Duurzaamheid
D66 wil dat Maassluis Klimaatneutraal is in 2040. Wij zetten vol in op de energietransitie. Dit is goed voor het klimaat en goed voor de werkgelegenheid. D66 begrijpt als geen ander dat dit ook een sociale transitie is en wil ervoor zorgen dat iedereen mee kan blijven doen. Daarom brengen wij in kaart welke huishoudens in Maassluis te kampen hebben met energiearmoede. Deze huishoudens helpen wij energie te besparen door gratis energiecoaches beschikbaar te stellen. Maassluis ziet erop toe dat Europese, landelijke en regionale subsidies met voorrang terecht komen bij huishoudens met energiearmoede.
De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot en energieconsumptie. Het verduurzamen van gebouwen is dan ook een centraal onderdeel van elke duurzaamheidsstrategie. Tegelijkertijd is het verduurzamen van gebouwen ontzettend lastig. Bij het verduurzamen van woningen kom je immers direct achter de voordeur van mensen. D66 zet dan ook in op een duurzame én sociale transitie. Het informeren en betrekken van inwoners, met glasheldere communicatie vanuit de gemeente zijn hierin van belang. D66 pleit voor een helder communicatietraject over de Transitievisie Warmte en de Wijkuitvoeringsplannen waarin inwonerparticipatie ook geborgd is.
Wij zijn voorstander van een aftakking van het Rotterdamse warmtenet naar Maassluis. Er is genoeg restwarmte in de regio beschikbaar om woningen op een duurzamere manier te verwarmen dan nu gebeurt. Op de lange termijn zijn wij er voorstander van dat het warmtenet volledig verduurzaamd wordt. Warmtenetten komen alleen van de grond als het betaalbaar is voor inwoners. Hiervoor is het noodzakelijk dat voldoende inwoners meedoen. Landelijk pleit D66 dan ook voor een aanwijsbevoegdheid voor de gemeente zodat zij een einddatum kunnen noemen voor aardgas in bepaalde wijken en buurten. Naast deze collectieve aanpak kunnen all-electric-warmtepompen een goede oplossing bieden in die wijken waar een warmtenet niet opportuun is. In sommige gevallen kunnen hybride warmtepompen een goede tussenoplossing vormen.
Ook zetten wij vol in op woningisolatie. Dit doen wij door natuurlijke momenten, zoals het verhuismoment, aan te grijpen om bewoners en ondernemers te stimuleren om stappen te nemen. We wijzen mensen dan op de mogelijkheden van de duurzaamheidslening. Wij willen de mogelijkheid om zonnepanelen te financieren vanuit het duurzaamheidsfonds (bedrijven) of via een duurzaamheidslening voortzetten. Overheidsgebouwen vervullen een voorbeeldfunctie. Wij pleiten ervoor zoveel mogelijk overheidsdaken te vullen met zonnepanelen. Indien een overheidsgebouw ingrijpend wordt gerenoveerd, moet dit gebouw ook gelijk goed worden geïsoleerd. Voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving zijn extra middelen nodig. De gemeente maakt zich richting nationale en provinciale organisaties dan ook hard voor de toewijzing van extra subsidiemiddelen. Walstroom helpt om een eind te maken aan vervuilende en overlast gevende scheepsmotoren in de woonomgeving.
D66 wil daarom:
- Energiearmoede bestrijden
- Meer walstroom om overlast van schepen tegen te gaan
- Aansluiting op het warmtenet
- Meer huishoudens met een (hybride) warmtepomp
- Vol inzetten op woningisolatie
- Zonnepanelen met subsidie
- Een voorbeeldfunctie van gemeentelijke gebouwen. bijv. Door plaatsing van zonnepanelen