Een groen, prettig en duurzaam dorp
- We bouwen vooral woningen voor starters, senioren en doorstromers met minimaal 25% sociale woningbouw.
- We behouden het groene karakter van Leiderdorp. Er komt geen bebouwing in de polders, we bouwen binnen de bebouwde kom. We ontwikkelen nieuwe bouwlocaties met respect voor de omgeving, het klimaat, bestaand groen en in goed overleg met bewoners. We zetten vol in op realisatie van woningbouw op de Baanderij.
- Het kappen en aanplanten van bomen is in evenwicht. We richten groenbeleid en groenbeheer óók op het vergroten van biodiversiteit en natuurwaarden. We willen minder verharding en meer groen in tuinen en tegen gevels
- We gebruiken onze grondstoffen circulair. We brengen de hoeveelheid restafval terug. We hanteren daarbij het principe ‘de vervuiler betaalt’. De gemeente blijft grofvuil en snoeiafval ophalen.
- Samen met de inwoners maken we een wijkgerichte aanpak voor de warmtetransitie (van aardgas naar andere warmtebronnen). Bij opzet van een collectief warmtenet zijn leveringszekerheid, betaalbaarheid en individuele keuzevrijheid essentieel.
- We stimuleren kleinschalige lokale energieopwekking. We steunen het werk van de energie-ambassadeurs.
- We zorgen dat investeren in duurzaamheid rendabel is. We bieden laagdrempelige energie- en duurzaamheidscans aan. We stimuleren de aanleg van groene daken.
- De bibliotheek blijft. We gaan laaggeletterdheid tegen. Er komt weer een bieb op school.
- Er is ruimte voor kunstbeoefening door amateurs en voor kleinschalige culturele initiatieven. We stimuleren goede samenwerking tussen culturele organisaties onderling en met het onderwijs.
- We stimuleren extensieve recreatie (zoals wandelen, fietsen, hardlopen, skeeleren, zwemmen, roeien en kanoën).