Stikstofcrisis niet oplossen is
stilstand

Als reactie op het EenVandaagartikel, waarin stond dat steeds meer CDA-lijsttrekkers zich tegen de stikstofplannen keren, heeft onze lijsttrekker Marlou Jenneskens, samen met de 11 andere D66-lijsttrekkers een statement gemaakt.

EenVandaag kopt: “Meerderheid provinciale CDA-lijsttrekkers keert zich tegen stikstofbeleid van kabinet: 2030 is absoluut onhaalbaar”. Alle 12 lijsttrekkers van D66 voor de Provinciale Statenverkiezingen reageren: nog langer wachten is onverantwoord. We moeten vandaag aan de slag zodat we kunnen bouwen aan morgen.

De stikstofplannen van het kabinet komen wat D66 betreft geen dag te vroeg en zijn broodnodig. Om de natuur, onze leefomgeving en de lucht- en waterkwaliteit te herstellen moeten we zo snel mogelijk aan de slag om de uitstoot te halveren in 2030. Ook om de bouw van huizen mogelijk te maken kunnen we geen dag langer wachten.

Want door de te hoge stikstofuitstoot is inmiddels ook het vergunnen van nieuwbouw lastig geworden. Toch lijken meer dan de helft van de provinciale CDA-lijsttrekkers de stikstofplannen van het kabinet al naast zich neer te leggen. Voor ons is dat geen optie.

De komende periode moeten we 100.000 woningen per jaar bouwen. Nu al loopt de bouw van duizenden van deze woningen vertraging op en raken de ambities van het kabinet en woonminister Hugo de Jonge nog verder uit zicht. Nóg eens 5 jaar uitstel, pappen en nathouden, dat is voor D66 geen optie. Voor de rechter niet, voor de natuur niet, voor de economie niet, en niet voor alle jonge mensen die een huis zoeken. En óók de boeren zijn niet gebaat bij nog meer onduidelijkheid, maar verdienen heldere doelen en echt
perspectief.

De CDA’ers geven al op voordat het startsein goed en wel gegeven is. 15 maart is er dus echt iets te kiezen: de keuze is aan u. Kiest u voor een partij die doet wat nodig is? Gaan we voor stilstand, of vooruitgang?

Marlou Jennekes (Limburg)
Danny van der Weijde (Friesland)
Anry Kleine Deters (Drenthe)
Laura Neijenhuis (Zuid-Holland)
Renilde Huizenga (Overijssel)
Sander Claassens (Groningen)
Stan Hellegers (Gelderland)
Matthijs van Miltenburg (Noord-Brabant)
Amélie Strens (Noord-Holland)
Tiko Smetsers (Flevoland)
Marianne de Widt (Utrecht)
Wouter Versluijs (Zeeland)