Alexander Hielkema

Portretfoto van Alexander Hielkema

Alexander Hielkema - Beeld: D66 Leidschendam-Voorburg

Ik heb een brede interesse voor veel onderwerpen en hou me ook graag met verschillende thema’s bezig. Ik heb veel ervaring met openbaar bestuur en informatievoorziening. Belangrijke maar toch wat minder sexy onderwerpen als digitalisering en bestuur liggen mij daarom na aan het hart. Ik heb ook werkervaring binnen het sociaal domein en recent bemoei ik mij ook met het onderwijs. Voor onze gemeente zijn de D66 onderwerpen “wonen”, “verduurzamen” en “meedoen” ook belangrijke onderwerpen waar ik me graag voor in zal zetten.

  • 48 jaar
  • Rijswijk
  • Leidschendam-Voorburg

Ik heb gemerkt dat vele inwoners van onze gemeente net als ik graag willen bijdragen aan onze gemeenschap. Helaas ondervinden velen daarbij te veel drempels. Het moet wat mij betreft eenvoudig zijn om bij te kunnen dragen, om je stem te laten horen. Ook in de politiek. Als raadslid wil ik daar mee aan de slag. Door naar de inwoners toe te gaan en te luisteren, door met elkaar in gesprek te gaan. Dus niet het PR gesprek om mooi weer te spelen maar wel om alle standpunten goed te begrijpen. En om onze standpunten toe te lichten.

Ik wil het eenvoudiger maken om mee te doen door drempels weg te nemen en ingewikkelde processen en procedures weg te nemen. Zo wordt mee doen weer toegankelijk en wordt onze gemeente van ons allemaal. In de moderne, digitale wereld zijn daar volgens mij veel mogelijkheden voor. Die mogelijkheden worden alleen nog niet goed genoeg benut.
En het ‘met zijn allen doen’ is juist in deze tijd van tegenstellingen echt nodig.

Het resultaat van de aanhoudende pandemie, de voortrazende digitalisering, het klimaatprobleem en het gebrek aan betaalbare woningen en betrokkenheid van burgers bij ons bestuur zijn wat mij betreft stuk-voor-stuk urgente uitdagingen waar ik me regelmatig druk om maak en waar ik graag aan goede oplossingen wil bijdragen.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Ik ren regelmatig stukjes van 5 tot 10 kilometer in onze gemeente. Ik geniet dan volop van al het groen dat onze gemeente heeft te bieden. Maar ik kan ook erg genieten van onze oude kernen. Het zijn prachtige plekken voor een gezellige lunch of een goed gesprek bij een koffiebar.
Maar mijn lievelingsplek? Dat is Hofwijck. Omdat ik daar al als vierjarige jongen al zo vaak ik maar kon naar binnen liep en leerde over de ringen om Saturnus en misschien nog wel belangrijker, de likkoekjes die ik dan altijd kreeg van de toenmalige beheerders. Die koekjes had ik dan natuurlijk op voor ik weer thuiskwam in ons huis aan de Hofwijckstraat.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Voor ons gemeente zijn vele kansen te noemen. Maar wat voor mij het belangrijkste is dat we ervoor zorgen dat we ondanks de groei en bloei die we met zijn allen door zullen maken er ook voor zorgen dat we het dorpse woongevoel behouden.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

Ik wil ervoor zorgen dat het in onze gemeente nog makkelijker wordt om mee te doen en mee te praten over onderwerpen die ons allemaal aan gaan.
Ik wil er ook voor zorgen dat we de problemen die we ervaren met het verkeer op een goede duurzame manier gaan oplossen.
Ik wil er voor zorgen dat de welvaart van onze gemeente voor iedereen bereikbaar wordt.

Wat betekent D66 voor jou?

D66 staat voor mij voor in de kern voor gemeenschappelijkheid en vrijheid.
Het is mijn overtuiging dat we elkaar nodig hebben om ons vrij te kunnen voelen.
Wij mensen hebben we elkaar nodig om vrij te kunnen zijn en dat besef, dat uitgangspunt vind ik in de sociaal-liberale overtuiging van D66.

Ik heb er niet één. Ik heb zoveel boeken waar ik enorm van heb genoten. Maar een boek dat ik met name in mijn rol als coach andere vaak aan heb geraden is De Alchemist van Paulo Coelho. Een magisch boek waarvan de conclusie er één is die ik ook sterk voel. En er één is die er ook aan zal hebben bijgedragen dat ik nu kandidaats-raadslid ben in de gemeente waar mijn wortels liggen.

Ik heb afgelopen zomer in de buitenlucht en op anderhalve meter afstand deelgenomen aan “Gluren bij de buren”. Een evenement waarbij mensen in hun eigen huis optredens verzorgen. Je komt zo nog eens bij mensen thuis en kan genieten van veel verschillende soorten optredens. En,… mijn moeder trad op.