Partijdige kieswijzer: D66 – GBLV
GBLV en D66 zijn allebei partijen die participatie hoog in het vaandel hebben staan: waar mogelijk willen ze inwoners en ondernemers betrekken bij gemeentelijke besluitvorming. Maar zijn ook verschillen. Daarover lees je hier meer.
De verschillen
D66 en GBLV maken zich beide hard om de woningmarkt van het slot te krijgen. Concreet betekent dit dat beide partijen bij nieuwbouwprojecten tenminste 30% sociale woningbouw eisen, en daarnaast willen investeren in het middensegment (woningen tot 6 ton). Op deze manier kan de gemeente werken aan meer betaalbare woningen voor iedereen.
Daarnaast zijn ook beide partijen van mening dat het groen in de gemeente zoveel mogelijk in stand gehouden moet worden. Voor extra woningen geldt daarom: of gebruik maken van leegstaande bedrijfspanden, of de lucht in. Ook vinden beide partijen het belangrijk dat nieuwbouw alleen mogelijk moet zijn als voorzieningen en bereikbaarheid op orde zijn – en natuurlijk dat omwonenden vanaf de eerste stap betrokken worden bij besluitvorming.
GBLV en D66 zijn allebei van mening dat de gemeente nú in actie moet komen om klimaatdoelstellingen te realiseren. Zo wil GBLV dat de gemeente in 2026 al CO2 neutraal is. Beide partijen willen dit realiseren door nauw samen te werken met inwoners en ondernemers, bijvoorbeeld door ze te stimuleren met subsidies voor groene daken, regentonnen en isolatie. D66 vindt het daarnaast belangrijk dat de gemeente ook investeert in vergroening van onze straten. Het Damplein en het Stationsplein in Voorburg zouden bijvoorbeeld niet alleen duurzamer, maar ook een stuk mooier kunnen worden.
D66 en GBLV vinden het allebei belangrijk dat alle inwoners laagdrempelig toegang hebben tot sportfaciliteiten. D66 zet daarom bijvoorbeeld in op betere wandelpaden, fietspaden en mountainbiketrails. Daarnaast maken beide partijen zich ook hard voor snelle toegang tot goede zorg voor iedere inwoner die dat nodig heeft. Omdat voorkomen beter is dan genezen willen beide partijen ook stevig inzetten op preventie. D66 wil daarom dat de gemeente een preventieplan opstelt, met aandacht voor alcohol, overgewicht en roken
Als het gaat om het versterken van de lokale economie, kiezen D66 en GBLV voor een andere aanpak. Zo kiest GBLV daarbij vooral voor een ambtelijke benadering, bijvoorbeeld door te pleiten voor een evaluatie van het revitaliseringsproject Huygenskwartier en het formuleren van een agrarisch beleid voor de gemeente. D66 gelooft juist dat je de economie het beste kan versterken door nauw samen te werken met ondernemers – en hen zoveel mogelijk ruimte te geven. D66 pleit daarom voor het afschaffen van onnodige regels. Wij willen bijvoorbeeld dat winkels en bedrijven zelf mogen bepalen wanneer ze open zijn, dat terrassen het hele jaar open mogen en dat ondernemers meer ruimte krijgen om winkel- en bedrijfspanden naar eigen inzicht in te richten.
Veiligheid is een thema dat bijna alle partijen belangrijk vinden. Dat geldt ook voor GBLV en D66. GBLV vindt het belangrijk dat politie en BOA’s goed zichtbaar zijn op straat. De partij pleit bijvoorbeeld voor een verdubbeling van het aantal BOA’s in onze gemeente. D66 vindt het belangrijk dat inwoners en gemeente meer samenwerken op het vlak van veiligheid, bijvoorbeeld door te investeren in buurtpreventieteams en groepsapps, maar ook door inwoners te helpen om hun woningen veiliger te maken. Daarnaast vindt D66 dat veiligheid niet ophoudt op straat, maar dat de gemeente ook aandacht moet hebben voor huiselijk geweld en natuurlijk voor het tegengaan van cybercrime.
GBLV en D66 vinden het allebei belangrijk dat de gemeente nauw samenwerkt met haar inwoners en ondernemers. Beide partijen willen daarom dat er niet alleen geluisterd wordt naar inwoners, maar dat ze ook echt meebeslissen over onderwerpen die hun direct raken. D66 vindt het daarnaast ook belangrijk dat de gemeente oog heeft voor mensen die zich nu niet goed vertegenwoordigd voelen. Zo is D66 onder andere voorstander van de oprichting van een jongerenraad, om jongeren meer te betrekken én een stem te geven in het gemeentebestuur.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige stemwijzer: D66 – SP
De SP is een socialistische partij met marxistische wortels. D66 is een sociaal-liberale partij. Ons doel is om mensen meer keuzevrijheid te geven. Iedereen vrij laten, maar niemand laten vallen. Er zijn dus duidelijke verschillen. Je leest er alles over in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
De SP is van mening dat er voldoende goede, sociale huurwoningen beschikbaar moeten zijn in onze gemeente en dat deze verspreid door Leidschendam, Voorburg en Stompwijk gerealiseerd moeten worden. Dit is een standpunt waar D66 zich zeker in kan vinden. Toch is het lastig om de standpunten van beide partijen goed met elkaar te vergelijken, omdat de plannen van de SP nauwelijks verder uitgewerkt zijn.
Waar in ieder geval een fundamenteel verschil tussen beide partijen bestaat is dat de SP van mening is dat ze niets voor dure woningen hoeft te doen, want ‘rijke mensen redden zichzelf wel’. D66 vindt dit standpunt te kort door de bocht, want de gemeente is er voor alle inwoners, ongeacht de omvang van hun portemonnee. Dat neemt niet weg dat het aanbod is van sociale huurwoningen op dit moment wel écht een knelpunt is in onze gemeente. Dit lost D66 gedeeltelijk op door bij nieuwbouwprojecten tenminste 30% sociale woningbouw te realiseren, maar daarnaast stromen er op dit moment te weinig mensen door van een sociale huurwoning naar een koopwoning in het middensegment, omdat er ook van dit type woningen op dit moment te weinig zijn.. D66 is daarom van mening dat er óók stevig ingezet moet worden op het realiseren van woningen in het middensegment.
Als het gaat om duurzaamheid, dan noemt de SP in haar programma eigenlijk maar vier concrete punten. De socialisten willen meer zonnepanelen op openbare gebouwen; ze willen de bouw van windmolens strak reguleren; ze vinden het belangrijk dat verduurzaming ook betaalbaar blijft voor mensen met een kleine portemonnee én ze maken zich hard voor groei van de bijen- en vlinderpopulatie.
Stuk voor stuk zijn dit punten waar D66 óók voor staat, of waar ze zich graag bij aansluit. Maar voor de democraten is dit niet voldoende. Om klimaatdoelstellingen te halen zullen we méér moeten doen. Zo vindt D66 het bijvoorbeeld ook belangrijk dat verduurzaming betaalbaar is, maar dit mag nooit een excuus zijn om niet in actie te komen. De komende jaren moet de gemeente daarom – bijvoorbeeld – stevig investeren in verduurzaming van alle woningen, moet er gewerkt worden aan meer groen in het straatbeeld en moeten er meer laadpalen geplaatst worden voor elektrische auto’s. Met dit soort – en talrijke andere – maatregelen wil D66 de komende periode echt actie ondernemen om de klimaatdoelstellingen ook in onze gemeente te halen.
De SP heeft een flink lijstje met eisen als het gaat om de zorg in onze gemeente. Zo willen de socialisten bijvoorbeeld een eigen spoedeisende hulp bij een ziekenhuis in de gemeente en willen ze de eigen bijdrage voor de WMO afschaffen – om maar een paar punten te noemen. Wat D66 zich afvraagt ten aanzien van deze standpunten is hoe de SP dit allemaal denkt te gaan bekostigen, maar dat wordt in het programma niet duidelijk gemaakt. , Omdat het geld wel ergens vandaan moet komen leiden de plannen van de SP dus óf tot bezuinigingen op thema’s als wonen, of onderwijs, óf deze plannen leiden tot extra belastingen voor inwoners. En daar is D66 niet voor.
Om er voor te zorgen dat alle inwoners van Leidschendam, Voorburg en Stompwijk toegang hebben tot goede zorg, zet D66 daarom liever in op meer huisartsen in onze gemeente – wat net zo nodig is, maar minder kostbaar als de plannen van de SP. Daarnaast maakt D66 zich hard voor een preventieplan, met aandacht voor roken, overgewicht en alcohol, maar ook voor meer mogelijkheden om te sporten in onze gemeente. Want voorkomen is immers beter dan genezen, en zorgt er ook voor dat de kosten onder controle blijven.
De SP wil ondernemers in Leidschendam, Voorburg en Stompwijk vooral benaderen om mensen die moeilijk aan het werk komen in dienst te nemen. D66 heeft hier niets op tegen, maar realiseert zich ook dat banen niet zomaar uit de lucht komen vallen. De democraten zien in ondernemers een belangrijke partner voor de gemeente en maakt zich daarom hard voor een gunstig ondernemersklimaat in onze gemeente. D66 vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat winkels zelf mogen bepalen wanneer ze open zijn, dat terrassen het hele jaar open kunnen en dat ondernemers meer ruimte krijgen om winkel- en bedrijfspanden naar eigen inzicht in te richten. Door ondernemers op deze manier de ruimte te geven, kunnen hun bedrijven of winkels groeien en ontstaan er ook meer banen. En die zijn nodig als we mensen die moeilijk aan het werk komen aan een baan willen helpen.
Als het gaat om veiligheid, dan wil de SP dat maatregelen adequaat worden ingevoerd en dat de gemeente kwetsbaren en ouderen hulp biedt om zich veilig te weten. Ook is de SP van mening dat veiligheid vanzelfsprekend moet zijn, zowel op straat, in publieke gelegenheden als thuis. Dit zijn natuurlijk standpunten waar niemand tegen is, maar D66 vindt ze weinig concreet.
Zo wil D66, als het gaat om veiligheid, vol inzetten op samenwerking in de buurt tussen gemeente en inwoners. Bijvoorbeeld door het stimuleren van buurtpreventieteams en groepsapps, maar ook door werk te maken van slecht verlichte hoekjes en steegjes in de openbare ruimte. Veiligheid creëer je immers niet door alleen te zeggen dat het een belangrijk onderwerp is.
In haar verkiezingsprogramma wordt vooral duidelijk wat de SP niet wil als het gaat om het bestuur van onze gemeente. Zo willen de socialisten bijvoorbeeld dat de gemeente niet te veel externen inhuurt en willen ze niet dat de gemeente geld over de balk smijt. De SP wil ook niet dat problemen van Den Haag (zoals bijvoorbeeld de bereikbaarheid van de Binckhorst) afgewenteld worden op onze gemeente. D66 is het hier niet mee oneens, maar vindt deze standpunten wel te makkelijk: een gemeente kan je niet besturen door te zeggen wat je niet wilt, maar juist door je hard te maken voor wat je wel wilt. En daarin is D66 heel duidelijk: wij staan voor een gemeente die niet op eigen houtje besluiten neemt, maar die heel nauw samenwerkt met inwoners en ondernemers. Wij willen dat inwoners en ondernemers een stem hebben in besluiten die hun direct raken. En D66 maakt zich hard voor inwoners die hun stem minder vaak laten horen. Zo zijn we bijvoorbeeld voorstander van de oprichting van een jongerenraad.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en GroenLinks
Net als D66 is GroenLinks een groene partij. Nadat D66-oprichter Hans van Mierlo het klimaatprobleem in Nederland als eerste agendeerde, hebben we dit thema samen vasthoudend op de kaart gezet. Toch zijn er ook verschillen, die lees je in de partijdige kieswijzer.
De verschillen
Er zijn veel overeenkomsten tussen de ideeën die GroenLinks en D66 over de woningmarkt hebben. Beide partijen willen dat er bij nieuwbouwprojecten tenminste 30% sociale huurwoningen worden gerealiseerd. Om beleggers af te remmen, zijn beide partijen voorstander van een zelfbewoningsplicht. Beide partijen maken zich ook hard voor behoud van groen en zetten zich – natuurlijk – in voor verduurzaming van woningen.
Waar beide partijen in verschillen is dat GroenLinks zich in haar standpunten niet uitspreekt over woningen in het middensegment, terwijl D66 juist van mening is dat hier een belangrijke sleutel zit om de woningmarkt van het slot te krijgen. Immers: door meer woningen in het middensegment te bouwen, wordt het voor scheefhuurders in sociale huurwoningen makkelijker om door te stromen – en komen er meer sociale huurwoningen beschikbaar voor mensen die nu geen woning kunnen vinden. Naast 30% sociale woningbouw maakt D66 zich daarom ook hard voor het realiseren van meer woningen in het middensegment.
D66 en GroenLinks zijn traditioneel allebei partijen die zich hard maken voor klimaat en milieu. Dit zie je terug in de verkiezingsprogramma’s van beide partijen. Zowel GroenLinks als D66 maken zich hard voor maatregelen zoals het verduurzamen van woningen, meer groen in de openbare ruimte en betere luchtkwaliteit in onze gemeente.
Toch bestaan er ook verschillen van inzicht over de manier waarop beide partijen deze doelstellingen willen realiseren. Beiden zien hier weliswaar een leidende rol voor de gemeente weg gelegd, maar waar D66 hierin vooral kiest voor samenwerking en participatie, kiest GroenLinks meer voor een dwingende rol vanuit de gemeente. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het instellen van meer autovrije zones, het verplichten van de afkoppeling van regenwater van het riool en hardere eisen t.a.v. afvalscheiding voor winkeliers. D66 is daarentegen van mening dat de gemeente vooral moet samenwerken met inwoners en organisatie, bijvoorbeeld niet door auto’s te verbieden, maar juist door fietsen of OV aantrekkelijker te maken.
Gezondheid is zowel voor GroenLinks als voor D66 een belangrijk thema. Beide partijen willen de inwoners van Leidschendam, Voorburg en Stompwijk daarom meer laagdrempelige gelegenheid bieden om te sporten. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan meer en betere wandelroutes, openbare fitnessplekken, skeelerbanen en mountainbiketrails.
Omdat voorkomen beter is dan genezen, zetten beide partijen ook in op preventie. GroenLinks focust zich daarbij specifiek op jongeren, bijvoorbeeld door te investeren in jeugdzorg en preventief jongerenwerk. Maar omdat gezondheid natuurlijk voor alle leeftijdsgroepen belangrijk is vindt D66 het verstandiger om in te zetten op een breed preventieplan voor alle leeftijdsgroepen
GroenLinks en D66 zijn traditioneel de twee partijen die zich hard maken voor duurzaamheid. Dit zie je terug in de plannen die beide partijen hebben voor de economie. Toch zit er wel een groot verschil in benadering. Zo kiest GroenLinks hierbij meer voor een dwingende stijl, bijvoorbeeld door strengere regels voor afvalscheiding in te voeren voor onze ondernemers. D66 denkt dat dit niet de juiste aanpak is, en wil ondernemers juist meer stimuleren, bijvoorbeeld door duurzame ondernemers een steuntje in de rug te geven.
Een ander verschil lijkt te zijn dat de ondernemers in Leidschendam, Voorburg en Stompwijk voor D66 niet alleen een middel zijn om gemeentelijke doelen te bereiken. D66 ziet lokale ondernemers als een wezenlijk onderdeel van onze samenleving, en vindt het daarom belangrijk dat deze ook meer ruimte krijgen. Bijvoorbeeld door overbodige regels op te heffen. D66 wil dat winkels zelf kunnen bepalen wanneer ze open zijn, dat terrassen het hele jaar open kunnen en dat ondernemers meer ruimte krijgen om winkel- en bedrijfspanden naar eigen inzicht in te richten.
D66 is van mening dat veiligheid een belangrijk thema is – en moet zijn – in de gemeentelijke politiek. Net als veel andere partijen, hebben de democraten daarom een aparte paragraaf aan dit onderwerp in hun verkiezingsprogramma gewijd. Dit geldt echter niet voor GroenLinks. Als je goed zoekt, kan je echter wel een aantal standpunten in hun verkiezingsprogramma vinden die gaan over veiligheid. Zo wil GroenLinks dat iedere wijk een benaderbare wijkagent heeft en is deze partij van mening dat cameratoezicht alleen ingezet moet worden als het écht nodig is. Dit zijn standpunten waar GroenLinks en D66 het over eens zijn.
Tegelijkertijd zijn de democraten van mening dat er meer nodig is om Leidschendam, Voorburg en Stompwijk veilig te houden. D66 zet daarbij stevig in op nauwe samenwerking tussen gemeente en inwoners. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het stimuleren van buurtpreventieteams en appgroepjes, maar ook aan het ondersteunen van inwoners bij het veiliger maken van hun woningen of buurten.
GroenLinks en D66 zijn allebei voorstander van betere samenwerking tussen inwoners en gemeente. Omdat iedereen zich vertegenwoordigt moet voelen, vinden beide partijen het daarom belangrijk dat de gemeente zich ook inzet om inwoners te betrekken die hun stem nu nog minder vaak laten horen. Dit is de reden dat beide partijen bijvoorbeeld voorstander zijn van de oprichting van een jongerenraad. Waar GroenLinks en D66 verschillen is in hun benadering van lokale ondernemers: zo wil GroenLinks bijvoorbeeld klimaatdoelstellingen realiseren door ondernemers regels op te leggen, terwijl D66 vindt dat je dit beter kan doen door samen te werken met ondernemers en duurzaamheid vooral te stimuleren.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en PvdA
Net als D66 is de PvdA een sociale partij. We willen allebei gelijke kansen creëren. Dat begint voor ons bij goed onderwijs en een betaalbare woning voor iedereen. We kunnen hier samen optrekken, maar er zijn ook verschillen. Je leest het in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
De PvdA en D66 maken zich gezamenlijk hard voor mensen met een kleine portemonnee. Beide partijen zijn daarom van mening dat bij nieuwbouwprojecten tenminste 30% sociale woningbouw moet worden gerealiseerd. Daarnaast zetten beide partijen zich ook in voor het betaalbaar verduurzamen van woningen, óók voor mensen met een huurwoning die weinig te besteden hebben.
Waar de PvdA zich in haar standpunten echter beperkt tot mensen met een klein inkomen, gelooft D66 dat het voor onze gemeente juist nodig is om stevig te investeren in huizen in het middensegment(tot maximaal 6 ton). Enerzijds omdat het momenteel ook met een middeninkomen moeilijk is om een woning te vinden, maar anderzijds ook omdat deze woningen nodig zijn om de doorstroom uit sociale huurwoningen te bevorderen. Immers: als het mensen met een middeninkomen, die nu nog wonen in een sociale huurwoning wél lukt om een betaalbare koopwoning te vinden, dan biedt dat aan de andere kant weer ruimte voor mensen die op zoek zijn naar een sociale huurwoning. Om de woningmarkt écht van het slot te krijgen is het daarom nodig om naar de hele markt te kijken, en niet alleen naar de sociale woningbouw.
De PvdA maakt zich, net als D66, hard voor meer groen en een schonere lucht in onze gemeente. Daarnaast zijn beide partijen van mening dat er geïnvesteerd moet worden in het verduurzamen van woningen, niet in de laatste plaats in de sociale sector.
Toch bestaat er wel een fundamenteel verschil tussen de manier waarop PvdA en D66 kijken naar het klimaatvraagstuk. De democraten zien hierin het meest urgente vraagstuk van onze tijd, terwijl het voor de sociaal-democraten nog steeds een bijzaak lijkt te zijn. Wie het verkiezingsprogramma van de PvdA leest, komt bijvoorbeeld al snel tot de ontdekking dat er geen apart hoofdstuk of paragraaf gewijd is aan klimaat of duurzaamheid, maar dat je op zoek moet naar maatregelen in de kantlijn bij andere thema’s. Voor D66 heeft duurzaamheid absolute topprioriteit.
De PvdA en D66 zijn allebei van mening dat inwoners van Leidschendam, Voorburg en Stompwijk laagdrempelig toegang moeten hebben tot sport. Zo zijn beide partijen bijvoorbeeld van mening dat er geïnvesteerd moet worden in openbare sportvoorzieningen. Om sport betaalbaar te maken voor alle inwoners van onze gemeente wil de PvdA verenigingen stimuleren om de ooievaarspas te accepteren. D66 vindt het voor alle inwoners, arm, rijk en alles wat daar tussenin zit, belangrijk dat wachtlijsten bij sportverenigingen worden opgelost.
Als het gaat om zorg zet de PvdA zich met name in voor mensen met een kleine portemonnee, bijvoorbeeld door de collectieve zorgverzekering uit te breiden en de toegankelijkheid van het sociaal servicepunt te vergroten. D66 vindt het belangrijk dat alle inwoners van Leidschendam, Voorburg en Stompwijk toegang hebben tot goede zorg, maar vindt het ook belangrijk dat we de kosten wel onder controle houden. Daarom zet D66 in op een preventieplan, met alcohol, roken en overgewicht als aandachtspunten.
Werk is traditioneel natuurlijk een belangrijk aandachtspunt voor de PvdA. In hun programma benadrukken de sociaal-democraten dan ook dat iedereen recht heeft op werk en dat een sociale economie drijft op een toegankelijke arbeidsmarkt. Dit zijn punten waar D66 het volledig mee eens is, maar tegelijkertijd zien de democraten hier wel een blinde vlek in het programma van de PvdA. Werkgelegenheid komt immers niet uit de lucht vallen, maar wordt gecreëerd door succesvolle ondernemers.
Daarom vindt D66 het belangrijk om te investeren in een gunstig ondernemersklimaat in onze gemeente. Bijvoorbeeld door onnodige regels op te heffen. Zo vindt D66 het bijvoorbeeld belangrijk dat winkels zelf mogen bepalen wanneer ze open zijn, dat terrassen het hele jaar open kunnen en dat ondernemers meer ruimte krijgen om winkel- en bedrijfspanden naar eigen inzicht in te richten. Want een toegankelijke arbeidsmarkt en recht op werk voor iedereen kunnen we in de praktijk alleen waar maken, wanneer de gemeente haar ondernemers de ruimte geeft, en nauw met hen samenwerkt.
De PvdA wil veiligheidsvragen niet alleen oplossen door inzet van politie en repressieve maatregelen, maar ook door sociale structuren in een wijk te versterken en door inwoners zelf te betrekken. Dit standpunt sluit nauw aan bij de visie van D66, die bijvoorbeeld buurtpreventieteams en -appgroepen wil stimuleren.
Daarnaast wil D66 dat de gemeente mensen ook helpt om hun eigen woning veilig te maken, bijvoorbeeld bij de keuze van goed hang- en sluitwerk, maar ook door donkere hoekjes en steegjes in de buurt beter te verlichten. Ook zijn de democraten van mening dat veiligheid niet alleen op straat een issue is. Als het gaat om veiligheid dan pleit D66 daarom ook voor meer veiligheid thuis, achter de voordeur en natuurlijk digitaal – want vandaag de dag is cybercrime misschien wel één van de grootste bedreigingen voor onze veiligheid
Net als D66 vindt ook de PvdA het belangrijk om de samenwerking tussen inwoners en gemeente te verbeteren. Zo wil de PvdA bijvoorbeeld investeren in de inzet van ervaringsdeskundigen. D66 is hier niet tegen, maar vindt het belangrijker dat de gemeente investeert in het betrekken van inwoners die zich minder vertegenwoordigd voelen. Zo is D66 bijvoorbeeld voorstander van de oprichting van een jongerenraad.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en ChristenUnie
D66 en ChristenUnie kunnen vaak goed met elkaar optrekken. Als het gaat over migratie en het klimaat bijvoorbeeld. Toch verschillen onze wereldbeelden, waarover je meer leest in deze partijdige kieswijzer.
De verschillen
In haar standpunten over de woningmarkt spreekt de ChristenUnie zich uit voor het ondersteunen van creatieve oplossingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de realisatie van tiny houses in Stompwijk, maar ook aan het realiseren van meergeneratiewoningen en het mogelijk maken van duo wonen. Ook wil de ChristenUnie doorstroom op de woningmarkt bevorderen, bijvoorbeeld door inzet van doorstroommakelaars.
D66 vindt deze creatieve ideeën van de ChristenUnie sympathiek en staat hier ook zeker welwillend tegenover. Tegelijkertijd is deze partij van mening dat sympathieke, creatieve ideeën alleen niet voldoende zijn. Inzet van een doorstroommakelaar, bijvoorbeeld, veronderstelt immers dat er voldoende woningen beschikbaar zijn waar mensen naar door kunnen stromen. En precies dit is wat er aan schort in onze gemeente. Naast een eis van 30% sociale huurwoningen bij de realisatie van nieuwbouwprojecten, maakt D66 zich daarom vooral hard voor de realisatie van meer woningen in het middensegment. Want pas als er meer van dit soort woningen beschikbaar komt, zullen scheefhuurders pas de kans krijgen om door te stromen – met of zonder doorstroommakelaar.
Duurzaamheid is een thema waarop ChristenUnie en D66 elkaar goed kunnen vinden. Allebei voelen ze een grote urgentie om nu in actie te komen op dit thema. Bijvoorbeeld door in te zetten op meer groen in de gemeente, door in te zetten om het verduurzamen van woningen en door in te zetten op minder CO2 uitstoot en betere luchtkwaliteit.
D66 en ChristenUnie vinden het ook beide belangrijk dat iedereen kan meedoen met de energietransitie, en dat er dus regelingen en ondersteuning beschikbaar is voor mensen die minder ruimte in hun portemonnee hebben om zelf hun woning te verduurzamen. Beide partijen zien hierbij ook een belangrijke partner in de woningcorporaties – en willen daarom concrete afspraken te maken.
Natuurlijk bestaan er nuance verschillen, maar op hoofdlijnen kunnen ChristenUnie en D66 goed samenwerken als het gaat om duurzaamheid.
De ChristenUnie en D66 vinden allebei dat een goede gezondheid belangrijk is voor alle inwoners van Leidschendam, Voorburg en Stompwijk. Beide partijen zetten zich daarom in voor meer ruimte om te sporten. Zo wil de ChristenUnie voldoende ruimte om te sporten in speeltuinen, en wil D66 meer wandelroutes, skeelerbanen en mountainbiketrails realiseren.
Daarnaast vinden D66 en de ChristenUnie het ook allebei belangrijk dat al onze inwoners toegang hebben tot goede zorg. Daarbij gaat het natuurlijk niet alleen om fysieke, maar ook mentale gezondheid. Om de zorg betaalbaar te houden, en omdat voorkomen beter is dan genezen, benadrukken beide partijen dat het belangrijk is om in te zetten op preventie. De ChristenUnie heeft daarvoor nog geen concrete plannen, D66 zet in op een preventieplan voor alle inwoners van onze gemeente, met aandacht voor overgewicht, alcohol en roken.
Zowel ChristenUnie als D66 zijn van mening dat de gemeente meer samen moet werken met ondernemers. Bijvoorbeeld als het gaat om het bereiken van klimaatdoelstellingen, maar ook om meer mensen aan het werk te helpen.
Toch zijn er ook verschillen tussen D66 en de ChristenUnie. Zo is de ChristenUnie bijvoorbeeld tegen de zondagsopenstelling van winkels, terwijl D66 vindt dat ondernemers zelf mogen beslissen wanneer ze open willen. Sowieso vindt D66 het belangrijk om ondernemers meer ruimte te geven, bijvoorbeeld door ze meer mogelijkheden te geven om winkel- en bedrijfspanden naar eigen inzicht in te richten en terrassen het hele jaar open te stellen.
Als het gaat over veiligheid kunnen ChristenUnie en D66 elkaar op een aantal onderwerpen goed vinden. Zo staan beide partijen voor nauwere samenwerking tussen gemeente en burgers, bijvoorbeeld door het stimuleren van buurtpreventieteams en appgroepen. Ook zijn beide partijen van mening dat veiligheid niet ophoudt bij de voordeur, wat zich bijvoorbeeld vertaalt in het aanpakken van kinder- en oudermishandeling.
Toch zijn er ook verschillen, met name waar het gaat om de manier waarop partijen omgaan met onderwerp als drugs en gokken. Zo wil de ChristenUnie bijvoorbeeld geen coffeeshops of casino’s in de gemeente. Maar omdat verbieden niet automatisch betekent dat je als gemeente ook kan voorkomen dat mensen drugs gebruiken of gaan gokken, wil D66 vooral inzetten op regulering in plaats van criminaliseren. Daarbij is het doel om mensen enerzijds de vrijheid te geven om zelf hun eigen keuzes te maken, maar wel om te voorkomen dat dit leidt tot overlast. Zo houden we de gemeente vrij, leefbaar en veilig voor iedereen.
De ChristenUnie en D66 maken zich beide hard voor een betere samenwerking tussen inwoners en gemeente. Daarbij vinden beide partijen het ook belangrijk om juist die inwoners te betrekken die zich nu nog minder vertegenwoordigd voelen. Beide partijen zijn daarom bijvoorbeeld voorstander van de oprichting van een jongerenraad.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en CDA
Het CDA is een conservatieve partij met christelijke wortels. D66 is een sociaal-liberale partij. Ons doel is om mensen meer keuzevrijheid te geven. Toch zijn er ook duidelijke verschillen. Je leest er alles over in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
Het CDA en D66 maken zich beiden sterk om de woningmarkt van het slot te krijgen. Beide partijen zijn daarbij van mening dat goede samenwerking met woningcorporaties van groot belang is, vooral ook om ervoor te zorgen dat er sociale woningen gerealiseerd worden bij tenminste 30% van nieuwbouwprojecten. Op deze manier dragen beide partijen bij aan goede en betaalbare woningen, ook voor mensen met een kleinere portemonnee.
Waar beide partijen echter in verschillen is hoe ver ze hier in willen gaan. Zo wil het CDA voor bijna de helft van alle nieuwbouw door de markt laten bepalen wát voor woningen er gebouwd worden. D66 voorziet dat dit zal betekenen dat er in de praktijk vooral dure woningen vanaf 6 ton gebouwd zullen worden. Daarom maken de democraten zich, naast de 30% norm voor sociale woningbouw, ook hard voor méér woningen in het middensegment (tot zes ton). Daarbij snijdt het mes aan twee kanten, want hierdoor kunnen mensen vanuit sociale woningbouw ook makkelijker doorschuiven naar een middenklasse woning. Hierdoor komen er dus nog meer sociale woningen vrij. Hierdoor gaat het de gemeente sneller lukken om een goede betaalbare woning voor iedereen te realiseren.
Net als D66 is ook het CDA van mening dat klimaatverandering misschien wel de grootste uitdaging van onze tijd is. Aan ambitie hebben de christen-democraten dan ook geen gebrek. Zo wil het CDA dat de gemeente in 2030 voldoet aan gezondheidsnormen van de WHO (bijvoorbeeld ten aanzien van luchtkwaliteit) en dat de gemeente uiterlijk in 2050 klimaatneutraal is.
Dit zijn natuurlijk doelstellingen die D66 ook van harte onderschrijft. Maar beide partijen hebben wel verschillende ideeën over wat er nodig is om deze doelen ook daadwerkelijk te bereiken. Het CDA focust zich nog met name op het maken van plannen. Zo wil deze partij bijvoorbeeld een voucher invoeren, waarmee inwoners kosteloos een advies kunnen krijgen om hun woning te verduurzamen. Opzich vindt D66 dit een goed initiatief, maar tegelijkertijd is deze partij van mening dat de tijd van nadenken, praten en adviezen voorbij is én dat het inmiddels meer dan tijd is voor actie. Bijvoorbeeld door harde afspraken te maken met woningcorporaties over het verduurzamen van sociale huurwoningen; of de installatie van meer laadpalen voor elektrische auto’s; of het vergroenen van de openbare ruimte, zoals het Damplein en het Stationsplein in Voorburg.
Dit zijn maar een aantal concrete punten, maar wat D66 vooral belangrijk vindt is dat er minder gepraat en meer gedaan moet worden om een duurzame gemeente te worden.
Gezondheid is een thema dat CDA en D66 allebei belangrijk vinden. Beide partijen vinden het daarom ook belangrijk dat inwoners van Leidschendam, Voorburg en Stompwijk voldoende gelegenheid hebben om (laagdrempelig) te sporten. Zo wil het CDA bijvoorbeeld meer speelveldjes en trapveldjes, waar D66 nog iets verder gat en ook betere fietspaden, skeelerbanen en mountainbiketrails wil.
Ook vinden CDA en D66 het allebei belangrijk dat mensen goede zorg kunnen krijgen, op het moment dat het nodig is. Maar in hun verkiezingsprogramma leggen beide partijen daarbij wel verschillende accenten. Het CDA lijkt zich vooral op ouderen te richten, door zich hard te maken voor de toegang tot wonen en zorg voor senioren. D66 daarentegen vindt zorg een relevant thema voor alle leeftijdsgroepen, en richt zich in haar verkiezingsprogramma daarbij vooral op preventie. Zo willen de democraten bijvoorbeeld dat de gemeente een preventieplan opstelt met aandachtspunten voor roken, overgewicht en alcohol. Op deze manier hoopt D66 de vraag naar zorg te kunnen beperken, en daarmee de toegang tot goede zorg te kunnen garanderen – terwijl ook de kosten onder controle blijven.
Het CDA en D66 zetten zich allebei in voor ondernemers in onze gemeente, en dan specifiek het MKB. Zo wil het CDA de komende vier jaar bijvoorbeeld oplossingen bedenken voor ondernemingen die zijn getroffen door de coronacrisis.
De plannen van D66 zijn concreter. Zij willen onnodige regels opheffen. D66 vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat winkels zelf mogen bepalen wanneer ze open zijn, dat terrassen het hele jaar open kunnen en dat het ondernemers meer ruimte krijgen om winkel- en bedrijfspanden naar eigen inzicht in te richten. Daarnaast ziet D66 in ondernemers ook een belangrijke partner voor de gemeente Bijvoorbeeld om mensen met een uitkering aan de slag te helpen, of door duurzame ondernemers een steuntje in de rug te geven.
Als het gaat om veiligheid dan kiest het CDA voor een strenge aanpak. De christendemocraten willen bijvoorbeeld een vuurwerkverbod, een lachgasverbod en een nul-beleid voor cofffeeshops. D66 gelooft niet in deze aanpak. De ervaring leert immers dat een verbod niet betekent dat mensen zich daar automatisch aan houden. Liever dan criminaliseren wil D66 deze zaken daarom vooral reguleren. Concreet betekent dit dat we in buurten en wijken, samen met bewoners willen kijken hoe we iedereen zoveel mogelijk ruimte geven, maar tegelijkertijd de overlast zoveel mogelijk beperken. Want juist door het samen te doen, wordt de leefbaarheid en veiligheid van onze buurten vergroot.
Net als D66 maakt het CDA zich hard voor betere samenwerking tussen gemeente en inwoners. Beide partijen vinden het daarbij belangrijk dat de gemeente meer in gesprek gaat met inwoners, en hun ook meer inspraak geeft in de besluitvorming. Beide partijen zijn bijvoorbeeld ook voorstander van de oprichting van een jongerenraad.
Een verschil tussen beide partijen is dat D66 naast inwoners ook in lokale ondernemers een belangrijke samenwerkingspartner voor de gemeente ziet, en dat de democraten ook hen expliciet willen betrekken bij besluitvorming.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en VVD
De VVD is een conservatieve partij met liberale wortels. D66 is een sociaal-liberale partij. Ons doel is om mensen meer keuzevrijheid te geven. Iedereen vrij laten, maar niemand laten vallen. Er zijn dus duidelijke verschillen. Je leest er alles over in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
Net als in de rest van het land is het ook in onze gemeente een grote uitdaging om de woningmarkt van het slot te krijgen. We moeten dus gaan bouwen. De VVD en D66 zijn, net als de meeste andere partijen, van mening dat het belangrijk is dat we zoveel mogelijk groen behouden. Daarom kiezen beide partijen er voor om bij nieuwbouw zoveel mogelijk ‘de lucht in te gaan’.
Maar naast deze overeenkomsten bestaat er ook een zeer fundamenteel verschil tussen de visie van VVD en D66 op dit thema. Zo kiest de VVD er voor om bij nieuwbouw de markt de vrije hand te geven. Deze partij vindt het bijvoorbeeld niet nodig om eisen te stellen aan het aantal sociale huurwoningen dat wordt gebouwd. D66 vindt dat een goede en betaalbare woning een grondrecht is voor iedereen – en dus ook voor mensen met een kleine portemonnee. Vanuit de overtuiging dat dit niet vanzelf goed komt, eist D66 bij nieuwbouwprojecten tenminste 30% sociale nieuwbouw. Daarnaast worden er kaders gesteld aan het aantal dure woningen (boven 6 ton) die gebouwd mogen worden. Op deze manier kan de gemeente er voor zorgen dat iedereen een goede en betaalbare woning kan vinden.
D66 en de VVD zien allebei het belang van klimaatverandering in. Beide partijen zijn daarom bijvoorbeeld voorstander van meer groen in het straatbeeld. De VVD heeft daarnaast expliciet in haar verkiezingsprogramma opgenomen dat duurzaamheid een onderdeel moet worden van gemeentelijk inkoopbeleid. Dit is een punt waar D66 zich natuurlijk van harte bij aansluit.
Toch bestaat er ook een groot, fundamenteel verschil tussen deze twee partijen. Want de VVD gelooft dat klimaatdoelstellingen en de energietransitie vanzelf wel goed komen. Zo wil deze partij bestaande subsidieregelingen bijvoorbeeld afschaffen. D66 gelooft niet dat we het op deze manier gaan redden. Voor een gezond en duurzaam Leidschendam, Voorburg en Stompwijk, zullen inwoners, ondernemers en gemeente samen moeten optrekken, waarbij de gemeente voorop zal moeten lopen. Niet alleen door beleid en visie te ontwikkelen, maar ook door inwoners en ondernemers actief te ondersteunen – bijvoorbeeld met subsidieregelingen.
Sport en beweging zijn gezond. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. De VVD en D66 vinden het daarom allebei belangrijk dat inwoners van Leidschendam, Voorburg en Stompwijk makkelijk kunnen sporten. Zo willen beide partijen de buitenruimte hier beter op inrichten, bijvoorbeeld met fietspaden, skeelerbanen en mountainbiketrails. D66 vindt het daarnaast ook belangrijk dat bestaande wachtlijsten bij sportverenigingen worden opgelost.
Daarnaast geldt voor beide partijen dat iedere inwoner van Leidschendam, Voorburg en Stompwijk heeft recht op goede zorg, wanneer dit nodig is. Maar tegelijkertijd staan we als samenleving voor de uitdaging om die zorg ook betaalbaar te houden. De VVD wil daarom bijvoorbeeld scherpe keuzes maken als het gaat om de jeugdzorg. D66 is hier geen voorstander van, maar zet liever in op preventie. Voorkomen is immers beter dan genezen – ook als je kijkt naar kosten. D66 maakt zich daarom hard voor een gemeentelijk preventieplan met aandachtspunten voor roken, overgewicht en alcohol
Ondernemerschap is iets wat de VVD en D66 allebei willen stimuleren. De VVD wil de vergunningverlening makkelijker maken, en ook D66 is voor het wegnemen van onnodige regels. Zo vindt D66 het bijvoorbeeld belangrijk dat winkels zelf mogen bepalen wanneer ze open zijn, en dat terrassen het hele jaar open kunnen.
Een verschil tussen beide partijen is dat de VVD ondernemers vooral ruimte wil geven, terwijl D66 vooral ook wil samenwerken met ondernemers. Bijvoorbeeld om mensen met een uitkering aan de slag te helpen, of door duurzame ondernemers een steuntje in de rug te geven.
De VVD presenteert zich graag als ‘law and order’ partij. Daarom is de partij voor behoud van het politiebureau in onze gemeente en voor meer boa’s op straat, maar ook voor meer cameratoezicht en een verbod op lachgas, coffeeshops en bordelen.
Natuurlijk is veiligheid ook voor D66 een belangrijk thema, maar de democraten kijken toch iets minder zwart-wit naar dit thema. Cameratoezicht kan bijvoorbeeld zeker effectief werken bij criminaliteitsbestrijding, maar is tegelijkertijd ongewenst, omdat we inwoners niet onnodig willen bespieden. D66 wil het daarom alleen als het nodig is en niet langer dan noodzakelijk, en kiest liever voor politie op straat dan achter een scherm.
Ook ten aanzien van coffeeshops en bordelen neemt D66 een genuanceerder standpunt in dan de VVD. Ervaring leert dat een verbod niet betekent dat mensen stoppen met blowen
of het bezoeken van sekswerkers. De uitdaging is daarom om deze zaken niet te criminaliseren, maar vooral om ze goed te reguleren. Als dit soort vraagstukken aan de orde zijn, wil D66 daarom dat besluitvorming hierover plaatsvindt in de buurt, in nauwe samenwerking met omwonenden, waarbij een absolute randvoorwaarde is dat overlast tot een minimum beperkt wordt.
De VVD zegt in haar verkiezingsprogramma dat ze zich hard wil maken voor ‘een gemeentebestuur dat de blik naar buiten richt en met zelfvertrouwen onze gemeente vertegenwoordigt’. Dit is een uitspraak waar D66 zich natuurlijk in kan vinden, maar vindt het daarnaast belangrijk dat het gemeentebestuur zich ook inspant om ook echt iedereen in Leidschendam, Voorburg en Stompwijk te vertegenwoordigen. Dus ook inwoners die zich minder laten horen of die, zoals onze jongeren, nog geen stemrecht hebben. Dat betekent niet alleen dat de gemeente meer in gesprek moet met inwoners en ondernemers (en daarbij vooral ook goed moet luisteren), het betekent ook dat inwoners en ondernemers betrokken worden bij besluitvorming. Specifiek voor jongeren geldt dat D66 voorstander is van de oprichting van een jongerenraad.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Meedoen met D66
Wij geloven dat je écht vrij bent als we dat samen zijn. Als iedereen gelijke kansen krijgt. We mensen helpen die het nodig hebben. We laten iedereen vrij, maar laten niemand vallen.
Ontvang updates van Rob Jetten
Denk en praat mee met D66
Gemakkelijk lid worden wanneer je wil