Interview met Esther Loos

Graag laten we de persoon achter de politicus zien. Rogier Verkroost interviewt Esther Loos over wat haar drijft. Wie hij nog meer is dan enkel een raadslid in Kaag en Braassem. En wat er allemaal moet gebeuren in haar gemeente.

Hoe kwam je ooit bij D66 terecht?

Dat was bij de oprichting van D66 in Kaag en Braassem. Ik was niet lang daarvoor vanwege de landelijke politiek lid geworden en ik woonde nog in Leiden, waar ik gestudeerd heb. Omdat ik geboren ben in Oude-Wetering kreeg ik ook dingen mee uit Kaag en Braassem. Via Linkedin vernam ik toen dat er een afdeling was opgericht. De oprichtingsvergadering, waar Alexander Pechtold kwam spreken had ik helaas gemist. Ik reageerde op dat bericht dat ik het jammer vond dat ik het gemist had. Daarop nodigde de voorzitter me uit voor een nieuwe bijeenkomst.

Bij die tweede vergadering moest er een bestuur worden gekozen. Ze hadden nog mensen nodig, en uiteindelijk werd ik de secretaris. In 2014 kwam ik op de kieslijst en werd ik gekozen. Dat heb ik tot de verkiezingen van 2018 gedaan. Toen heb ik een stap terug gezet. Maar na het overlijden van Gino kwam er een plek vrij en was het mijn beurt om weer in de raad te komen. Dus ik ben weer even terug.

Wie is Esther in haar persoonlijk leven?

Ik woon met mijn gezin in Oude Wetering. Mijn man en ik komen er beide vandaan. We hebben samen twee dochters.

Ik werk bij het ministerie van onderwijs. Ik ben daar beleidsmedewerker op het gebied van onderwijshuisvesting. Dat is juist een belangrijk onderwerp in gemeente. Dat is soms wel uitdagend als het gaat om je functies te scheiden met betrekking tot integriteit.

Wie in de politiek zie jij als voorbeeld?

Als ik eerlijk moet zijn niemand. Ik ben niet heel gelukkig met hoe het er momenteel in de politiek aan toe gaat. Het gaat in de landelijke politiek veel teveel over stemmen winnen en jezelf in de kijker spelen. Veel te weinig over wat de beste keuzes zijn voor dit land. Er is dus niemand waar ik momenteel tegenop kijk.

Dat is over het algemeen vooral iets van de politiek in Den Haag. In de lokale politiek vind ik het beter gaan.

Waarin wijk jij af van de norm?

Oei, ik ben eigenlijk best saai, haha. Maar ik ben wel een behoorlijke nerd waar het gaat om het openbaar bestuur en mijn fascinatie daarvoor. Als raadslid en ambtenaar ben ik op meerdere niveaus bezig.

Ik wordt ook wel gezien als iemand die zeer recht in de leer is met betrekking tot integriteit en democratische principes. Ik wil bijvoorbeeld bepaalde gesprekken met lobbyisten niet doen. Collega’s vinden dat wel heel streng.

Wat is het grootste probleem in Kaag en Braassem?

Je ziet in een gemeenteraad vaak de spanning tussen lekenbestuur en professioneel bestuur. Al is dat iets dat in meerdere gemeenten speelt. Het zit ook in de representatie van de burger. Er zijn enkele dorpsraden die democratisch gezien niet geweldig zijn gelegitimeerd, maar waar we dan toch mee moeten praten. Andere burgers voelen zich dan weer niet gehoord.

In onze gemeente is Braassemerland nu een zeer groot dossier. Het gaat een enorme uitbreiding zijn. Die hebben we hard nodig, maar gaat wel een grote impact hebben op de gemeente. Het brengt groeistuipen met zich mee en van die risico’s moeten we ons bewust zijn.

Wat zou je nog willen bereiken?

Mijn comeback is wat abrupt begonnen, dus ben nog wat zoekende. Op mijn dossiers is de gemeente eigenlijk ook wel goed bezig. Ik wil vooral de aandacht houden op een groen en prettig leefklimaat.
Een groot aandachtspunt is de ruimte voor ondernemers in onze gemeente. Er zijn veel bedrijven en veel enthousiasme. Ik zie dat dat steeds lastiger is geworden om een plek te vinden in onze gemeente voor al die ondernemingszin. Daar wil ik aandacht voor.