid van een partij. Deze mensen staan er altijd voor open om je meer te vertellen hoe de lokale politiek in zijn werk gaat. Ook kan je aansluiten bij een fractieoverleg. Het kan spannend zijn om politiek actief te worden, maar ik zou zeker aanraden. Je kan beginnen op de achtergrond en er later toch voor kiezen om meer op de voorgrond te treden. Vrouwen moeten in ieder geval niet bang zijn om hun stem te laten horen!

Iemand waarvoor ik erg veel respect heb is Pia Dijkstra. Ik vind het super inspirerend hoe zij zich altijd hard heeft gemaakt voor controversiële thema’s zoals euthanasie, orgaandonatie en abortus.