Vaststellen lokaal plan Sociaal Domein

In de vergadering van 16 april 2019 is het lokaal plan Sociaal domein vastgesteld. Hieronder de bijdrage van D66 tijdens de oordeelvormende vergadering

Zoals we ook al aangegeven hebben tijdens de bespreking van het conceptkadernota sociaal domein Oosterschelde, zien wij zeer veel elementen uit het D66 gedachtengoed terugkomen in het beleid van het Sociaal domein. Ik noem daar zaken als preventie, vroegsignalering, zelfredzaamheid, aanpak eenzaamheid, integratie en participatie zwakkere groepen zoals statushouders, en een betrokken samenleving met bijvoorbeeld inwonersinitiatieven en actieve dorpshuizen, en aandacht voor sociale ondernemingen. Ik denk dat het goed is dat we op deze onderwerpen gaan inzetten, en ook de resultaten daarvan zo goed mogelijk in kaart gaan brengen, en ik denk dat dit lokaal plan daar een goed begin voor is.

Verder vond ik een opmerking uit de raad van Reimerswaal en ook vanuit de BAR goed dat de belasting op mantelzorgers toeneemt en dat daar aandacht voor moet komen. En ik ben blij dat er concrete acties zijn om mantelzorgers enigszins tegemoet te komen. Ook de aandacht voor vrijwilligers is nodig; we moeten toe naar een betrokken samenleving die niet alleen van commerciële belangen maar ook van menselijke belangen aan elkaar hangt.

En bij deze wil ik ook mijn waardering uitspreken voor het werk van de BAR, ook dit is een vorm van burgerparticipatie die wat mij betreft zeker bijdraagt aan het ontwikkelen van sociaal beleid.

En vanzelfsprekend zijn we erg benieuwd naar de resultaten van dit beleid, en zullen we die de komende jaren goed in de gaten houden